1983 La Chapelle – sådan skal Hermitage udvikles

Hermitage er appellationen som man kan læse om i bøgerne, der er vinen fra det berømte bjerg i det nordlige Rhone. Skråningerne ned mod Rhonefloden, lige ved byen Tain.
Jaboulet HermitageHermitage hentyder til ermitten (eneboeren) der boede i kapellet på toppen af bakken. Der ligger i dag et lille kapel, som er ejet af Jaboulet, som lægger navn til denne topvin fra den store producent. La Chapelle er uden tvivl én af Frankrigs helt store vine, som har en track record så lang som en smørrebrødsseddel. Vinen er fremstillet af Syrah druen, som høstes fra flere forskellige parceller på bjerget. Dette er den klassiske måde at fremstille en topvin fra Hermitage på. Derved tilføres vinen karakteren fra de forskellige parceller og opnår en stor kompleksitet. I dag sammensættes den af druer fra 4 parceller. Det er tilladt at fremstille rød Hermitage vin med op til 15 % grønne druer (Marsanne & Rousanne), det bruger Jaboulet dog ikke på denne vin. Produktionen af Hermitage vin er meget lille og desværre også kostbar. Det kan anbefales at søge noget af samme karakter i nabodistriktet; Crozes Hermitage som kan give mere value-for-money. Se fx Jaboulet Crozes hos den danske importør Vinoble.

La Chapelle 1983 Hermitage
1983 Jaboulet, La Chapelle, Hermitage
– denne flaske var indkøbt på auktion for nylig og blev serveret for mig af en generøs kunde, som jeg skylder tak for skænken.
Flot rød farve, blank og med fin teglfarvet kant. Samlede sig hurtigt i glasset og lukkede op for en bred vifte af nuancer. Her kombineres på fineste vis stor frugt, sorte bær primært, samt sekundære noter af læder, tobak og chokolade. Syrah viser sin smukke karakter med røget bacon og peber. Smagen er så fin og elegant, ikke den store og voldsomme vin man måske kunne forvente. Denne vin har muligvis toppet for et par år siden, men viser stadig stor klasse. Balancen er som blød fløjl og tanninerne helt fine. God frugt og en frugtsyre der holder den frisk og levende. La Chapelle 1983

En legende i glasset og en stor oplevelse. Tak for skænken.

One comment

 1. Lars Mazzarolli siger:

  Hej Frederik,

  Spændende at læse om en 30 årig+ La Chapelle fra Jaboulet….
  Og så er det, jeg kommer i tvivl om, hvorvidt du er nekrofil eller undertegnede bare ikke formår at værdsætte de ældre sager…..
  Forklaring følger: Købte for snart 100 år siden 2 flasker af samme vin i hedengangne Gobi på Sdr. Fasanvej, årgang 96. Nuvel, 96 er ikke den største årgang, endvidere kan man læse, at Jaboulet havde noget rigtigt svære år i 90´erne. Men alligevel…… Den første blev indtaget i ca 2004, hvor jeg i bakspejlet mener, at den var på toppen. I hvert fald var samme vin en skuffelse ca 4-5 år senere, tydeligt over the hill. I hvert fald i min optik.
  Og så er det jeg mener: en god Hermitage skal da, uanset årgang, kunne klare 12-13 år på langs? Og her har du at gøre med en, der har væsentligt flere år på bagen.
  Venligst oplys mig.
  Mh Lars

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.