Et herligt ophold på Grand Hotel Lund

Vi var inviteret i byen og spise af et par gode venner. Konceptet var enkelt: afgang fredag eftermiddag og hjemkomst 24 timer senere. Hvor vi skulle hen stod hen i det uvisse, indtil vi passerede Øresundsbron og blev informeret: Grand Hotel i Lund. http://grandilund.se/
Det skulle vise sig at udvikle sig til en fantastisk gastronomisk rejse i nabolandet. Efter at have vasket rejsestøvet af os, satte vi os til bords og nød en “Gourmetmenu”. Vinmenuen der var sat til, var ikke lige til vores ønsker, så vi ”ofrede” os og gik ombord i det omfattende vinkort. Imponerende udvalg, med stor dybde på de klassiske sikre vine; Bordeaux, DRC, Ornellaia, Vega Sicilia og så videre i den dur. Men, det er jo ikke nogen kunst at købe god vin til 15.000 svenske, langt sjovere var det at kigge på de knap så oplagte vine. Udvalget her, var betydelig mindre, desværre. Især undrede jeg mig over at der kun var 3 tyske vine på kortet?!??? Efter lidt parlamenteren frem og tilbage, endte vi på det oplagte og bedste valg til os 4, Champagne og Pinot Noir.

Første ret var: Creme Ninon med Champagne, samt Ravioli fyldt med hummer og krabbe. Super flot servering med lidt æble og selleri på toppen til at give lidt modspil. Til de to første retter drak vi en fantastisk flaske:
NV Andre Clouet, 1911, Champagne Grand Cru – en unik Champagne, fremstillet på Pinot Noir, men stadig hvid – en Blanc de Noir. Kun fremstillet i 1911 flasker om året. 50% fra 1996, og 25% hver fra hhv. 1995 og 1997. En meget flot bouquet med røde bær, rugbrød og citrus i skøn harmoni. Smagen intens med stor frugtkoncentration, hindbær, jordbær og frisk citrus karakter. Enorm lang eftersmag og fantastisk til den første ret! Voksede og udviklede sig over hele aftenen i glasset.
Til den anden ret, passede Champagnen knap så godt: Andeleverterrin med syltede æbler og svampe. Anden var lækker, og balancen på tallerkenen var i top med god friskhed fra svampene.

Herefter var det tid til hovedretten:
Hjortefillet med glaseret selerifondant, tranebær og kaffesky. Når man godt kan lide kaffe, så kan man undre sig over hvorfor man ikke kunne smage den her. Ellers lige efter bogen, perfekt stegt og en rigtig fornuftig mængde på tallerkenen. Hertil drak vi en fantastisk flaske Bourgogne. Jeg har smagt den samme vin for år tilbage til en privat smagning. Dengang diskuterede vi om frugten ville kunn være med op mod den store mængde fad. Det var der mange der mente dengang og her i aften fik jeg det bekræftet:
1995 Dom Laurent, Gevrey Chambertin, Lavaux St. Jacques 1’er Cru – imponerende duft med alt hvad hjertet kan begære fra sådan en moden Bourgogne. Stor svedig læder butik, modne brombær, friske kirsebær og lidt krydderi fra fadet, men absolut i baggrunden. Smagen var et studie i harmoni, syren og sødmen i perfekt balance. Masser af moden frugt og lidt brune nuancer fra alderen. En vin der virkelig havde åbnet sig og hvor fadet havde tilført kompleksitet med årene.

Herefter inviterede overtjeneren os med i kælderen og se på udvalget af gode flasker. Med på turen var et enkelt glas:
NV Andre Clouet Brut Champagne – jeg så ikke flasken, men fik fortalt at det var den normale udgave. Ganske fin i strukturen og god frisk citrus. Fortrinlig som ganerenser uden den store kompleksitet.
Meget imponerende kælder, en næsten komplet Château Mouton Rothschild samling tilbage til 1945. Store formater og så alt det andet guld fra kortet. Smukt smukt. Giv mig en proptrækker, godt selskab og et par glas…

Vel oppe i restauranten igen fik vi serveret 3 små stykker ost, pæne uden at vække dybe minder. Vi nåede ikke at bestille vin, så de blev skyllet ned med det sidste af Champagnen.

Så var det dessert tid og hold da op det så lækkert ud: Havtornsfyldt Guanajachokolademousse, hertil et par dråber saft og en sej vingummi-agtig ting på toppen. Det smagte super. Den fede choko med den friske creme i midten – god balance. Hertil nuppede vi fra glaskortet:
1981 Château Climens, 1’er Cru, Barsac Sauternes – funklende gylden i glasset med frisk kandiseret orangeskal, god frugtsyre i smagen og stram elegant eftersmag. Herligt at servere denne vin på glas til en fornuftig pris. Passede glimrende til desserten.

Efter kaffen nuppede vi et par hits mere fra glas kortet, igen til meget fornuftige priser.
2006 Hamilton Russel, Pinot Noir, Walker Bay, Sydafrika – endnu engang blev det bekræftet at dette er den bedste Syafrikanske Pinot Noir som jeg har smagt. Den er ren, burgundisk i sit udtryk med brombær, muld og den herlige mineralske undertone. Var alligevel aftenens dårligste vin, eller jeg skulle måske sige; mindst gode vin. Den var blot i umuligt selskab…
1989 Olivier Leflaive, Gevrey Chambertin – helt lys, men klar i glasset. Fortryllende duft af gammel Bourgogne underskov, her var de brune toner mere i højsædet end den friske frugt. Alligevel noter af kirsebær og en frisk syre til at holde vinen i live. Herlig afslutning på en dejlig aften.

Herefter kunne vi trille i seng, mere end almindelig mætte.
Tusind tak til vores pragtfulde værter denne aften, det var en gave vi aldrig vil glemme.

One comment

  1. […] frugtkoncentration i glasset. Jeg har ikke smagt mange modne versioner af Dom Laurent, men DENNE fra Grand Hotel Lund husker jeg stadig. Lo længere tid denne flotte vin stod i glasset, jo mere […]

Skriv et svar