Forventningens glæde…

Nogen gange er forventningens glæde den største, det håber jeg ikke bliver tilfældet med morgendagens smagning. Jeg er blevet tilsmilet af lykkens gudinde og blevet inviteret med til den vildeste Champagne smagning jeg kan forestille mig. Jeg troede efterhånden at jeg havde smagt de fleste af de store Champagner jeg skulle igennem i livet. Den seneste Champagne smagning, var fantastisk og åbnede for første gang mine øjne for Cristal.

Champagne er en fantastisk drik, som man kun værdsætter mere og mere med tiden.
Når man starter med at smage Champagne kan det virke som så enkel en drik. God friskhed og en dejlig start på en aften. Sjældent får boblerne lov til at ledsage de bedste retter, oftest forvist til en plads hvor det er hapsere og folk bruger mere tid på at tale, end at smage. Her kan de fleste mennesker nyde Champagnens umiddelbare charme og friske stil. Boblerne bringer også hurtigt det første alkohol ud i kroppen og vi slapper af. De fleste stopper deres Champagne eventyr her, og fred være med Jer!
Her har jeg selv stået i mange år, det indrømmer jeg gerne. Til ”seriøse” vinsmagninger og middage startede vi ofte med én eller to Champagner og så gik vi videre til de ”seriøse” rødvine.

De senere år, har flere smagninger været med til at flytte mig et skridt videre i den boblende verden. Nu føler jeg at jeg værdsætter bobler, Champagne i særdeleshed, mere end nogensinde. Der er åbnet en verden hvor der ligger så mange smagsnuancer gemt nedenunder moussen. Forskellen i om vi går den ene eller den anden retning som producent. Skal det være tungt, let, frugtdomineret eller i en oxidativ stil. Tiden har lært mig at jeg værdsætter friskhed over de fleste andre elementer.

Nu er tiden så inde til at opleve suset på et helt nyt niveau: én monumental årgang, alle (eller i hvert fald de fleste) af de store Champagner på én dag. 1990 er en årgang som de fleste kendere kan blive enige om er fantastisk, de bedste Champagner jeg har smagt fra denne årgang har været Krug 1990 – en smagsoplevelse jeg stadig kan huske når jeg lukker mine øjne. Dom Perignon har jeg også stiftet bekendskab med i 2 udgaver.
At denne smagning så bliver kombineret med mad på højt niveau, gør det kun endnu bedre og mere interessant i min optik. Vi bliver 10 mand og en del flasker, af disse flasker er der vine jeg kun har drømt om at smage i mine vildeste øjeblikke. At nævne Bollinger VVF og Clos de Mesnil er blot 2 af mange flasker jeg glæder mig til. En kær gammel ven: Gosset Celebris ser jeg også frem til. Listen er lang og i får resten med noter i tiden der kommer.

Nu vil jeg sætte mig til rette i min sofa med Richard Juhlin; 4000 champagnes og læse mig lidt mere viden til inden den store dag i morgen.

2 comments

 1. Kære Frederik!

  Jeg kan i den grad nikke genkendende til den bevægelse, du beskriver — altså i opfattelsen af, hvad champagne er, og hvad det kan bruges til.

  Jeg er i løbet af det sidste års tid begyndt at drikke mere og mere champange — og dér er, som du skriver, fantastiske smagsnuancer gemt under moussen.

  Jeg troede ikke, jeg brød mig om den semi-oxidative stil, indtil jeg smagte Jacques Lassaigne, som er inspireret af Selosse, men dér er også noget at komme efter.

  I hvilket regi foregår morgendagens smagning?

  Alt godt,

  Kasper

  • vinkreutzer siger:

   Hej Kasper
   Godt at høre fra dig 😉 Jeg er stadig ikke rigtig blevet blæst omkuld af den alt for oxidative stil, men lad os nu se hvad der sker i fremtiden. Intet er umuligt.

   Hvad der var morgendagens, og nu er dagens, smagning, foregår i privat regi og er arrangeret af én mand der har købt alle flasker ved frigivelse. Det løber af stablen på Pierre André med både frokost og aftensmad undervejs i showet. Hvor meget jeg glæder mig, kan ikke udtrykkes rigtigt med ord.

   Hyg dig

   Frederik

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.