Danmarks Bedste Rødvin – på kirsebær.

Frederiksdal Gods på Lolland danner rammen om Danmarks hidtil bedste rødvin. Ganske vist er den ikke lavet på vindruer, som jeg normalt stiller som krav til at jeg kan falde i svime over drikkevarer. Den er fremstillet på kirsebær. Men, ikke et hvilket som helst kirsebær skulle det vise sig. Jeg var på besøg på godset lige på bagsiden af blomstringen og fik en fantastisk rundvisning, med information om kirsebærtræer og frugtavl i Danmark generelt.

 

Nielstrupmark i blomst

Er du klar over at dette bare er ved at forsvinde? På Frederiksdal Gods arbejder de med stevnskirsebærret, som er et såkaldt ”surt” kirsebær. Sidste år blev der fældet træer, så der nu er under 1000 hektar med disse bær i landet. Trist, fordi vi her har et unikt produkt, som ikke kan efterlignes i lande hvor arbejdskraft og andet kan gøres billigere. Stevnsbærret modner perfekt i områder omkring Østersøen og lige netop her på den vestlige spids af Lolland har man et mikroklima med ekstra varme, så man opnår optimalt modne bær.

 

Den bagerste del af Skovmarken

Vi var på rundtur i de enkelte marker, Skovmarken og Nielstrupmark er de 2 marker der for nuværende leverer størstedelen af kirsebærrene til produktionen.

På sigt kommer der flere marker til, blandt andet er der eksperimentelt tilplantet en Grand Cru mark på noget der minder om en skråning.

 

En skråning, der er til at overse...

Denne aften, hvor torden og lyn springer på himlen, havde vi valgt at smage på et par varianter fra Frederiksdal Gods samlingen. Her kommer dagens smagenoter på de 4 varianter.

3 stilrene etiketter

2009 Frederiksdal Gods, Kirsebær Vin, Lolland – dette er den almindelige udgave, som kan erhverves bredt i detailhandelen. Se forhandlerliste her på deres site. Fremstår som så ofte før med en ekspressiv duft der er lukket godt nede i glasset. Den virker mørk, præget af kirsebær, men det er absolut ikke et entydigt udtryk. Der dukker brombær op og en bred vifte af sorte bær. Det bemærkelsesværdige i denne udgave er de mangeartede nuancer der melder sig. Slutter af med et lidt gult frugtpræg, vi diskuterede både fersken og kandiseret orange. En dejlig fyldig og kraftfuld udgave, hvor syren er høj, men i flot balance.

2009 Frederiksdal Gods, Nielstrup Mark, Kirsebærvin, Lolland – en klart mere frisk udgave hvor det friske røde kirsebær træder tydeligt i karakter. Frugtsyren er langt mere fokuseret og intens. Ikke så fyldig, men spiller ind med en hel anden form for elegance. En fin balanceret kirsebærkop.

2009 Frederiksdal Gods, Rancio/Reserve, Kirsebærvin, Lolland – smagt fra medbragt fadprøve fra godset. Rancio er et begreb der er adopteret fra de sydfranske dessertvine. I Banyuls tapper man vinen på store glaskrukker, som så stilles under sydens sol og bliver ”branket” og får helt unikke Rancio duft og smagsnoter. Her er man begyndt på det i det stille og rolige med glaskrukker bag vinduer indenfor. Vinen bliver varmet grundigt op og der er svage Rancio noter at spore. De skal nok have lov til at stå lidt længere tid inden det træder helt klart igennem.
Afrundet og mere balanceret. Her er tydeligt fadpræg. Dette fad har været opbevaret helt oppe under taget for at udsætte det for maksimal varme-kulde påvirkning. Her er røde bær i nuancerne, kirsebær, hindbær og en anelse skovjordbær. Fadet tilfører også en håndfuld tannin der bider lidt behageligt på gummerne. En god kompleks vin, der sikker kun vil blive mere afrundet med tid på fadet.

Solera - et unikum i dansk vinfremstilling

Frederiksdal Gods, Solera, lot 10/19, Kirsebærvin, Lolland – det her er toppen af poppen, prikken over i’et, fløden i kaffen osv. Her laves mikroskopiske mængder, vi snakker ca. 50 flasker om året, i de store årgange. Princippet er at blande flere årgange og altid have lidt tilbage af den første årgang i soleraen. Dette princip danner grund for mange forskellige Sherrytyper, men bruges også til andre dessertvine. Hos Frederiksdal Gods er soleraen ganske lille og består af 3 fade på hhv. 1000 liter, 228 liter og 125 liter. Denne har jeg indkøbt i en af de få forretninger der blev tildelt enkelte flasker. Jeg sender med glæde en tak til Skjold Burne Vordingborg.
Stor ekspressiv duft, et strejf af kaffebønner, meget bred vifte igen. Her er både røde og sorte bær på spil. Brombær og sorte blommer som det mest tydelige. Lang og cremet smag med fløjlsblød struktur. Syren er nærmest skjult bag den store frugtfedme. Utrolig balance og i liga med verdens andre store vine! Fantastisk produkt. Det er en af den slags vine der bringer mig i godt humør, alene på baggrund af sine høje kvalitet.

Kirsebærvins solera

Tillykke til Frederiksdal Gods – I har frembragt en ny rettesnor for frugtvin i Danmark og resten af verden. Vi andre kan blot nyde udviklingen og glæde os til kommende årgange.

Et smukt gods i solskin!