WTF It’s Burgundy!

Så skete det endnu engang, jeg blev blæst omkuld af en flaske Bourgogne. For mig er det en af de få vine som kan rive mig rundt, få mig til at stå stille, blive glad, få våde øjne – ja åbne hele sanseapparatet på den vildeste måde. Når den rammer ”bullseye”, så piller det helt dybt nede i følelsesregisteret. Det oplever jeg bare ikke rigtig på samme måde med andre vinområder. Gad vide om jeg burde flytte til Bourgogne i de næste 50 år, blot for at forstå hvad der sker? Denne aften var det den første røde vin, som satte skabet på plads.

1971 clos de la bousse d'or

Definition

1971 Pousse d’Or, Clos de la Bousse d’Or, Volnay 1’er Cru, Bourgogne – transparent i glasset med den smukkeste røde teglfarve. Kan man male sine vægge i den farve? En duft så stor og forførende at man kunne nøjes med at sidde med emhætten nede i koppen hele aftenen, hvis det var det. Noter af alt fra trøfler, våd maling, søde små kirsebær og orangeskal. Den vilde Burgundiske jordbær vildskab, som ikke findes andre steder. I munden sker det hele så en gang mere, super intens med en helt præcis frugtsyre struktur til at hænge det hele op på. Igen vokser der små søde røde bær op fra skovbunden og lægger sig i den smukkeste balance i munden. Bliver bare ved med at virke ung, men etiketten fortæller en anden historie. Denne vin faldt ikke fra hinanden, men blev faktisk bare mere komplet i løbet af aftenen.

Tusind tak for endnu engang at trække mundvandet helt ud af mig. Jeg elsker Bourgogne! 97 point, men er det ikke ligegyldigt, når denne følelse vækkes? Det synes jeg. Herlighedsværdi diskuterede jeg med mig selv midt på ugen, her er den igen, men påvirker nok også den egentlig rating fra mig.

Det var så aftenens vin, men som du kan forvisse dig om, så var det ikke det eneste gode der løb over læberne denne legendariske lørdag på Frederiksberg. Her følger noter på resten, i kronologisk rækkefølge.
Læs videre, hvis du vil se noter på Champagne, Mosel og mere Bourgogne…

Champagne rose

Sød jordbærsaft

Vilmart et Cie, Cuvée Rubis, Rosé Champagne – jordbærsaft med en vis charme, blev dog hurtig trist og mere sødladen end frisk.

Champagne bouchard

Dejlig fokus og potentiale

Jean Pierre Bouchard, Inflorescence, Blanc de noirs, Champagne – en hel anden snak. En god intensitet der gav noget fylde i vinen, ingen sødme, men flot balance. Gode autolytiske noter med toast og lidt gær. Små noter af ost og hø fik jeg også noteret. En flot Champagne, som det var herligt at følge i løbet af aftenen i mit Champagneglas på siden.
___________________________________________________________

Så kom der 2 tyskere på bordet, hvor det mest bemærkelsesværdige var den enorme forskel der kan være, på trods af lighed. Samme producent, samme drue, sikkert vinificeret på samme måde, samme sødmegrad, forskellig mark og det gør så hele udslaget. Serveret direkte fra flasken, uden dekantering. Jeg ville nok have dekanteret disse 2 lieblings i løbet af formiddagen.

spätlese riesling mosel

Åben og klar

2005 Joh Jos Prüm, Riesling, Spätlese, Graacher Himmelreich, Mosel – meget åben i sit udtryk og charmerende lige ud af flasken. Abrikos og en masse grønne græsnoter. Bred palet i smagen med søde gule frugter, balanceret af en lækker syre. Blæser henover tungen med 100 km/t og smager bare super godt og ukompliceret lige nu. Voksede sig egentlig bare større i løbet af aftenen. 93 point.

riesling spätlese mosel

Stram og koncentreret

2005 Joh Jos Prüm, Riesling, Spätlese, Wehlener Sonnenuhr, Mosel – lidt diskret i næsen den første time med kun lidt citrus. Så dukkede der mere mineralitet og kandiseret frugt frem fra gemmerne. Munden var præget af en højere syrefornemmelse, mere intens i sit udtryk. Fersken, petroleum og mineralitet. Så spændstig som… Fantastisk flot Riesling, som passer som fod i hose i min opfattelse af hvordan det skal være. 94 point.

Riesling Spätlese

2 marker med hver deres udtryk

En fornøjelse at nyde disse 2 store Rieslingvine ved siden af hinanden. Havde aftenen sluttet her, så havde jeg stadig været glad..
___________________________________________________________

Her kom så aftenens første røde, beskrevet ovenfor, sammen med:

Volnay 1'er cru

Prop…

1985 Pousse d’Or, Clos d’Audignac, Volnay 1’er Cru, Bourgogne – smuk dyb farve, men prop desværre.
__________________________________________________________

Næste røde sæt, var lidt yngre, men fra den meget stærke årgang 1996.

Gammel muldet dreng

1996 Daniel Bocquenet, Nuits Saint Georges, Aux saint Julien, Bourgogne – muldet og meget rustik duft. Brombær og en lidt sjov tone der mindede mig om Kirsebærvinen fra Frederiksdal Gods. Old school type der går i træsko. Smager dejligt, hvis man er til det rustikke Bourgogne med lidt tørrede krydderier. 92 point værdsatte jeg den flaske med denne aften.

ecard bourgogne

Sweet deal på den fede måde

1996 Maurice Ecard et Fils, Savigny les Beaune, Les Narnbantons, 1’er Cru, Bourgogne – sweet baby. Her var bare en anden sødlig charme. Røde kirsebær, små skovjordbær og en god renhed i sit udtryk. Medium (+) syre og intensitet. Tæt tanninstruktur. Små vilde bær vælter frem i smagen også og blander sig med et strejf af friskkværnet peber. I like the sweetspot og friskheden i denne vin. 93 og pil op.
__________________________________________________________

Lafarge og Voillot volnay

2 giganter fra Volnay

1995 Michel Lafarge, Clos des Chenes, Volnay, 1’er Cru, Bourgogne – tæt næse der bare råbte NEJ. Helt lukket, men med et par timers luft og hælden frem og tilbage mellem 2 glas åbnede den lidt op for godterne. Sort skiffer, hindbær, raspet toast. Stram tannin der understreger at denne er alt for ung.Der ligger en enorm intensitet bagved, der lover storhed om mindst 10 år endnu.

1996 Joseph Voillot, Les Caillerets, Volnay, 1’er Cru, Bourgogne – animalsk udtryk med nærmest peberbøf, bakket op af ren hindbær profil. Smagen var dejlig kølig i sit udtryk og mere åben end Lafarge. Hindbærsorbet – nice.
__________________________________________________________

vosne romanee

Ung og viril

2009 Bruno Clavelier, La Combe Brulee, Vielles Vignes, Vosne Romanee, Bourgogne – ung og viril med høj intensitet og meget ren hindbær karakter. Indkogt frugtbalsamico, rosmarin og rød peber. Høj smagsintensitet, kølig i stilen og dejlig fokuseret i sin stil. Ung, rå og upoleret, men vil sikkert udvikle en god dybde med et par år i kælderen.
__________________________________________________________

Og så blev vores værste frugt indfriet. Visse hvide bourgogne dør for hurtigt… 1996 er måske den værste årgang…

morey

Død

1996 Pierre Morey, Meursault Perrieres, 1’er Cru, Bourgogne – oxideret og død.

Meursault perrieres

Død

1996 Joseph Drouhin, Meursault Perrieres, 1’er Cru, Bourgogne – oxideret og død.
__________________________________________________________

Næste runde var imponerende. Hvis disse 3 vine havde været serveret blindt, så havde jeg nok ikke gættet på at det var samme vin. Stor stor forskel på de enkelte årgange.

Chassagne Montrachet

3 årgange…

2005 Jean Noel Gagnard, Les Caillerets, Chassagne Montrachet, 1’er Cru, Bourgogne – tung og moden i stilen med smør og saftig ananas, abrikos og gamle appelsiner. God levende syre til at holde den flot levende, fadet present men frugten dominerende. Cremet lækker struktur. 95 point

2007 Jean Noel Gagnard, Les Caillerets, Chassagne Montrachet, 1’er Cru, Bourgogne – friskere med duft af althea bolche og hvide parfumerede blomster. Frisk syre og toastet fadpræg. Fokuseret smag med mineralitet, ingefær og hvide blomster. Lige i skabet. 95 point.

2008 Jean Noel Gagnard, Les Caillerets, Chassagne Montrachet, 1’er Cru, Bourgogne – dyb duft med kandiseret citron. Intens smag med lidt hvid peber og kalket mineralitet. Slet ikke lige så åben til at nyde, men med et stort potentiale. Vil sandsynligvis udvikle sig i retning af ’05eren. 95 point.

Chassagne Gagnard

En topmark, fra en god producent

_________________________________________________________

Riesling Auslese

Flydende guld.

2005 Schloss Lieser, Riesling Auslese, Niederberg Helden, Mosel – stor og kompakt i næsen. Virker næsten lidt klodset til at starte med. Kommer dog frem til en fantastisk duft efter lidt tid i glasset. Mineralitet, fokus, tropisk frugt, citrus. Spiller på den helt store harpe. Virkelig en stil jeg godt kan lide med fokus, syre og intensitet. 96 point.

Auslese riesling

Fokuseret og vild

2005 Zilliken, Riesling Auslese, Saarburger Rausch, Mosel – vildt stor duft med bred palet af gule frugter. Perfekt balanceret, men mere som en fin violin. Super elegance og ren frugtsyre med æble og citron. 94 point.
___________________________________________________________

Tusind tak til Steve for en fantastisk aften, med alt for mange imponerende vine. Hver af disse vine, ville kunne løfte et måltid op i et højt niveau. Sammen  var de med til at gøre aftenen uforglemmelig for os 5 herrer omkring bordet.

 

 

 

7 comments

 1. Sikke nogle imponerende line ups, du har været igennem på det seneste! Er ikke spor misundelig 🙂

  Jeg glæder mig til en dag for alvor at få smagt mig ind på Bourgogne. Det er jo et referencepunkt for så mange vinproducenter verden over, og jeg ved, jeg går glip af noget, når jeg endnu ikke har set lyset i rød Bourgogne. Det skyldes helt sikkert, at jeg aldrig har sluppet de seriøse slanter, der skal til, for at man for alvor får at mærke, hvad Bourgogne kan.

  Jeg har også stadig til gode at smage en gammel vin, som slog benene helt væk under mig. Som primært New World-dranker, så støder jeg som regel på vine, der er drikkemodne i en tidlig alder, så jeg tror, jeg har vænnet mig til den ‘unge’ stil. Men jeg er godt klar over, at jeg har meget godt i vente, når jeg en dag får taget livgreb på gode, gamle Bourgogner.

  Kan du anbefale et sted at starte, som ikke bringer mig på ruinens rand?
  Alt godt fra Californien, Nanna

  • vinkreutzer siger:

   Hej Nanna

   Ja, Bourgogne er bare som et bistade, det er nemt at stikke sig og lidt sværere at få honning med ud. Det nemmeste er at blive snydt og ikke få valuta for pengene. Hvis der er en rettesnor, så kan man sige at du skal vægte på følgende måde: producent, årgang, appellation. Det er virkelig et spørgsmål om at finde nogle gode solide producenter og starte der. De bedste producenter laver nogle glimrende Bourgogne AOC rouge & blanc. Det er bedst value. Ellers på den gode økonomiske måde, så søg lidt uden for de bedste appellationer, Ladoix fremfor Vosne-Romanee fx.

   Glæder mig at se at du har mig med i dit fredags recap, herlig måde at gøre det på 🙂

   Hyg dig
   Frederik

 2. […] nu er det nyeste indlæg om Bourgogne, Bourgogne når det rammer lige i hjertet og får al anden vin til at fordampe, vin der spiller på […]

 3. Tak for gode Bourgogne-råd. Jeg glæder mig til at tage fat. Jeg har prøvet disse so far uden at være blevet overbevist, men det er for tidligt at give op:

  2008 Domaine Faiveley Gevrey Chambertin 1er Cru
  https://www.klwines.com/detail.asp?sku=1066476

  2008 Domaine Billard-Gonnet Pommard 1er Cru “Pezerolles”
  https://www.klwines.com/detail.asp?sku=1063719

  Kender du dem? Og hvad synes du?

 4. Simon siger:

  Hej Frederik
  Det klæder ikke nogen at være misundelig, men den her Bourgogne smagning plus det løse ser da fuldstændig suveræn ud. Jeg elsker Bourgogne, men drikker for lidt af det, da det altid bliver så dyrt.

  Jeg var der dog et kort visit i sommer, hvor jeg fik købt et par kasser fra Domaine Mongeard-Mugneret og Domaine des Varoilles. Alle vinene smager skønt. Har du smagt dem?

  Det er interessant at læse om den tidlige død ved nogle af de hvide, det anede jeg ikke. De sidste par år har jeg holdt mig lidt fra hvid Bourgogne og eksperimenteret med Chablis fra de bedre producenter. Måske er det bare mig, men jeg synes man får mere for pengene hos naboen.

  Jeg er desuden lidt nysgerrig på roséen fra Vilmart. Er den helt skidt? Kraftig eller mild? Jeg synes, Vilmart er en god producent, men du virker ikke glad for deres rosé.

  Bedste hilsner
  Simon

  • vinkreutzer siger:

   Hej Simon

   Det var en ganske dejlig aften. Jeg er personligt helt vild med Bourgogne og kunne nøjes med det i min kælder, hvis det ikke lige var for Tysk Riesling, Champagne osv…

   Jeg har ikke smagt nok fra de 2 nævnte producenter til at jeg vil give mit besyv med om deres vine, som sikkert er glimrende.

   Især 1996 har budt på nogle store hvide bourgogner som har lidt en for tidlig oxideret død. Pas på fra 96 og ca 10 år frem. Der er skrevet dybdegående indlæg flere steder, bl.a. Robert Parkers forum. Enig med at man får meget for pengene i Chablis, men man får bare stadig ikke den samme dybde og kompleksitet som sydpå.

   Den rosé var ikke en god oplevelse, virkede syntetisk og trist. Mild stil, men ubalanceret.

   Hyg dig
   Frederik

 5. Simon siger:

  Hej Frederik

  Hej Frederik

  Tak for fif, jeg vil gå med varsomme sko med de hvide. Jeg synes, det er svært at finde gode rosé champagner til under 500 kroner. Mon det bare er sådan, eller er det bare mig… Jeg kan ikke lide, når de bliver for kraftige eller boblerne for “store/grove”. Jeg er begejstret for den fra Billecart-Salmon, og forsøger at ramme noget i den stil.

  Der er ingen tvivl om, at hvis jeg vandt en masse penge, så ville jeg fylde kælderen op med bourgogner (nok mest røde) med det samme. Når det kommer til hvidvin, så er jeg egentlig mere til Riesling end Chardonnay. Synes måske bare druen er mere spændende.

  Hygge til dig og håber snart vi igen ses til en smagning 🙂

  Bedste hilsner
  Simon

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.