Rødvin til jul, især vin til and!!

Det er ved at være jul og spørgsmålet jeg modtager flest gange dagligt er: Hvilken vin skal man vælge til julemaden? Den mest klassiske julemad herhjemme må siges at være andesteg, så derfor sætter jeg her fokus på vin til andestegen.
Den bedste vin til and, er en vin der kan hamle op med, og imod, de fede og intense smagsnuancer der kommer fra en helstegt juleand. Andesteg er egentlig et kompliceret stykke kød at finde vin til, fordi den rammer mange forskellige nuancer. Både det fede fra skindet, det lidt tørre i kødet, samt det meget intense i smagen. Hertil kommer at vi til anden tit serverer søde ting ved siden. Alle disse elementer spiller ind når vi skal vælge den rigtige vin til anden. Samtidig skal vi huske på at fjerkræ ikke er så voldsomt igen i smagen, så vi skal ikke vælge en vin til anden, der er alt for kraftig. Tænk elegance.
Mine forslag her er omtalt som gode til and, men passer også ganske glimrende til flæskesteg og gås, der i den traditionelle juleopsætning ikke er langt fra andestegen.

Der findes rigtig mange gode opskrifter på and til jul, her er et par stykker:

Mira Arkin er altid god for en opskrift der virker. Her er hendes opskrift på helstegt and. Den nemme og sikre løsning.

Gastromand er altid på jagt efter det perfekte, hvilke de mener at vi opnår ved en langtidsstegning af anden. Det kræver lidt mere tanke, men er virkelig en god opskrift.

Maduniverset byder her ind med deres opskriftpå and, som er helt klassisk.

Vil du have klassisk rødkål er her en opskrift, vil du hellere have en frisk rødkålssalat er der her en opskrift på den.

Jeg kan personligt godt lide balancerede rødvine til denne type mad, gerne vine med høj frugtsyre og kun en anelse tannin til at rense. Lidt høj alkohol er til at leve med, da det giver godt modspil til den fede del af serveringen. Pinot Noir er absolut en vindrue der gør sig bedst i Bourgogne, hvor finessen også er størst. Til julemad vil jeg dog finde Pinot Noir fra lidt varmere himmelstrøg til at matche and og steg. Californien vil være et rigtig godt bud. Her er varme, sol og stadig kølige områder til at få balanceret frugt i flasken.
Kig efter de lidt bedre områder på etiketten; Russian River Valley, Carneros eller Santa Rita Hills. Så vil du få en Pinot Noir med lidt frugtighed og god balance, men med intensitet nok til at balancere din julemad. Et glimrende eksempel kunne være Rodney Strong fra Russian River, eller min gode ven Peter Work fra Ampelos i Santa Rita Hills
(disclaimer: en Otto Suenson vin)

Vin til and

Vil du gerne have Bourgogne, så gå efter en mere kraftfuld sag som en Gevrey Chambertin eller en helt frisk og herlig saftig vin som fx en rød Chassagne-Montrachet. En god Bourgogne er også en god vin til and.

Mange mennesker foreslår Amarone til julemaden, det vil jeg gerne tale lidt imod. Jeg synes simpelthen at Amarone bliver for meget. Kan du godt lide denne stil i rødvin, så gear lidt ned og vælg en Ripasso til juleaften. En Ripasso har mere frugt og lidt mindre tyngde, sødme og voldsomhed. I forhold til en Amarone.

Ellers vil jeg til det store julebord, foreslå rødvin fra oversøiske lande. Prøv fx en godt styret Malbec fra Argentina, en Shiraz fra Australien eller en Carmenere fra Chile. Ærlig talt, så vil disse 3 udgaver ikke stå på mit bord, men du kan være sikker på at dine gæster juleaften vil være glade. Hvad er målet med valg af vin?

På mit bord kommer der igen til at stå Champagne. Ja, Champagne passer flot til julemaden, både til and, flæskesteg og andre typiske serveringer. En Champagne giver både friskhed, smagsintensitet, høj frugtsyre og kompleksitet til at matche din julemad.
Du skal vælge en Champagne i et lidt bedre leje. Gerne med lidt alder, gerne med en stor andel af Pinot Noir og gerne med dybde i smagen. Den almindelige udgave vil blive for let i stilen.
Optimalt ville være Krug, men også til den dyre ende.

Krug Champagne til julemad

Det vigtigste er at finde en Champagne som har kompleksitet og smagsintensitet nok.
Gosset Champagne laver en god stil, der passer godt til kraftig mad.

1998 Gosset, Celebris, Extra Brut, Champagne

Jeg kan også huske at en vinjournalist for mange år siden havde bedt om at få tilsendt årets julevine fra alle os ”kloge” importører. Vi vælger jo altid et par julevine, der passer bredt til den danske julemad. Vinderen det år blev en Riesling fra Mosel, det var der ikke mange der havde regnet ud på forhånd. Den var da heller ikke sendt ind, men indkøbt af journalisten.

Hvad er din plan juleaften, med vinvalg?

Læs også mit forslag til alternativ julevin.

26 comments

 1. Flemming Andersen siger:

  Tak for en god artikel, jeg tror at jeg vil overveje Champagne juleaften.

  Jeg skal lave både and og flæskesteg i år til juleaften. Hvad vil du anbefale når vi skal ha bægge dele? Kan den samme vin til både flæskesteg og andesteg?

  http://politiken.dk/tjek/juleliv/ECE614955/saadan-laver-du-and-og-steg-sammen/

  Jeg har fundet denne opskrift og føler mig tryg i køkenet nu.

  • vinkreutzer siger:

   Hej Flemming

   Tak for din forespørgsel. Naturligvis er disse 2 retter ikke ens, men begge stiller nogenlunde de samme udfordringer. Sødt, salt, surt og fedt er voldsomt repræsenteret.

   Champagne vil stadig være et glimrende bud, men den oversøiske Pinot Noir vil også gå godt til begge udgaver på bordet.
   New Zealand byder også ind med mange gode muligheder på Pinot Noir, prøv fx Babich. http://www.skjold-burne.dk/Sortiment.aspx?text=Babich%2C+Pinot

   God jul og god fornøjelse

   /Frederik

 2. Kim siger:

  Hej Frederik

  God indgangsvinkel med Champagne, som sikkert vil være et hit blandt mange. Jeg vil dog ikke skifte rødvinen ud, idet denne er halvdelen af julemiddagen for mig.

  Nu foreslår du Bourgogne, men hvad får dig til at vælge dette til juleanden? Umiddelbart vil jeg ikke vælge den franske Pinot Noir, eftersom jeg ser den som mere en sofistikeret meditationsvin med milde tanniner. Og vi skal jo gerne op i 200-300 kr-klassen for at få intensitet og balance.

  Jeg har ikke helt bestemt mig for valget af vin endnu, men det bliver enten en Saint-Joseph “L’Amarybelle” eller Ferme du Mont “Le Ponnant”. Og så har du sikkert gættet hvor henne i verden jeg skal have vin fra. 🙂

 3. vinkreutzer siger:

  Hej Kim

  Rhone er absolut også en glimrende ledsager til julens mad, både fra nord og syd. Om du vælger enten den ene, eller den anden, så skal du nok få succes.

  Problemet med Bourgogne rammer du meget godt. Hvis dette match skal lykkes, så skal vi langt op i pris. Det er ikke alle der vil det juleaften, men er du oppe i god Gevrey, så har du en god rødvin til din and.
  Det er rigtigt med de milde fine tanniner, men frugtintensiteten kan sagtens klare kampen med maden.

  Hyg dig
  Frederik

 4. God idé med Rodney Strong – og andre oversøiske Pinot’er for den sags skyld. (De er nu ikke alle sammen så bombastiske, som du beskriver, Frederik, men jeg er med på tankegangen). Hvad der også taler for en Pinot, er, at selvom julemad er fed, sød og sur, så er den ikke nødvendigvis særlig smagsmættet eller krydret. Vinen skal altså give plads til de lidt mere subtile smagsnuancer i svinekødet og fjerkræet, den brune sauce og waldorfsalaten.

  Pagne er også derfor en super idé (as always) – og har du en god – gerne utraditionel – idé til risalamanden?

 5. Simon siger:

  Hej Frederik
  Vi har vist haft den her snak før, og jeg er blevet så inspireret af det med champagne. I år har jeg tænkt mig at servere begge dele (altså champagne og rødvin), og så kan det måske sætte lidt gang i vinsnakken om julebordet.

  Julehygge til dig Frederik 🙂
  /Simon

  • vinkreutzer siger:

   Jeps Simon, vi har gået rundt om den busk før. Glæder mig at du prøver, held og lykke med det og lad mig/os endelig høre hvordan det går.

   Hvad vælger du af rødvin?

   • Simon siger:

    Jeg ved det ikke helt endnu, men det bliver nok noget Rhone eller Bourgogne. Enten en Tardieu-Laurent Chateauneuf du Pape Vieilles Vignes eller en Bourgogne fra domaine des Varoilles. Jeg gemmer bomberne til nytår 🙂

    Boblerne bliver Launois Speciel Club 2002

    Bedste hilsner
    Simon

 6. Ja, jeg har også kikkerten indstillet på Frederiksdal – endnu en ting at se frem til, når jeg flytter hjem til Danmark inden længe.
  Tak for tippene og god jul til dig også!

 7. Sigurd Nissen-Petersen siger:

  Tak for et inspirerende indlæg.

  Jeg synes, at den store udfordring er det søde tilbehør i julemaden, fx rødkålen, sukkerkartoflerne osv.

  Min erfaring er, at den søde “dræber” meget god vin. Den med champagnen er ny for mig, den vil jeg tage med…:-)

  Jeg har god erfaring med amerikansk eller australsk “bombeshiraz” med masser af alkohol, most, syre og, ja, restsødme.

  Vi har drukket Alban Reva eller Patrina de senere år, mest pga. navnesammenfald i min kones familie. Men det er selvfølgelig en stor vin, som sagtens kan klare julemaden. Alternativt ville jeg også pege på amerikansk Zinfandel.

  Bedste hilsner

  Sigurd

  • vinkreutzer siger:

   Helt enig med dig, det søde kan godt spille et puds. Hvis man har et problem med det, kan man også gå i en helt anden retning.

   Tysk hvidvin på Riesling med en anelse restsødme. Her er intensitet nok, frugtsyre nok til det sure på tallerkenen og så faktisk også sødmen til det søde. En vis journalist gjorde dette for år tilbage med stor succes…

   Ellers enig med dig, “bombeShiraz” eller lignende oversøiske vine passer ganske glimrende.

   Med ønske om en god jul

   Frederik

   • Bo Hansen siger:

    Virkelig spøjs , så bliver det i år noget bombastisk rødvin a la en topchateauneuf lidt oversøisk og så lige en yquem bestilt af junior. Han insisterer på det skal være til hovedret, så det må blive en 94’er vintageport til ris a la manden. Har før med succes prøvet en Dom Ruinart rose med lidt alder til stegen. Det gik aldeles glimrende. Champagne er bare fantastisk til mad.

 8. […] fra Vinkreutzer har et godt bud på vinen til anden (både til Mortens Aften og til […]

 9. […] Champagne – lagret i ca. fem år på flasken og derfor voldsomt udviklet karakter. Som tidligere nævnt mener jeg at Champagne er fortrinligt til julemad, hvilket igen blev bekræftet. Smagt inden maden […]

 10. Hanne Petersen siger:

  Hej Vinkreutzer

  Tusind tak for god inspiration. Jeg er absolut mest til rødvin og synes at champagne er et mærkeligt valg. Vi plejer til steg med kartofler og sovs at drikke vin fra rhone, som virker rigtig godt. Hjemmesiden http://www.rhonevine.dk/ giver mange gode råd omkring det.

  Tak for en god artikel alligevel, måske vi skulle prøve pinot Noir i år?

  Hilsen
  Hanne

 11. […] Du kan også holde dig på den slagne vej og købe den sikre Chateauneuf-du-Pape, Gigondas eller lignende. Vil du læse flere forslag på vin til jul, så kig her. […]

 12. […] mest traditionelle indlæg om vin til jul, peger på at jeg kommer til at drikke god Pinot Noir – nok fra […]

 13. Pia siger:

  Hejsa
  Jeg har i Frankrig fået serveret virkelig god rosévin til and, og det fungerede godt som modspil til både det fede og det lidt søde (kræet var honningglaseret).
  Min udfordring herhjemme er at finde en rosé, som ikke bare er en grill/terrasse/sommer ting. Har du nogen bud?

  Mvh. Pia

  • vinkreutzer siger:

   Hej Pia
   Jeg tror du har ret, rosé kan sikkert sagtens bruges til klassisk dansk julemad.
   Mit bedste bud er at gå helt ned til Sydfrankrig. Kig efter Tavel eller Bandol. Det er to områder som laver meget intense rosévine, der bør kunne matche maden.

   Hyg dig og god fornøjelse med jagten

   Frederik

 14. Mikkel siger:

  Hej Frederik

  Som vi vist har vendt tidligere på denne blog, så er champagne et rigtig godt og anderledes valg. En riesling med en vis sødme og syre vil formodentlig også gå fint. Umiddelbart fra Tyskland med en fyldig type fra alsace kan måske bruges

 15. Mikkel siger:

  Det blev et noget kort svar. Jeg var ved at skrive, at en producent som Zind-Humbrecht eller Weinbach måske kunne bruges. Pinot Gris Clos Windsbuhl der normalt også har ok syre (i hvert fald hvad pilot gris angår) kunne være anderledes.

  Ellers så kunne et anderledes valg end Rhone, som jeg næsten altid selv vælger, være en amerikansk zinfandel eller måske en barbere på et vist niveau. Dog næppe en voldsom fadlagret type. Altare fremstiller, udover Larigi (min favoritbarbera) en rigtig god normale. Det kunne være spændende men det bliver næppe i år. Priorat vil jeg også tro kan være med på et julebord og moderne tempranillo som alternativ.

  Rigtig god jul til dig og familien

  Mikkel

  • vinkreutzer siger:

   Enig med dig i mange af disse betragtninger. Zinfandel, Barbera el Sydrhone er vine hvor tanninerne er modne, hvis de er særlig høje og frugtsyren står rank. Det er den profil rødvin som kan passe fint til julemaden.
   Sikker på at mere kraftfuld Riesling og Pinot Gris fra Alsace kan matche fint, ville dog nok vælge en Mosel Riesling Kabinett hvis det skulle være hvidt.

   Tak og god jul til dig og familien også.

   /Frederik

 16. Jacob Stensgaard siger:

  rigtig spændende læsning Frederik.

  Jeg ville selv gerne prøve at køre Champagnen, men tror familien ville rynke lidt på næsen 🙁 Vi bliver ved rødvinen, og portvinen til desserten..

 17. […] var jeg helt rolig da en kollega gjorde mig opmærksom på vores måneproblematik i år. Jeg valgte julevin udfra at jeg kun kunne drikke ét glas af hver, samt at de skulle passe til maden. Det lykkedes […]

 18. […] læste rene vinindlæg: Ikke Amarone til min julemad. Viser meget godt hvad stærke nøgleordet julevin kan gøre. Runner up: Great Whites med […]

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.