Jiro – en drøm om sushi!

Jiro viser hvordan man søger det perfekte i sit arbejdsliv, med et smil på læben. Manden er 85 år gammel og står hver dag i sin sushibar og søger efter det næste niveau på kvalitetsskalaen. I Jiros øjne er den skala uendelig og vi må ikke tro at vi har lavet sushien (eller en anden arbejdsopgave) til perfektion i dag, for vi bør kunne gøre det bedre i morgen.

Denne film, Jiro dreams of sushi,  handler på overfladen om hvordan man fremstiller god sushi, og hvilke faldgruber de fleste falder i. Egentlig kun et spørgsmål om at være dygtig nok til sit håndværk og jagter det perfekte billede. Filmen går også bag om og ind i sindet. Det grundlæggende for hvorfor vi udfører et godt stykke arbejde, hvad er det der gør os dygtige og glade i hverdagen? Ifølge Jio, så skal man være glad for sin metier, man har selv valgt den og derfor bør man angribe den med et smil. De gode gamle floskler med ”Smil til verden og den smiler til dig” er omskrevet og bliver penslet ud på typisk japansk manér. Og det mener jeg absolut positivt. Vi får sat vores tankevirksomhed i gang og dagen efter er man glad for sit job!

Indlæg fra sushibaren, hvor du ser mere om hvordan de arbejder bag disken.

Jiro in the kitchen

At se hvordan perfektion søges i denne lille sushibar er fantastisk. ”Før masserede vi blæksprutten i 30 minutter, nu gør vi det i 50 minutter”. Så kan man se at blæksprutten er blødere og dermed er man rykket et lille skridt længere op at stigen. Denne lille sushibar beskæftiger i hvert fald 6 mand hver dag, inkl. Jiro og hans ældste søn, som står til at overtage den dag farmand stopper. Alt fra ris til tang behandles nænsomt og med en enorm respekt. Forskel på tun diskuteres og analyseres.
Hvad skal der til for at blive en super kok? God smagssans og lugtesans. Respekt for Joel Rubechon, som Jiro mener er ultimativ i disse 2 discipliner. At man kan lave en så ”simpel” restaurant og få 3 stjerner i Guide Michelin er dybt imponerende. Det gode spørgsmål i disse tider, med sushi på mange gadehjørner er hvor finder vi nogenlunde autentisk sushi i vores nærmiljø? Forleden var jeg på Alex Sushi og det smagte i hvert fald godt nok, men er det det bedste og mest autentiske?

En drøm om sushi har fået sit navn fra at Jiro drømmer om kompositionen og perfektionen af sushi. Det er der han finder sin inspiration. Kender du det? At man er så glad for sit arbejde og bliver vækket af de gode idéer. Det er en fantastisk følelse som kan drive en langt i løbet af dagen.

Hvis du interesserer dig for sushi, eller for det gode liv, så bør du bruger et par timer på at se denne pragtfulde film. Nu er mit mål at finde den bedste sushibar i København, hvad er dit bud?

Anmeldelse og trailer: http://www.foodculture.dk/Aktuelt/2011/Uge_44/Fortallingen_om_sushiens_mester.aspx#.T0Xh2IdfWK4

 

4 comments

 1. […] adskiller sig fra det store udvalg, det kræver lidt mere tid. Efter at have set den fantastiske Jiro Dreams of Sushi  for nylig er jeg måske blevet endnu mere eventyrlysten efter den gode […]

 2. Kyoto siger:

  Tak for indlægget
  Jiro dreams of sushi er et must for sushi elskere. Den er filosofisk og giver et indsigt i at gå op i sit arbejde med 100% lidenskab. Den giver også et billede af japanernes tanke i forhold til hvordan man skal forholde sig til sit arbejde. Essensen er vel at man skal lægge sit sind i sit arbejde. F.eks med at eleverne skal lære at vride de varme “hot towels” uden at brænde fingrene. Først når de kan det, får man lov til at gå et skridt videre med at bearbejde fisken. Deres lærerings periode er 10 år, men derefter har de også erfaring og status som elev af Jiro. Man danner sin egen menneskelige karakter samtid med at man udvikler sine sushi kundskaber. Rigtig god film som kun kan anbefales
  Kyoto

  • vinkreutzer siger:

   Hej Kyoto

   Helt enig, den stikker meget dybere, end kun hvordan denne måske verdens bedste sushi restaurant kører. Tror på at de elever der kommer fra Jiro, har mange gode ting med i bagagen.
   Tak for din kommentar Kyoto.

   /Frederik

 3. Sophie siger:

  Helt igennem fantastisk film, og virkelig én der sætter tankerne igang. Ikke bare sådan en riskoger film som jeg havde troet det ville være.

  Dejlig overraskelse.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.