Chokolade og rødvin

Chokolade kan serveres sammen med mange forskellige alkoholiske produkter, men her vil vi tale om kombinationen mellem rødvin og chokolade. Rødvin kan passe til chokolade på flere forskellige måder. Det man skal kigge på når man skal sætte rødvin og chokolade sammen er frugtigheden, i både chokoladen og rødvinen. Sødmen skal man ikke frygte, men heller ikke lade sig styre af. Lad os først tale chokolade, så taler vi rødvin bagefter!
Rødvin og chokolade, er det gavnligt for smagen i enten det ene eller det andet? For mig kan det løfte begge dele, hvis matchet er perfekt. At prøve sig frem, er en del af spillet…

68% Noble fra Xocolatl

Chokoladen i denne øvelse er pladechokolade, altså ikke de herlige fyldte stykker chokolade, hvor Portvin er et klart bedre match. Kig efter chokoladeprocenten i chokoladen, men lad dig endelig ikke styre blindt af dette. Det er relativt nemt at tilsætte større mængder dårlig cacaopulver og dermed booste procenten, uden at kvaliteten bliver god af den grund.

En lidt kedelig tommelfingerregel, som virker, er at kigge på prisen. Køb ikke din mørke chokolade for billigt! Ofte kan du også prøve at nærlæse emballagen lidt. Jo mere der er nævnt om oprindelsen, jo større er muligheden for at få en god chokolade. En forenkling, i forhold til hvad chokoladenørden vil sige, men det virker meget godt.
En anden god tommelfingerregel er at finde en god leverandør af chokolade, og så bevæge sig rundt i det mærkes muligheder. Sikre leverandører til mit køkkenskab er Valrhona, Mikkel Friis-Holm og Xocolatl. Jeg siger ikke at disse 3 er de bedste i Danmark, men det er i hvert fald meget tæt på!

Nicaragua Friis Holm

Rødvin er sjældent decideret sødt, men kan have en sødmefuld smag, som stammer fra meget modne druer. Altså kan vi allerede her finde første tommelfingerregel: kig efter vine fra varme områder! Tannin er denne herlige ting som er med til at konservere vinen og få den til at udvikle sig godt. I gamle dage kaldte vi det ”garvesyre” men da det egentlig er basisk, så lad os bruge det mere internationele ord: tannin. Det opleves som meget udtørrende i mundhulen og kan fungere glimrende sammen med det rigtige mad. Sammen med chokolade er det blot lidt sværere. Mit bedste bud på en chokolade, der smager godt og er bredt distribueret, er Manjari fra Valrhona. En 64% mørk chokolade, hvor der er en herlig friskhed og frugtighed i smagen. Den er ikke for bitter, men meget intens i sin smag. En klassiker i mit køkken.

Her nogle gode råd til hvilke rødvintyper der vil passe godt til mørk chokolade!

2009 Shotfire by Thorn - Clarke, Barossa Valley

Shiraz fra Australien. Gerne Barossa Valley, der byder på god varme og dermed rigtig lækre cremede rødvine med god frugtighed og meget blød tanninstruktur.

2009 Barbera d'Alba, Scarzello

Barbera fra Piemonte i Italien. Høj frugtsyre og lave tanniner der spiller fint sammen med chokoladen.

Mazoyeres Chambertin, Grand Cru Bourgogne

Pinot Noir. Gerne Bourgogne, men også de oversøiske udgaver fra enten Chile eller New Zealand. De sidstnævnte har lidt mere frugtsødme og er nemmere at ramme rigtigt med.

Hvidvin, Champagne og andre lyksaligheder sammen med chokolade, det må vi kigge på en anden god gang.

Fyldt chokolade og portvin? Passer super godt sammen… Mød os på Chokoladefestivalen i weekenden!!

A Xoco selection

 

Niepoort selection

 

6 comments

 1. […] portvinen…det sad lige i skabet. Du kan læse om vin og chokolade på Frederiks blog: vinkreutzer.dk. Dagen derpå ærger jeg mig lidt over at jeg kom fra at købe netop den hvide udgave, der var […]

 2. Jesper siger:

  Hej Frederik

  Sjovt indlæg. Jeg har faktisk selv prøvet det af, dog i en lidt anden form.

  Jeg stod en dag med en californisk Zinfandel, og havde læst at ganske mange amerikanere syntes at den gik SÅ godt med chokoladekage. Det prøvede jeg selvfølgelig af, og kan desværre ikke give dem ret.
  Det smagte rædselsfuldt. Problemet var nok at chokokage ofte er ganske sød, hvor imod ægte chokolade jo netop er bittert.

  Jeg må prøve dine parringer ud.

  Jesper

  • vinkreutzer siger:

   Ja, amerikanere og generel smag er et uhyggeligt fænomen.
   Helt enig hold dig til den mere rene chokolade, når du leger med tørre vine.

   God fornøjelse og lad mig endelig høre hvordan det spiller af.

   Frederik

 3. Stine siger:

  Hej Frederik
  Det var hyggeligt at hilse på dig og tak for et super foredrag på festivalen! Der fik du udvidet min horisont 🙂 Jeg vil bestemt ikke gå af vejen for at kombinere min chokolade med en god Tawny en anden gang!
  Du hilste nok ca. på ½million mennesker, men jeg er hende, som var i følgeskab med Sif fra anarka.dk -Tom introducerede os.
  Jeg har forresten abstinenser efter den anisganache med kirsebærgele 🙂
  *ChokoladeStine

  • vinkreutzer siger:

   Hej Stine

   Jeg husker der glimrende. Jeg tror du har ret med ½ million mennesker, sådan husker jeg det. Hyggeligt også at hilse på dig. Den ganache med kirsebær fra A Xoco er ikke gået i produktion endnu, men jeg skal rykke for det 😉 Den smagte fantastisk.

   Vi ses – hyg dig

   Frederik

   PS: Undskyld det sene svar…

 4. Hej Frederik

  Jeg læste lige din blog post om chokolade og rødvin med stor fornøjelse og kom til at tænke på, at søde rødvine jo også er en glimrende makker til chokolade. I vinområdet Collina Torinese i Piemonte produceres der nogle herlige søde, røde dessertvine, som klart kan anbefales at gå på jagt efter…

  Tak for en fin blog.

  De bedste hilsner

  Joel Grøndrup, Italiensk Vinguide

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.