2010 Borgogno, Barbera d’Alba, Piemonte

Borgogno er en af de klassiske producenter fra Piemonte, de har været i gang siden 1761, så historien er på deres side. Men, i den sidste ende er min fokus på hvad der er i glasset, men det vender vi tilbage til om lidt. Som Barolo producent har vi at gøre med en af de mest traditionelle, her taler vi 2 uger lang maceration og udelukkende brug af gamle slovenske egetræsfade. Da vi nu havde en tirsdag på programmet, valgte jeg en Barbera d’Alba fra Borgogno til at følge med min Entre Cote – herligt selskab når saucen hedder Bearnaise. Som Søren Frank så rigtigt påpeget i sin Barolo bog, så nytter det ikke noget med eddikebaseret sauce og Barolo. Her i huset kan både sønner og frue bedst lide Bearnaise, så det bliver prioriteret højere end vinen – med mellemrum.

2010 Borgogno, Barbera d’Alba, Piemonte – høstet fra husets egne marker på 3 hektar i Liste området. Meget traditionel vinificering med 10 dages maceration og efterfølgende lagring på egetræsfade i 6 måneder. De nævner ikke hvilke, men mit bud er gamle slovenske fade, der giver en vis oxidering og afrunding af vinen, mere end decideret smag af fad til vinen. Jeg valgte i dag at tage det gode WSET smageskema frem og gennemgå hvorfor jeg bliver så charmeret af denne vin:

Clear medium ruby color with nice legs and very clear in the color.

On the nose the wine is clean with medium + intensity. Aroma characteristics of blueberry, red cherries, rosepetal and leather. A small note of licorice in the back. Developing.

Palate says: Dry with medium + acidity and medium – tannins. Alcohol medium + with a medium + body and medium + flavor intensity. Flavour characteristics of reb cherries, blueberry, unmature reb prunes. Spicy notes of cinnamon and cedar.  A balanced wine with good intensity and creamy texture from high maturity in the grapes. The taste lingers on and the fresh acidity gives the wine good freshness.

The wine is very good for a Barbera d’Alba, based on the balance, the intensity and good complexity in the wine. The wine taste lovely now, but will develop in a positive way for another 5 years, and maybe even further if you prefer secondary notes and less fruit in the wine.

Borgogno kan købes hos Holte Vinlager, som et af deres stærke agenturer. Til kr. 100,- er dette et ganske fornuftigt køb. Tak for handlen Bente.

One comment

 1. Peter Hartig siger:

  Hej Frederik,

  Tak for en god blog. Også interessant at læse om din Borgogno-oplevelse. Det hus er en af mine gamle favoritter, og jeg har stadig en af deres Baroloer fra et sted i 1970’erne liggende. Den burde man nok have drukket for et stykke tid siden, men den pynter 🙂

  Du skriver, at du antager, at lagringen er på “gamle” slovenske egetræsfade, men det tror jeg ikke. De beholder sjældent deres fade længere end 3 år på de kanter.

  Jeg så lige at Philipson sælger 12 fl. Barbera d’Alba DOC fra Terre del Barolo for ca. 750 kr. Også et godt bud på denne vintype…

  Man kan i øvrigt læse om samtlige DOC(G) vine fra Piemonte på Italiensk Vinguide: http://www.italienskvinguide.dk/regioner/piemonte/

  Bedste hilsener og tak for en god og varieret blog 🙂

  Peter

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.