Er jeg frankofil?

Mit navn er Frederik Kreutzer og jeg er frankofil. Jeg gør mit bedste for at værdsætte vin fra mange lande, men min kærlighed er størst i Frankrig. Det er her jeg finder den største glæde og de vine der rører mig dybest. Der findes glimrende vin fra Californien, Italien har deres egen karakter med unikke druer. Østrig leverer friske sprøde hvidvine på Grüner Veltliner. Spanien og Portugal gør det bedre og mere imponerende end nogensinde. En bred vifte af andre lande fortjener opmærksomhed, men alligevel ender jeg i Frankrig.
Bourgogne rougeEn stor flaske Bourgogne kan være emotionel, mere end bare et glas vin. Med snudeskaftet i koppen, god musik i højtalerne og godt selskab, hvad kan man så ønske sig mere?

Hvad er det der gør fransk vin så speciel? Det er hundredvis af års erfaring med hvilke druer der skal dyrkes hvor. Randområder er måske nøgleordet. Et spørgsmål om at finde lige netop grænsen for hvor druerne kan modne, uden at overmodne. Der hvor frugtsyren og sukkerniveauet i druerne kan udvikle sig i det rette tempo. Når vækstsæsonen er perfekt, fra vinstokkene blomstrer til druerne skal plukkes, så opbygges den rette intensitet og nerve. Samtidig arbejder man traditionelt i Frankrig med nogle af de bedste druer. Måske er det disse fakta, der gør mig glad for fransk vin, måske er det bare nogle utrolig arrogante og charmerende mennesker, der kan lave stor vin.

Vrite wine sonomaPå det seneste er mine øjnet blevet åbnet op for andre store og fantastiske vindistrikter. Alt fra Napa Valley til Chianti. Med tiden vil jeg blive forelsket i mange vine, men altid vil jeg smile når jeg genkender det franske i mit glas.

Så kunne man hurtigt liste en masse eksempler op, men jeg vil lade være. Jeg vil gå tilbage til glasset og blot nyde hvordan Pinot Noir druen udtrykker sig i aften…

Hav en god aften.

Gosset, Grande Reserve Brut, Champagne

7 comments

 1. Troels siger:

  Ah, Frederik – du er jo også ret så germanofil – dem glemmer du helt i din opremsning!

  • vinkreutzer siger:

   Tyskland? Laver de vin? Ja, de kunne også have været nævnt. Er lige ved at pakke vin til ferien, der er også et par tyskere med i baggagen…

 2. Hej, jeg hedder Kasper, og jeg er også frankofil. 90% i hvert fald. For mit hjerte banker dæleme også for de østrigske vine, gerne sager med 10-15 år på bagen. Og i sagens natur helst grünver veltliner; det er dér, jeg har fået nogle at mit livs bedste smagsoplevelser.

  Måske det er på tide at gå på jagt efter en flaske eller to. Mit vand fortæller mig, at vi snart skal mødes.

  Har de første 3 forskellige locations på plads.

  Alt godt,

  Kasper

  • vinkreutzer siger:

   Just say when amigo!! Du medbringer gammel Grüner og jeg finder noget fransk, tysk osv. Vi kan altid prøve at overtale hinanden til at kunne lide alt.

   Hyg dig

 3. Søren Kvist siger:

  Jeg lader mig alt for nemt forføre og begejstre til at hælde til et bestemt land eller en region. Nu er jeg jo også kun en rookie i vinverdenen i forhold til dig, men drikker og nyder mere end de fleste. jeg overraskes og imponeres kontinuerligt med smag og andre sanser fra hele verden og sidder ofte med fornemmelsen af, at nu har jeg fundet mit hjørne i vinverdenen, men så brydes “idyllen” med fantastiske dråber, fra områder jeg før ikke havde tænkt i sammenhæng med topvine, og så er jeg fløjet videre. Åbent sind, nysgerrighed, svingende lyst og temperament gør det umuligt for noget vinområde at holde mig fast ret længe. Især hvis vi snakker rød. God ferie til dig og din familie!

  //Søren

  • vinkreutzer siger:

   Lige netop Søren. Det er herligt at lade sig trække rundt i manegen, opleve nye vine, få nye smagsoplevelser og blive begejstret. Jeg havde en smagning med italienske vine forleden, og jeg smilede hele aftenen. Det er vidunderligt. Jeg mindes oven i købet at have haft en a-ha oplevelse med en vin fra Sydamerika engang og selv Sydafrikan har budt på fantastiske vinoplevelser i mit glas. For slet ikke at forklejne din egen og andre gode vine fra Danmark…

   Måske er det bare en konstatering jeg er kommet til efter mange år: Frankrig er der hvor jeg vender tilbage til. Igen og igen og

   God sommer også til Jer!

 4. […] Forleden spurgte jeg om du var frankofil, ligesom mig. Én svarede at han var ØKOlog, hvilket førte mine tanker direkte hen på Roskilde Festivalen. En hel Festival der gerne vil fremstå økologisk. Er det at tage munden for fuld? Som udgangspunkt ville jeg ønske at alt omkring mig var øko, bio eller bæredygtigt. Vi har kun jorden til låns og burde generelt passe bedre på den. Siger manden der sætter sig ud i sin diesel-sluger om lidt for at køre til økologisk festival. Danmark har i dag verdens første et-stjernede Michelin Restaurant, med fuld økologisk certificering. Relæ er på dette punkt et forbillede for mere end bare danske restauranter. Altså kan det lade sig gøre med en enkeltstående restaurant – fantastisk. […]

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.