Bourgogne til en halv plovmand – en kort introduktion til Bourgogne

Bourgogne har mange problemer for den almene vinnyder. Meget af det bunder i at Bourgogne er et relativt lille område. Her dyrkes stort set kun 2 druer; Chardonnay til hvidvin og Pinot Noir til rødvin. Som udgangspunkt bør det gøre området nemt og overskueligt, hvilket det til dels også er. Det er først hvis du dykker dybt, at det bliver kompliceret. Her er en kort introduktion, så det måske bliver lidt nemmere.

2010 Bertrand Ambroise, Bourgogne rouge
Mængden af vin der kommer ud fra området er relativt lille, og sammenholdt med den globale efterspørgsel, så har vi et problem. Prisen bliver ofte urealistisk høj, da udbud og efterspørgsel er voldsomt med til at sætte den. En tommelfingerregel er at man skal lægge små kr. 200,- for at starte. Når man så er kommet ind, så åbenbarer der sig en verden uden grænser for hvor kompleks og charmerende vin kan være. Denne charme kan gøre at man ønsker at søge endnu længere ned i området, og mulighederne er næsten uendelige. Charmen og det (u)forståelige i at 2 marker med kun en sti imellem, kan levere Pinot Noir druer med så forskelligt udtryk. Det er fantastisk, og grunden til at nogen af os elsker Bourgognevin.

Jeg har gennem årene smagt store mængder fantastisk vin fra Bourgogne, men jeg har sørme også smagt noget der ikke var pengene værd. Mange vine, som kom fra den rigtige mark, i den rigtige årgang og måske endda den rigtige producent. Det kan sagtens gå galt og så er kr. 500,- hurtigt fløjet ud af vinduet. Fejlkøb i Bourgogne kan man næsten ikke undgå, desværre. Men, når den sidder i skabet, så kommer lykkefølelsen! Der i mellem er der heldigvis også mange gode oplevelser. Det behøver ikke være et godt køb af en almindelig Bourgogne rouge, ej heller behøver det være en fabelagtig Chambertin.

Bedste råd til dig der skal ud og købe Bourgogne er:
 • kend dine producenter
 • eller kend din vinhandler

Gode producenter spiller en stor rolle. Det er producenten der har størst indflydelse på hvilket kvalitetsniveau du får i glasset. Mark, kommune og årgang spiller også store roller. Men i Bourgogne er producenten vigtigere. Læs dig frem til hvem der er stærke producenter og start så med at nyd deres mere almindelige vine, inden du går efter toppen. Din vinhandler kan spille en god rolle som guide. Der findes en håndfuld rigtig gode Bourgogne importører herhjemme. Find ud af hvad din vinhandlers holdning er til Bourgogne, smag et par flasker fra ham/hende og se om det passer med din palet.

Appellationer og klassifikation
Bourgogne er meget stram hierarkisk opdelt. Det er markerne der er klassificeret og ikke producenterne. Se det for nemhedens skyld som en skydeskive. Yderst er der Bourgogne som den alt dækkende appellation. Dernæst kommer de regionale appellationer, som fx Haut Cotes de Nuits. Derefter kommune appellation, som fx Gevrey-Chambertin. Derefter kommer 1’er Cru, fx Lavaux Saint Jacques marken i Gevrey Chambertin. Til sidst kommer Grand Cru som fineste klassifikation, fx Chambertin, der er navnet på den bedste mark i Gevrey kommunen. En simplificering, af et meget komplekst patchworktæppe der er klassificeret og opmålt helt ned til sidste sten på stierne.
Se også en pæn officiel pyramide fra Bourgogne HER

Vinen der fik disse tanker i gang var netop en af de gode køb i Bourgogne. En af de vine der ligger imellem de 2 yderniveauer. En vin fra en virkelig god producent, men fremstiller i en af de knap så prestigiøse kommuner. Denne kombination, kan ofte give rigtig gode køb.

sirvoisine joblot 2011
2011 Domaine Joblot, Clos de la Sirvoisine, 1’er Cru Givry
– en vin der kommer fra en mark med 1’er Cru klassifikation, i Givry kommunen. Her er stor frugtkoncentration, sammen med den elegance som Bourgogne kan levere. Duften er en kombination af små fine røde bær og en anelse sødme fra fadet. 2011 årgangen er allerede på dette unge tidspunkt yderst charmerende. En stor fornøjelse at drikke og en god start, hvis du gerne vil smage mere Bourgogne. 249,- er ikke billigt, men et godt køb. Ærlig snak; som ansat hos Otto Suenson fik jeg den en anelse billigere, men den er stadig en anbefaling værd.

Håber at ovenstående har fanget din interesse for Bourgogne og jeg ønsker dig al mulig held og lykke i din søgen efter gode flasker. Har du et godt bud på en Bourgone hvor pris og kvalitet hænger sammen, så skriv endelig en kommentar.

Sirvoisine joblot 2011

7 comments

 1. mikkel siger:

  Hej Frederik

  Som jeg forstår på dig så har vi begge en særlig passion for vinen fra netop dette område. Det gør det alt andet lige også nemmere at diskutere/kommentere i et forum som dette.

  Jeg vil bestemt ikke påstå, at jeg har været gennem hele Suensons sortiment af bourgognevin, men en betragtelig del er det efterhånden blevet til. hvis jeg isoleret ser på pris/kvalitet, både inden for rød/hvad så mener jeg, at Bourgogne Blanc fra Ambroise til noget der ligner 100 kr. er det bedste køb ift pris /kvalitet.

  Hvis jeg kigger uden for Suensons sortiment så synes jeg at Dom. Varoilles fra Gevrey er noget af det bedste. Det minder lidt om en klon af Bertheau og Chevillon, som måske er vin vi begge kender, om end det er lettere end begge men med samme finesse som Bertheau.

  God jagt til dig fremover.

  Hilsen Mikkel

  • vinkreutzer siger:

   Jeg er rimelig enig med dig omkring Varoilles, det jeg har smagt derfra har været ganske stabilt i kvaliteten – uden at man bliver flået.

   Ambroise synes jeg på mange måder giver rigtig høj kvalitet, for hver en krone. Der er meget smag i alle de vine jeg har smagt derfra. Selv deres akmindelige rouge og blanc giver en god oplevelse, og koster ikke meget over 100,-

   Hyg dig

   Frederik

 2. Casper Binow siger:

  Altid spændende at høre om andres oplevelser med Bourgogne, som jeg også selv sætter stor pris på.

  Mht. Varoilles, så er jeg helt enig. Deres ‘Clos des Varoilles’ 2002 er i mine øjne en af de årgange, der når op på niveau med flere grand cru’er. Pas i øvrigt på med 1999’eren – den fremstår stadig ung. Ellers er ‘Clos du Meix des Ouches’ fra samme sted village på et godt niveau. 1999’eren er rigtig fin netop nu.

  Mht. forhandler, så lægger jeg nok flest penge hos Vinrosen i Søborg. Fremragende sammenhæng mellem pris og kvalitet – hvilket jo ikke altid er tilfældet med Bourgogne … Vinrosen har adskillige gode producenter, der alle er til at betale. Drak eksempelvis en Corton 2004 fra Dom. Tollot-Beaut forrige uge. Flot glas, som i øvrigt fås for 426,- hos Vinrosen. Mange penge, ja, men for et glimrende grand cru-fix fås det næppe billigere.

  MVH Casper

 3. Daniel siger:

  Hej Frederik.

  Da jeg selv kommer i bourgogne meget, i vinøjemed.
  Bliver jeg nød til at rette lidt til din tekst.
  Bourgogne er regionen, kommunerne er chablis, cóte de nuits, cóte de beaune, cóte de chalonnaise, og cóte de maconaise. Så kommer byerne som gevrey-chambertin, vosne romanée, polagny montrachet, givry, osv.
  Derefter husene og så markerne til sidst.:)
  Ellers passer resten meget godt.
  Fed blog..:)

 4. Daniel siger:

  PS. Ved godt byerne bliver kaldt kommune. Men det er det jo ikke. Det er små landsbyer.:)
  Godt nytår.

  • vinkreutzer siger:

   Hej Daniel

   Tak for din kommentar. Jeg er nu ikke helt enig i din måde at opdele vores elskede Bourgogne distrikt, men det skal vi nu ikke blive uvenner af af den grund. Jeg vil mene at du med Cote de Nuits, Cote de Beaune etc. har underregioner (regionale appellationer), ikke kommuner.
   Jeg ser absolut markerne omkring byen Gevrey, som marker der ligger i en kommune.
   Med kommune kan jeg følge dig på Chablis, men slet ikke med Cote de Beaune, Cote de Challonnaise og Cote de Maconnaise.

   Ellers tak for din ros, håber du fortsat vil læse med og gerne kommentere.

   Hyg dig
   Frederik

 5. […] årgangen i Bourgogne viser sig som yderst charmerende, her hvor man begynder at smage forskellige vine fra området. Jeg […]

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.