I en travl juletid, hvilken vin skal man drikke?

Alle taler julevin i disse dage og mine bidrag til den snak kan du få her på flere forskellige måder:

Saint Joseph redwine

Vi husker da det var sommer, og vi drak vin i haven

Mit mest traditionelle indlæg om vin til jul, peger på at jeg kommer til at drikke god Pinot Noir – nok fra Californien!

Det alternative bud på vin til julen har jeg gæsteblogget om hos Kasper Bergholt. Og lad os bare slå fast, Champagne og Riesling kommer på bordet juleaften hos os.

TV duel kom jeg også i på Ekstra Bladet. Her diskuterede Christian Philipson og jeg om man skulle drikke traditionel vin, eller moderne vin til julemaden. Jeg var heldigvis tildelt det traditionelle som mit kort og Chateauneuf-du-Pape ville i den grad være velkommen på mit julebord.

Håber at én af ovenstående kan være med til at hjælpe dig, i forsøget på at finde den perfekte julevin til dig og dine gæster!

___________________________________________________________

Her til sidst et par noter på et par vine vi har nydt over frokosten på kontoret, i denne travle tid. Tak til en god kollega for at medbringe disse dråber. Det har altid været min holdning som vinhandler, at det vigtigste er at smage kon-kollegaernes vine.

Pierre Gonon

2010 Blanc, Saint Joseph

2010 Pierre Gonon, Les Olivieres, Blanc, Saint Joseph – Stor frugteksplosion med tropiske frugter, der holdes i hel stram snor af høj mineralitet. Der er ikke den store frugtsyre, men med balancen mellem frugtintensitet og mineralitet er det næsten heller ikke nødvendigt. En rigtig flot vin med lang og intens karakter. Stilen her fra Gonon er flot balanceret og jeg kunne virkelig godt tænke mig at smage hans røde vine. De må jagtes.

Gonon er anerkendt som klart en af de bedre producenter fra Saint Joseph. Stilen kendt for at være klassisk med høj smagsintensitet. Jeg har ikke smagt noget fra ham før, men forhåbentlig var dette ikke sidste gang. Dette er en hvidvin fra Rhone, fremstillet på Marsanne og 20 % Roussanne. Ikke en vin man støder på hver dag. 

Bachelet

2005 Rouge

2005 Domaine Bachelet, Cote de Nuits Villages – Mørk rød i farven. Stor og åben duft med blommer, ribs og hyldebær. lakrids og sort mineralitet efterfulgt af lidt frisk fyrtræ. Tæt i smagen med lidt hård struktur. Tanniner der stadig holder på frugten og så lukker den op! Stor åben rød palet med jordbær og ribs i front. Mineralsk friskhed og stor frugtrigdom. Lækker styret stil, der vil have godt af et par år mere på langs, på trods af den lille AOC.

Lad os så ellers se hvad resten af december måned byder på af gode oplevelser. Lige om lidt er den store del af juleræset overstået og en serie af fridage står i kø for at blive fyldt ud med gode flasker, hvilket helt sikkert sker.

5 comments

 1. Mikkel siger:

  Hej Frederik

  Interessant tilgang du har til dit vinvalg til julemaden vedr. Champagne, omend tysk riesling til julemad vel næppe kan kaldes nyt i den sammenhæng.

  Jeg vil ikke ud i en lang udredning ang. mit valg, men komme med en lille historie fra det virkelige liv!

  For en del år siden fik jeg serveret Georges Roumiers Morey St. Denis (hedder vist noget i retning af Clos de la Bussiere)
  Jeg kan ikke huske årgangen men vi er nok en 6-8 år tilbage så 2002 eller 2003 kunne det godt have været.

  Jeg ville på forhånd have forsvoret, at vinens fine nuancer ville drukne i julemaden så overraskelsen var stor da det viste sig, at det faktisk fungerede ret godt. Både årgang 2002 og specielt 2003 er til den fyldige side og specielt 2003 har efter min mening altid haft mere sødme end mere traditionelle årgange. Om det er det der gjorde oplevelsen god skal jeg lade være usagt, men ikke desto mindre så havde den intensiteten til at være med og de fine nuancer kom på deres egen måde også til sin ret.

  Anderledes men noget af en åbenbaring.

  Rigtig glædelig jul
  Mikkel

  • vinkreutzer siger:

   Hej Mikkel

   Tak for kommentar. Mener nu godt at stor rød Bourgogne kan gå til julemaden, men man skal op i en lige hvor der er lidt saft og kraft i vinen. De lette udgaver fungerer ikke i denne sammenhæng.

   Tysk Riesling er måske ikke den nyeste åbenbaring, men stadig sjældent jeg støder på nogen der drikker enten det eller Champagne til julemaden…

   Hvad skal du drikke i år?

 2. Hej Frederik!

  Tak for at ridse de store linjer op & stor ros for din optræden på TV sammen med Philipson. Én ting er sikkert: Der kommer ikke Cantena af nogen art på bordet hér.

  Gonon har altid været en af mine favoritter for Saint-Joseph-appellationen, men jeg har til gode at smage hans hvide vine. Hvem er den danske importør?

  Generelt betragtet har jeg haft meget få gode oplevelser med hvid nordlig rhône. Jeg savner syren, som du også er inde på.

  Eneste highligt var i Lyon, hvor en cremet Crozes-Hermitage blev serveret til meget mildt røget lagt med brunet smør og diverse urter på toppen. Det spillede.

  Alt godt,

  Kasper

 3. Hvad angår Gonon, så lavede han tidligere kun én cuvée af henholdsvis rød og hvid. Det approach kan jeg godt li’.

  Det er mit indtryk, at domæner der laver en række af special-cuvéer udvander standardvinene og samtidig reducerer terroir-udtrykket.

  En undtagelse er Domaine Lionnet i Cornas. Sådan ryger på bordet juleaften her i årgang 2007, magnum. Det glæder jeg mig til!

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.