Alsace Riesling – Deiss and Zind Humbrecht

I had the pleasure of tasting some odd old bottles the other day. Thank you to the master Mr. Smurf, who brought these rare bottles from his own cellar. They were all in pristine conditions, and lived up to the reputation they deserve. All wines were served blind.

Riesling alsace zind
2003 Zind Humbrecht, Riesling Thann, Alsace
– very yellow in the glass with an open nose and aromas of mature lychee, white peach and a flowery scent that reminded me of hand soap. Not really any petrol, but still very mature Riesling on the nose. The palate showed a good balance between acidity and mature fruit flavors. Still a lot of flowers, and a mature fruit style. The alcohol seemed a little low, so I guessed Germany about 10 years. After revelation I was surprised how well this showed for a hot vintage 2003. Maybe the hot vintage was why this showed no signs of petrol?
Zind Humbrecht is recognized as a top producer in Alsace, and his Riesling always shows some of the more elegant intense style in the region.

Alsace Deiss
1999 Marcel Deiss, Burg,
Alsace – deeper in color with more amber. Looked, and smelled, more mature. I guessed 5 years older than the first. Roasted almonds, apricot and mature pineapple. The palate showed relative low acidity, with a small sweetness. Creamy texture, where the sweet spot was well balanced by the intense fruit and medium acidity. The wines seemed very mature, but not going downhill for the next few years. It developed bitterness on the backpalate that wasn’t too nice, after only 10 minuttes in the glass.
Marcel Deiss is a very strong spokesman for the Biodynamic farming principles, but more interesting is that he believes that Terroir is more important than grape, also in Alsace. That is why most of his better wines are bottled only with the vineyard mentioned, and not the grape. The Burg vineyard has 13 different grapes on it. The wine tasted primarily of Pinot Gris, with a strong hint of Riesling. The classic spicy notes from the Gewürztraminer were not present, but the more mellow notes from Pinot Blanc and Sylvaner could have been there. I don’t think I will ever be the greatest fan of Deiss.

 

After that, a few more bottles arrived. Notes to come… 

6 comments

 1. Lars Mazzarolli siger:

  Moden Alsace – fedt!
  Og så fra to af legenderne i regionen, endnu bedre.
  Er lidt ked af, at du disser Deiss, som gennem mange år har budt mig på en række store oplevelser og i virkeligheden er den producent, der åbnede mine øjne for (kvalitets)Alsace. Så måske man har investeret lidt følelser, der her bliver sårede…? Smag og behag.
  Når du nu var så heldig at blive budt på moden Alsace, så er det jo ærgreligt, at det er fra netop 99 og 03. Har endnu til gode at smage ordentlig Alsace fra de to år. Som jeg husker det regnede 99 væk, og 03 var bare alt for varm. Fik for en del år siden ZH Clos Windsbuhl riesling 03 fra magnum – stor skuffelse. Flommet som altid men næsten uden syre. Desuden har jeg smagt Deiss´ Grand Cru Mambourg i både 99 og 03, og i ft prisen er det også skuffelser.
  Nå det så er sagt – så har begge d´herrer Zind-H og Deiss i andre årgange budt på storslåede oplevelser.
  Sidder og bliver lidt nervøs for mine ZH Jebsal Vendage Tardive 04 – hvordan med holdbarheden af disse? Nogle erfaringer?

  • vinkreutzer siger:

   Hej Lars
   2 legender, ingen tvivl om det! 99 og 03 er ej heller store årgange, det er vi også enige om. Derudover vil jeg dog sige at disse to vine viste sig ganske glimrende. Det mest bemærkelsesværdige var at 03 Zind havde udviklet så lidt petroleum. Min erfaring med Deiss er mindre positiv og jeg har altid haft en fornemmelse af at hans vine udvikler sig en anelse hurtigere end godt er. Dog indrømmer jeg gerne at Deiss også har givet mig store oplevelser.
   Du spørger til Jebsal VT 04, den tror jeg må være god nok, uden at have smagt den. Sidst jeg smagte Jebsal var i SGN

   Hyg dig

 2. Mikkel siger:

  Hej Frederik

  Tak for sidst.
  Det var hyggeligt at få hilst på dig.

  Udover de førnævnte vine så havde jeg den fornøjelse at tage resten af Dugat-Py G-C Evocelles 2004 med hjem og det var i særklasse en oplevelse.
  Selv dagen efter viste den et niveau, som i vidner om dygtigt vinhåndværk, selv i så middelmådig en årgang som 2004.
  På duftsiden en særegen kombination af umodne rarbarber, lufttørret skinke, selleri og gulerodstoppe og det gik delvist igen på smagssiden, men i en yderst tiltalende og anderledes stil end jeg normalt har oplevet producenten. Respekt!

  Og så taler vi vist ikke mere om, at Bordeaux højrebred og venstrebred kan minde en del om hinanden i visse situationer……

  Vi ses måske en anden god gang igen.

  Hilsen
  Mikkel

 3. […] Tak for et par rigtig gode flasker, som blev serveret lige efter dette flotte sæt fra Alsace. […]

 4. Mikkel siger:

  Hej igen

  Du siger bare .
  Jeg er klar på noget god vin når du også er!

  God weekend.
  Mikkel

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.