Hvorfor er tysk vin så nemt og lækkert?

Tysk vin er så nemt at værdsætte, primært fordi det meste smager godt – ganske enkelt. Det kan også være relativt nemt at finde rundt i tysk vin, når du som forbruger står og skal købe det. Jeg vil her give dig 5 gode punkter, hvis du er interesseret i at nyde tysk vin hjemme hos dig selv!

Det vigtigste råd er:

”Lad dig ikke forvirre af massiv information på etiketten”

Spätlese Riesling

Ser forvirrende ud, men der står: Riesling, Spätlese Halbtrocken = masser af frugt og halvtør i smagen.

Skær det nødvendige fra og nyd glæderne ved tysk vin, der er få begreber du behøver at forholde dig til. Fokuser på druen og sødmegraden i vinen og nyd så oplevelsen derfra.

–          Druen er i langt de fleste tilfælde Riesling. Kan teoretisk set være alt fra tør til sød, men har altid meget frugtsmag og friskhed.

–          Trocken eller ej? Frygt ikke sødmen, for langt de fleste tyske vine i dag er relativt tørre. Se på alkoholen; høj alkohol = tør vin, lav alkohol = sødere vin. De søde er udstyret med et prädikat på en enkelt skala, der fortæller dig hvor sød vinen er. Ønsker du sød vin så forhold dig til følgende stigende skala: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese og Eiswein.

–          Pris og kvalitet hænger ufattelig godt sammen. Køb en vin til mellem 80,- og 200,- kr. så er du næsten sikret en god og autentisk vinoplevelse.

–          Fantastisk madvin. For at passe til mad er syre i vinen positivt og det er der ofte i stor stil i tyske vine, da de er dyrket i et køligt klima.

–          Området kan være alt fra Mosel til noget med Rhein, Pfalz eller andet. Glem det til du vil dybere ned i tysk vin eller ned og besøge, det er jo lige rundt om hjørnet.

Det var alt du får for den 25 øre. Glem forvirringen, glem frygten gå i gang med at nyde vinen. Der er så mange dejlige forhandlere af god tysk vin herhjemme og med sommeren for døren er det bare at komme i gang.

For nørder: Ja, det kan gøres super kompliceret, ja man kan læse meget mere på etiketten, ja det er sjovt at smage forskel på den ene mark i Brauneberg og den anden, AP nummer har jeg også hørt om, men lad os nu bare køle vinen ned, skænke den i et ordentligt glas og nyde sommeren 2014!

For nørden kan det være sjovt at sammenligne samme vin i flere årgange, eller flere forskellige vine fra den samme vinbonde.

For nørden kan det være sjovt at sammenligne samme vin i flere årgange, eller flere forskellige vine fra den samme vinbonde.

Hvis du vil læse om Fritz Haag vertikal smagning, så kan det gøres her. (anbefales til nørder)

Tak til Tysk Vinkontor for at invitere til et flot arrangement i dag, der gav inspiration til dette indlæg.

Kære vinhandler, hvis du læser med!! 

Hvilke 2 vine i dit sortiment passer til denne beskrivelse, hvilken vin kan forbrugeren gå ind og købe og nyde i dag? Link og reklame er tilladt i dit svar!!

Fra Otto Suenson Vin (hvor jeg er ansat) kan jeg selv stærkt anbefale:

2012 Markus Molitor, Tør Riesling, Haus Klosterberg Trocken, 1 ltr til 119,00
Tør vin med fremragende balance, én liter som er lige til at drikke og nyde på terrassen. Til let mad, eller bare alene.

2011 Markus Molitor, Sød Riesling, Haus Klosterberg Fruchtsuss, 115,00
Almindelig flaske, samme koncept som ovenstående med Riesling fra forskellige marker, men her med en anelse restsødme.

 

10 comments

 1. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg ikke er synderligt velbevandret ud i tysk hvidvin, men jeg arbejder på at blive klogere og rigere på velsmag.

  Kommer der monstro en follow up omhandlende tyske rødvine? Synes, man får rigtig meget vin for pengene i Spätburgunder/Blauburgunder.

 2. Købte for ikke så længe siden en Spätburgunder fra Shelter Wineries, ja, det hedder de altså, selvom de laver vin i Baden. Den var fremragende og meget tilgængelig / venlig. Måske en anelse for saftig. Mener den stod i 149,- hos Vinoble.

  I dag har jeg så købt en riesling, Schloss Marienlay, ligeledes hos Vinoble. 11,5, så er nok i den tørre end, hvilket jeg klart foretrækker (er faktisk mest til de østrigske, som du ved…

  Og så en sidste ting på falderebet. Har haft succes med at køre ung riesling (og grüner9 på karaffel en times tid eller to. Så er de ligesom kaster langt mere af sig i form af kompleksitet og mineralitet.

  /K

 3. Allan K. Døj siger:

  Jeg elsker tyske vine og syntes de er vildt overset i DK.

  Her er et par som jeg vil anbefale fra Vinoble.dk

  2012 KASELER RIESLING QUALITÄTSWEIN Trocken, Reichsgraf von Kesselstatt til 168,-.
  Klassisk tør tysk, som passer til terrassen eller en god salat.

  2012 JOSEPHSHÖFER RIESLING KABINETT Feinherb, Mosel, Reichsgraf von Kesselstatt til 195,-
  Igen en dejlig tør vin men med lidt mere sødme. Perfekt til asiatisk mad eller sushi. Kan også bare nydes – en af mine favoritter.

  God sommer og prøv de forskellige tyske vine. I bliver ikke skuffet.
  /A

 4. Michael Christensen siger:

  Lidt flere anbefalinger mht. de røde:
  Vinene fra Shelter, som Bergholt nævner, er gode til prisen. Mangler dog lidt kompleksitet, synes jeg. Hos Vinoble bør man også se efter Freiherr von Gleichenstein Spätburgunder Hofgarten. Elegant og virkelig høj kvalitet spätburgunder. Mener den ligger under 200,- kr. Såvel 2009 som 2010 var en fornøjelse, at drikke.

  Hos Vinspecialisten/HJ Hansen kan Chat Sauvage vinene anbefales. Basisvinen “Chat Sauvage Pinot Noir” er fin fin og med storebror “Chat Sauvage Johannisberger Hölle Pinot Noir” sættes der ekstra trumf på mht. frugt og antydning af kostald mv. (har kun smagt 2008 af sidstnævnte)

  Endelig: Høj høj kvalitet spätburgunder fås hos Weingut Krone, som forhandles af Krone Vin m.fl. Det skal man unde sig selv at prøve.

  og og og… 🙂 Det er bare at gå på jagt. Efter min mening får man næsten altid virkeligt meget for pengene, når vi taler tysk spätburgunder til priser på 125,- og opefter.

  /Michael

 5. Tysk vin kan være fantastisk! Jeg er dog ikke så velbevandret i de røde – endnu..

  Herhjemme har jeg som regel altid et par flasker Riesling fra Dr. Loosen fra Mosel liggende, som er rigtig lækker. Den er lidt til den søde side, men har en rigtig fin syre og mineralitet, som giver den en fin balance. Der er som regel 2 flasker til 140,- i SuperBest, hvilket gør den særdeles tilgængelig for de fleste. Det er godt nok ikke jordens mest komplekse vin, men den er særdeles drinkable (især på terrassen om sommeren), og gør det glimrende til sushi og diverse krydrede retter.

 6. Jeg bor i Tyskland og drikker efterhånden kun tyske vine. Elsker dem. Min favorit er iøjeblikket Markus Molitor, jeg lige kan fortælle, han er blevet kåret som bedste tyske vingård 2014.
  Min favorit er “Markus Molitor Schiefersteil Riesling QbA 2012”, selv ikke Rieslinge fans drikker denne vin med glæde, min veninde er en af slagsen 😉
  “Von Winning Riesling Forster Ungeheuer 2011”, også rigtig god.

 7. Mogens siger:

  Jeg er også blevet positivt overrasket over hvor gode tyskerne efterhånden er til at lave vin.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.