Danmarksmester i blindsmagning

Danmarksmester i Bindsmagning af vin – jo tak det var en flot titel der kom på mit CV. Lykkelig for at være del af et rigtig stærkt hold i søndags til det første åbne Danmarksmesterskab i Blindsmagning, som blev afholdt af Vinakademiet v/Thomas Ilkjær og Magasinet Gastro v/Rene Langdahl Jørgensen.

Efter en lang dag med 15 vine endte vi fra Otto Suenson på en suveræn 1.plads.
Meget tilfredsstillende i et rigtig stærkt felt. Efter min bedste vurdering så var de fleste af landets gode vinsmagere til stede. Fedt at se hold fra andre importører, en enkelt højtråbende importør glimrede dog ved sit fravær (de skulle ellers være skarpe). Sommelliere stillede gode hold, også blandet fra flere restauranter – herligt. Trist at der ikke var et journalisthold??? Et par af dem havde dækket sig ind med opgaver på dagen, men jeg havde da gerne set et par af dagblads-smørerne komme ud af busken og vise hvad de kan! Måske det bliver næste år. De glade amatører og vinentusiaster er der efterhånden mange af i Danmark, at se et af disse hold i finalen var rigtig flot! Stort tillykke til alle der deltog, jeg håber at endnu flere vil lege med næste år.

Henrik Holten Olsen - Anders Bühring - Frederik Kreutzer 3 glade vindere

Henrik Holten Olsen – Anders Bühring – Frederik Kreutzer
3 glade vindere

Stor tak skal lyde til mine to holdkammerater; Henrik Holten Olsen og Anders Büring. Vi havde et fantastisk samarbejde på dagen og vi glæder os allerede til at forsvare titlen næste år.

Konkurrencen var fokuseret på at 20 hold a 3 personer smagte 12 vine blindt i hovedkonkurrencen. Herefter gik 3 hold videre til finalen, hvor der blev smagt 3 vine. Der blev gættet på alt fra land, område, drue, mark etc. Jo mere specifik, jo flere point. En yderst rimelig måde at gøre det på.

Vinene der blev smagt var følgende:

De 12 vine til hovedkonkurrencen

De 12 vine til hovedkonkurrencen

Hovedkonkurrence:

  1. Pol Roger Champagne Brut Extra Cuvée de Réserve 2002
  2. Bernard Fouquet Vouvray Dom. des Aubuisières Cuvée de Silex 2013
  3. Dog Point Vineyard Marlborough Sauvignon Blanc Section 94 2010
  4. Ramey Napa Valley Carneros Chardonnay Hudson Vineyard 2010
  5. Jos. Christoffel Jr. Mosel-Saar-Ruwer Riesling Auslese Ürziger Würzgarten 1990
  6. Markus Altenburger Burgenland Blaufränkish Ried Satz 2011
  7. Dom. de la Pousse d’Or Volnay 1er Cru Clos des 60 Ouvrées 2009
  8. Castello di Ama Chianti-Classico 2007
  9. Quinta do Vale Meao Douro 2008
  10. Achaval-Ferrer Mendoza Malbec Finca Altamira 2010
  11. Dunn Vineyards Napa Valley Cabernet Sauvignon Howell Mountain 1999
  12. Graham’s Vintage Port 1994
Publikum til finalen - nerver, hvad er det?

Publikum til finalen – nerver, hvad er det?

Finale:

  1. Josko Gravner Friuli-Venezia-Giulia Ribolla Gialla 2004
  2. Lopez y Heredia Rioja Reserva Viña Tondonia 2001
  3. Vajra Barolo Cerretta (Luigi Baudana) 2007
Koncentration ved finalebordet

Koncentration ved finalebordet

Jeg indrømmer gerne at vi ikke gættede alle vine lige på, nogle klarede vi bedre end andre. Her et par højdepunkter, i hver ende af skalaen.

– Sværeste vin: Ribolla Gialla, som hverken havde nogen frugtkarakter, eller andet der afslørede hvad pokker der var i glasset.

IMG_0933
– To bedste bud:
Castello di Ama lige på, samt Ürziger Würzgarten lige på. Fedt at ramme noget så præcis.

IMG_0939
– Bedste vin i glasset:
Dunn, som vi troede var Lynch Bages.

IMG_0930
– Værste vin i glasset:
Dog Point. Fadlagret Sauvignon Blanc = nej tak.

Hvordan bliver man god til at smage på vin blindt? Man smager meget vin og er opmærksom på sin egen måde hver gang man får vin i glasset. Hos Otto Suenson smager vi vin i stor stil, nærmest dagligt. For min egen skyld er jeg rigtig glad for min uddannelse hos W.S.E.T. hvor jeg har lært at arbejde med Systematic Approach to Tasting. Den har absolut gjort mig til en bedre vinsmager, end jeg var inden jeg startede på den uddannelse.

Hvor fejrer man sådan en sejr? Vores direktør havde heldigvis lovet middag med stjerne på, så vi endte på Restaurant Marchal på det smukt istandsatte Hotel d’Angleterre. Meget mere om det besøg på et senere tidspunkt.

Se mere her på Ekstra Bladet, hvor Thomas Rydberg også har omtalt arrangementet.

Vinsiderne har skrevet en god artikel her om smagningen.

Gastromand.dk er et indlæg med mine tanker omkring dagen.

7 comments

  1. Jens P.N. siger:

    Tillykke med den flotte titel!

    Som ivrig læser af din blog har det ofte slået mig, at dygtige vinsmagere som dig og andre “prof-folk” er i stand til og blande “alt og alting” sammen i én smagning.

    Vi amatører er altså nødt til at have et nogenlunde defineret tema for vores smagninger i vinklubben så det ikke skal “stikke helt af for os”!

    Citat fra kommentarsporet på EB : min far kunne ofte navngive drueplukkerne til de enkelte vine…..

  2. Lasse siger:

    Tillykke… det er sQ fedt!

  3. Piskeriset siger:

    Godt gået! Tillykke med det 🙂

  4. […] For fuld liste over vine m.m. se på VinKreutzer.dk […]

  5. […] en lang dag med blindsmagning af vin, havde vi gjort os fortjent til en dejlig middag! Heldigvis valgte chefen at den skulle indtages […]

  6. Jorgen L. Paustian siger:

    Et stort tillykke nok engang. Det kan være så svært at ramme, selvom den ligger ligefor.
    Men undrer mig over så mange professionelle har holdt lavt profil.
    Måske er de bange for at vise hvor lidt de ved om vine !!

  7. Jorgen L. Paustian siger:

    Et stort tillykke nok engang. Det kan være så svært at ramme, selvom den ligger ligefor.
    Men undrer mig over så mange professionelle har holdt lavt profil.
    Måske er de bange for at vise hvor lidt de ved om vin !!

Skriv et svar