Ikke Amarone som julevin til min julemad

Vin til julemaden, hvorfor skal det være kompliceret? Hvorfor skal alle vinhandlere udråbe det til at være problematisk? Det er da den største livsnydertid og som vinhandlere bør vi elske det! Der skal sættes vin til alle tidspunkter i julen og det skal gøres med et smil. Der er mulighed for i juletiden at hygge sig, hvad skulle vi dog ellers!

Diwald orange

Lad os finde vine der kan gøre os selv og vores gæster i godt humør. Vine man har lyst til at drikke, ikke bare vine der skal dominere og smadre al glæde. Jeg er ærlig talt lidt træt af at se anbefalinger af kraftige vine, på grænsen til Portvin, til julemaden. Hvis formålet er at slå søm i røven på gæsterne, så de ikke kan andet end at rulle fra julebordet, så skal det nok lykkes.

”Hvad med Portvin til julemaden Kreutzer?” Seriøst, det spørgsmål fik jeg forleden dag. Ok i teorien kan man godt køre en 20 års Tawny til and med sødt på siden og brune kartofler, men hvem vil rejse sig fra stolen med et smil på læben bagefter? Svigerfar vil blive piv-stiv og sidde og råbe, det er ikke hyggeligt i min bog.

Niepoort DaoSkru ned for styrken og drik en god flaske rødvin fra Portugal, prøv en god Dao eller Bairrada. Unikke druer, med herlige nuancer.

Lad os få noget lethed og elegant balancerende vin på julebordet i år. Find for pokker nogle vine med smagsintensitet, luftighed og fin balance. Så er man glad når man er færdig med at spise al den lækre julemad. Her nogle kategorinaer der vil passe til julemaden, til din julefrokost, til tiden hvor der ikke er nogen gæster, til tiden hvor der er mulighed for at åbne en god kande vin!!

Clos du MesnilChampagne – ja det har jeg sagt før og jeg vil sige det igen. Det er fantastisk enkelt og passer fremragende til julemaden. Der er syre, der er smagsintensitet og boblerne gør os endnu mere glade. Det er absolut mit foretrukne valg juleaften! Søg ikke den letteste version, men en med dybde og kompleksitet.

Riesling SpätleseRiesling – en fabelagtig drue med så mange facetter. Kompleksitet, høj mundrensende syre og en anelse sødme. Perfekte attributter til at matche det dejlige julebord i al sin voldsomhed. Jeg vil helt klart stikke til Tyskland, gerne Mosel og endnu bedre i en klassisk version med sødme. Glem de moderne ”trocken” udgaver, lad sødmen spille med og give den rigtige balance. Kabinett eller Spätlese til mig tak.

Rufina ChiantiSangiovese – en drue med frugtsyre der får munden til at løbe i vand i timevis (hvis man bliver ved med at drikke). Glem de store vilde vine, søg enkelthed, snup en flaske Chianti Classico fra en af de bedre producenter eller en Rosso di Montalcino der ikke er revet ud af balance med 17 års fadlagring. Den her rødvin vil rense din svælg mellem hver bid og give dig styrke til at danse om juletræet hele natten.

Mordoree RhoneCôtes du Rhône – nej ikke tung og klodset og voldsom Châteauneuf-du-Pape der koster spidsen af en jetjager. Nyd en god saftig Côtes du Rhône med frugt og mineralitet. Jeg er ikke sur på ’neuf, jeg vil bare gerne nyde en mere enkel vin, som ikke vælter mig helt omkuld. De senere år, hvor vi har set enkeltmarker og special-cuvéer der har fået 716 % ny eg, gør bare at jeg kigger tilbage mod den cementlagrede afslappede frugtdominerede Rhonevin.

Audarya MonicaFunky og anderledes druer – glem alt hvad du kender, skrid med Cabernet Sauvignon og Syrah. Find Monica på Sardinien, snup en kande med mærkelige druer fra Grækenland. For alt i verden tillad dig selv at opdage noget nyt – du har fri og solen er langt væk bag de grå skyer. Bare ved at skrive dette indlæg så får jeg lyst til at begive mig rundt i Østrig og finde en god flaske Blaufrankisch eller Zweigelt. Det er sagtige vine, fyldt med gode nuancer som du ikke er blevet træt af endnu. Besøg byens nye vinbutik Vintro for inspiration – de blærer sig gerne med 150 forskellige druer på hylderne.

Uha, jeg føler jeg kunne blive ved. Der er så mange interessante vine derude lige nu. Lad os nu ikke forfalde til alt for mange stereotyper og vælge Amarone, Ripasso og oversøisk bassevin til juledagene.

Hvidvin i glas

8 comments

 1. Altid spændende at læse dine bud på vin til julemaden. I år tror jeg, at jeg vil prøve at finde noget god Riesling til juleaften. Højst sandsynligt noget Dr. Loosen – måske deres Kabinett. Hvis ikke jeg falder over andet spændende.

 2. Rasmus siger:

  Hej Frederik

  Fedt med alternativer til de traditionelle tunge vine, der altid anbefales.

  Juleaften med helt klassisk flæskesteg og and inkl tilbehør overvejer jeg en af disse fra Dr. Loosen: Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese 2013 og Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese 2013.

  Ved ikke om du kender nogle af vinene og evt. komme med din umiddelbare vurdering om en af dem vi kunne fungere?

  Tak for en god blog!
  Rasmus

 3. vinkreutzer siger:

  Hej Martin og Rasmus.
  Herligt at se flere der skal drikke riesling!! Vil helt klart anbefale den med mest tyngde af de nævnte.
  Martin du klarer den fint med Kabinett, Rasmus jeg vil anbefale at du tager Wehlener Sonnenuhr.

  Tak for de pæne ord og god jul til Jer

  Frederik

  • Rasmus siger:

   Hej Frederik

   Fornemt, mange tak 🙂

   Må indrømme, at der nok også ryger en flaske Chateuneuf på bordet, så er der balance i moderne/tradition regnskabet og forhåbentligt er alle glade.
   God jul
   Rasmus

 4. Jørgen Paustian 舒雷根 siger:

  Altid en fornøjelse at læse dine artikler, specielt når vi er enige.
  Jeg har netop af samme grund valgt cruerne fra Beaujolais, som Chiroubles og Julinnas til julemaden.
  I ør blev det kun til risengrød, da de venner jeg skulle fejre julen med, måtte haste tilbage til Danmark af personlige grunde.
  Så vi venter til det kinesiske nytår med at drikke vinen.
  Vi fik et par dage før julen, inden mine venner skulle haste hjem den røde vin Skærsøgaard 2010, ganske udmærket vin, 2013 er fremragende fra den gård og 2009 var tilpas Beaujolais cru i smagen til undertegnede.
  God bag hjul her fra Kina
  Jørgen

  • vinkreutzer siger:

   Hej Jørgen

   Glædelig jul til dig og dine. Glæder mig at se at jeg stadig har én læser i Kina 😉
   Sikker på at I får rigeligt at drikke til det kinesiske nytår, med risvin etc. Godt at høre at du nyder lidt danske dråber med mellemrum.

   Hyg dig
   Frederik

   • Jørgen Paustian 舒雷根 siger:

    Jamen tusind tak.
    Chengdu vinter er luften mere mineral holdigt end en kraftig Chardonnay fra Napa Valley.
    Er ved at skole min kinesiske familie lidt kultur med god vin, selvom det holder hårdt.
    Kinesere holder stadigt fast på den ækle vane at drikke Baijuie på 56%, som er en manddoms prøve at stikke næse ned til….
    Ser frem til at mødes med onklen, som for nogen år siden fik et par flasker Pichon Lonqueville LeBaron 1995 som gave af mig. Han kan ikke tåle alkohol mere, men jeg hjælper ham gerne med at udrydde hans vin kælder…..

 5. […] end der er for at læse om vin. Runner up: Noma anmeldelse. Mest læste rene vinindlæg: Ikke Amarone til min julemad. Viser meget godt hvad stærke nøgleordet julevin kan gøre. Runner up: Great Whites med […]

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.