Brunello di Montalcino – som markedet ser ud lige nu

Brunello di Montalcino burde byde på store mængder vin i nogenlunde samme stil. Det gør det ikke. Hvis man kan drage en stor konklusion efter at have smagt 27 forskellige Brunellovine så er det at diversiteten i stil er uhyggelig stor. Igen var vi tre smagere ved bordet og vi har måske ikke mere ret end så mange andre, men vi har dog smagt vores del af Brunello. Jeg havde forventet kirsebærfrugt i stor stil, naturligvis pakket ind i fad. Tanniner og frugtsyre på højeste niveau og stor tyngde. Umiddelbart var der én vin der var drevet af friske røde kirsebær. Der var mange som jagter en modernistisk stil hvor fadlagring, lang ekstraktion og cremede overmodne tanniner skal drive vinen frem. Det er jeg ikke stor fan af. Der var ganske få der egentlig spiller på det helt klassiske tilbagelænede og balancerede udtryk som jeg godt kan lide i Brunello.

Disse vine blev poppet og skænket med det samme, alt serveret blindt i tilfældig rækkefølge. Det er ikke den mest optimale måde at nyde Brunello på, men det er lige vilkår for alle. Der var flere af disse vine som udviklede sig markant i løbet tiden de stod i glasset. Jeg havde 12 flasker med fra smagningen til at teste dagen derpå. Der var nogle der udviklede sig positivt, men de fleste faldt fra hinanden. Dem med meget fad mistede frugten, de lette tørrede ud i løbet af dagen. Ganske som min erfaring fortæller mig, så er Sangiovese en drue der er skrøbelig omkring iltning. Noterne her er mine noter, for samlede noter og ratings se venligst Din Vinguide #2.

Vindyrkning

Der var lidt blandede årgange, fra 2007 – 2011. Mest koncentreret på 2009 (som er blevet sablet i pressen) og 2010 (som er blevet skamrost). Min mening er at 2009 var mest åben og klar og ganske vellavet i de fleste tilfælde. 2010 havde mere tæthed, især i midten af smagen. Begge havde pæne portioner af tannin og syre. De ligger på nuværende tidspunkt ikke så langt fra hindanden smagsmæssigt som forventet. Det gode råd må stadig være at købe 2009, som alt andet lige er billigere end 2010.

Greppone Mazzi Brunello di Montalcino 2008. Hans Just 299 kr. tilbudspris – Disket med prop. Uren og lidt jordet i stilen. Hengemt nedfalden frugt. Ikke ren i frugten, virkelig ucharmerende. Virkelig dårligt håndværk. 81

Azienda Agricola La Torre Brunello di Montalcino 2008. Premier Cru  455 kr. – Ribs og syrlige bær. Uren med afstikkende syre og bitter tannin. Forhåbentlig en dårlig flaske. Blev kasseret med urenhed.

Verbena Brunello di Montalcino 2010. Kjær & Sommerfeldt  249 kr. tilbudspris – Intens duft hvor den sorte jord bider sig fast i næsehårene. Sort frugt med god friskhed og sprælsk adgang til nuancerne. Her er intet sikkert, men sjovt og levende. Sort og saftig hvor frugten er frisk og vedholdende. Lakridssødme der holdes på plads af levende frugt. Dejligt glas vin. 93

Val di Suga Brunello di Montalcino Poggio al Grancio 2010. Philipsonwine.com 250 kr. tilbudspris – Tæt og mørk frugt. Bunden af skoven som bare rives ned i glasset. Der koges frugt op til den bliver helt balsamisk i noterne. Sort skiffer og sort frugt. Modne nuancer af chokolade og træ. Figenmarmelade og et lidt kogt element står først. Så rejser den sig i smagen og den næste runde byder på renhed og saftig rød frugt. Der er tætte fadtanniner der stadig holder denne lidt nede. Intens og meget ekspressiv i hele paletten. Indbyder til at dykke dybere ned i den. Ender alligevel lidt vandig og knap så fokuseret. 94

Val di Suga Brunello di Montalcino Vigna del Lago 2010. Philipsonwine.com  250 kr. tilbudspris – Stor svulstig og kompakt stil med moderne fad som omdrejningspunktet. Intense sorte bær og balsamico. Moderne ekstraheret stil hvor vi gerne vil vise alle elementer lige i hovedet på dig. Tæt frugt og en høj tannin og frugtsyre som vil dæmpe sig med tid. Må ikke drikkes nu, men skal klart gemmes i en håndfuld år. 93

Val di Suga Brunello di Montalcino Vigna Spuntali 2010. Philipsonwine.com  250 kr. tilbudspris – Brombær, stikkelsbær og lakridspibe. Dyb sød duft som følges på o smagen. Her er cremet struktur og modne tanniner, der tørrer lidt ud til sidst. Lidt spids i frugten til sidst, men fin balance. Vil for meget, uden helt at have kompleksiteten på plads til at følge med. 87

Altesino Brunello di Montalcino Montosoli 2010. Philipsonwine.com  430 kr. tilbudspris – Krudt i næsen der dækker over srot tæt frugt. Tæt fadpræg der går igen i smagen. Powervin uden den store charme. Her er lakrids og så bagved frugt der ikke rigtig hænger sammen. Hårdt tanninpræg der er ude af balance med modenheden i frugten. 87

Altesino Brunello di Montalcino 2010. Philipsonwine.com  200 kr. tilbudspris – Tung maskeret frugt. Her er tung maling og lakrids. Overdrevent fadbrug hvor sødmen spiller alt for stor en rolle. Ubehagelig varm kogt frugt der tørrer helt ind til sidst. 84

Adress

Val di Suga Brunello di Montalcino 2010. Philipsonwine.com  170 kr. tilbudspris – Flot tæt næse med mørk moden frugt, chokolade og sødt fad. Virkelig cremet og moderne i smagen. Tanniner der smyger sig rundt om den fede frugt. Smager helt amerikansk men er virkelig vellavet. 90

San Polo Brunello di Montalcino 2010. Philipsonwine.com  250 kr. tilbudspris – Rolig og kontrolleret næse med fine små bær. Her er noter af stenet mineralitet og søde kirsebær. Saftig og ren frugt der dominerer billedet. Høj tannin og syre der står flot i forhold til frugtintensiteten. En flot vin hvor saftigheden holder ved i eftersmagen. Frisk og alligevel dyb og kompleks. 95

Castello Romitorio Brunello di Montalcino 2009. Juuls  449 kr. – Modne lidt kogte bær. Tør i munden hvor frugten nærmest forsvinder bag en mur af tør fadtannin. Prøver at kigge frem med et smil, men bliver sparket væk igen. Benet og trist. 82

La Poderina Brunello di Montalcino Riserva 2009. Erik Sørensen Vin  600 kr. – Maling og indkogt frugt i næsen. Der skal virkelig pakkes noget ned i denne tunge flaske hvor sort spids frugt står først i køen, sammen med moderne fadpræg.  Vellavet, men skal bruge tid for at smide hvalpefedt og fadet. 90

La Poderina Brunello di Montalcino 2011. Erik Sørensen Vin  370 kr. – Saftig og indbydende i duften. Tæt sort frugt med fin fylde på paletten. Gode tanniner og lidt tørhed. Sorte brombær og en anelse tørt tjære træ. Chokolade lægger sig pænt bagved frugten. Medium længde der tørrer lidt ud. 89 point

Celestino Pecci Brunello di Montalcino 2009. Erik Sørensen Vin  400 kr. – Stort, som i her er al den frugt du vil have og vi serverer den på en silkeblød pude til dig. Næsen giver forhåbninger om noget stort. Yes baby, her er frugt og smagsintensitet for alle pengene. Sat sammen på en måde så de friske sorte kirsebær er der, fadet står pænt i hjørnet af rummet og så trækker det hele sig sammen til sidst. Potentiale og slet ikke klar endnu. Tak, det er godt. 96

3 vinglas Spiegelau

Antinori Pia della Vigna Brunello di Montalcino 2010. Vinens Verden 449 kr. Udgået med prop.

San Lorenzo Brunello di Montalcino Bramante 2010. Jysk Vin  299 kr. – Stor og meget rolig duft med alle de klassiske dyder skrevet øverst på tavlen. Høj smagsintensitet hvor den tætte frugt følges perfekt af syre/tannin struktur. Virkelig rolig, men med stor kompleksitet og dybde i frugten. Giv mig kød og giv mig tid til denne. Ren og lækker afslutning hvor tanninen ryder flot op. Moden og lækker. 94

Villa i Cipressi Brunello di Montalcino Zebras 2010. Barrique  399 kr. tilbudspris – Power og smæk i næsen. Nærmest ristet og indkogt sort frugt. Sødt fad i næsen, der går igen i smagen. Alt skal her fremstå modent og det gør det så rigtigt. Moden tannin, fedladen lidt sød frugt og en bred og klodset afslutning. Nogen vil kunne lide det her udtryk. En vin der er lavet for at imponere. 89 point.

Celestino Pecci Brunello di Montalcino 2010. Erik Sørensen Vin  400 kr. – Æterisk og lidt tilbagelænet. Er der jazz i mit glas? Meget flot balance, tak. Fløjlsblød frugt, der byder på solbær og lidt grafit nærmere end rød kirsebær. Dybde i den saftige frugtige sø, friske elementer hvor alt hænger sammen. Lang og frugtig eftersmag, der tørrer lidt ud til sidst. Står flot i erindringen. 94

La Poderina Brunello di Montalcino 2009. Erik Sørensen Vin  470 kr. Magnum tilbudspris – Tung mørk frugt uden den store charme. Her er blommer, chokolade og hvid peber. Fin lille mineralitet og pæne tanniner der er kontrollerede. Varm afslutning med høj alkohol. 88

Castellani Brunello di Montalcino 2009. Skjold Burne  230 kr. tilbudspris – Masser af veldisponeret frugt, først hindbær og jordbær, så de sorte skovbær. Fadsødme uden at det overdriver. Saftig, men tæt frugt. Her er mineralitet som giver lidt bid sammen med høj frugtsyre og modne tanniner. En kompakt vin, hvor balancen viser storheden. Alt fra rød til sort frugt, mineralitet, lakrids og fadnoter. God afslutning hvor frugten varer ved. 93
Brunello Lisini

Lisini Brunello di Montalcino 2010. Otto Suenson Vin  425 kr. – Bredde og dybde i næsen, som primært byder på sorte blommer og tobak. Velkomponeret duft der byder velkommen til glasset. Saftig smag hvor frugtsyren er afdæmpet og tanninerne vel modne. Renhed i frugten, men lidt vandet afslutning. En tæt vin, hvor balancen vil være indsmigrende for de fleste. En anelse vandighed gør at den mangler den sidste dybde og kompleksitet. (min rating af denne vin tæller ikke med, da jeg er ansat hos importøren.)

 

Il Poggione Brunello di Montalcino Vigna Paganelli Riserva 2007. Otto Suenson Vin  475 kr.- Varm mørk og moden stil. Her er fad og sødme der kommer først. Mere kogt frugt i smagen og kedelige oxidative æteriske noter. Uren og tør i eftersmagen. (min rating af denne vin tæller ikke med, da jeg er ansat hos importøren.)

Il Poggione Brunello di Montalcino 2010. Otto Suenson Vin  325 kr. – Varm moden rød frugt, vanilje fra fadet og stor renhed. Klart frugtdreven stil, hvor frugtsyren giver friskhed. Her er mint og lakrids og lidt fad bagved. Medium plus intensitet og meget ren i afslutningen. En flot balanceret vin med stor smagsintensitet. (min rating af denne vin tæller ikke med, da jeg er ansat hos importøren.)

Podere Donna Nera Brunello di Montalcino 2010. Propperiet 378 kr. tilbudspris – Frisk og intens kirsebærsaft der byder op til dans i næsen. Ristet fad, men mest rød frugt. Lakrids og peber. Smagen er flot balanceret med intens frugt og god syre. Lakrids tilfører dybde og tanninerne holder på plads i skabet. God balance imellem frugt, tannin og syre gør at jeg vurderer denne på et rimelig højt niveau. 93 point.

IMG_3757

Villa i Cipressi Brunello di Montalcino 2010. Barrique  279 kr. tilbudspris – Dyb varm lædersofa, lidt tobaksos og mørk sort frugt. Sød finsk lakrids og stilkede grønne noter står stærkede end den lidt slanke røde frugt i smagen. Knap så charmerende og mangler noget fylde i selve frugten. Fremstår slank, stilket og umoden i frugten. Bitter og kernet i afslutningen, der kun spidser mere til. 87 point.

Fanti Brunello di Montalcino 2010. Theis Vine  280 kr. tilbudspris – Dyb varm frugt med brombær og sorte blommer. Der er fadsødme i baggrunden. Flot komponeret, men lidt for kogt og sødmefuld i frugten som giver en disharmoni i forhold til den rene frugtsyre. Grøn og kedelig tannin spidser til og lukker afslutningen ned fra frugten. Lidt for tør og bitter til at blive charmerende. 89

L’Antica Grancia Brunello di Montalcino 2009 Premier Cru  220 kr – Moden oxidativ duft der leder i retning af gammelt herreværelse med lædersofa og tobaksskab. Henkogte blommer er med igen i smagen der holdes oppe af en fin frugtsyre og meget bløde modne tanniner. Mangler muligvis lidt bid, men er meget drikkenem og charmerende. 88 point.

Fuligny Brunello di Montalcino 2009 – Theis Vine 350 kr. tilbudspris – Meget lys i dette selskab. Moden duft med træ og tobak, samt mælkechokolade. Bitter overfadet kop der ikke hr noget frugt til at spille med i orkesteret. Tør trist tannin, spids syre, slank frugt. Manglende dybde og overblik. Et eksempel på hvad der sker når tyndbenet frugt smides for længe på fad. 85 point.

Vinene er smagt uden omkostninger for undertegnede, da de er sendt ind til smagning på Din Vin Guide. 

One comment

  1. Jens siger:

    Undskyld! Jeg er ikke kommet med på “Din Vinguide” endnu.

    Bortset fra det så er her jo et glimrende eksempel på hvorfor denne vinblog er “second to none” i DK.

Skriv et svar