Fombrauge ’11 & Talbot ’06 i Lidl

Mandag og som vinekspert har jeg måttet ofre mig og rive proppen af et par tilsendte flasker rødvin. Bordeaux er ikke voldsomt hipt i øjeblikket og har de senere år ikke stået øverst på mit ønske-smage-liste. Jeg har dog nydt det med jævne mellemrum og må sige at jeg i langt de fleste tilfælde bliver glimrende tilfreds, men sjældent overrasket når der er Bordeaux i glasset. Gad vide om jeg allerede nu er så gammel så jeg kun kan værdsætte Bourgogne?

Lidl kører i denne uge tilbud på Franske Vine, med få flotte klassiske vine som toppen af kransekagen. Nedenunder er der et bredt udvalg af billigere vine som de håber at du som forbruger får lyst til at smage. Jeg har igen været heldig at få tilsendt et par prøveflasker og for at få dem anmeldt mens de stadig kan købes i forretningerne har jeg åbnet dem.
For at simulere den måde du måske drikker denne vin på, har jeg forsøgt at smage rødvinene på forskellige tidspunkter og beskrive forskellen. Først har vinen stået i stuen og bliver derfor serveret ved ca. 23 grader, hvilket bør være for varmt. Derefter ryger den i køleskabet og bliver gensmagt efter at have stået åben i en god time, nu ved en temperatur omkring 15 grader, hvilket jeg mener er mere korrekt.

Fombrauge Magrez

2011 Chateau Fombrauge, Grand Cru Saint Emilion
Lige åbnet og op i glasset: Ikke meget duft, kun lidt tjære fra fadet og en anelse sort frugt. Smagen er lige på og hårdt. Tannin og stram frugtsyre holder på frugten. Så kommer frugten flydende hen over paletten. Sorte brombær,umodne sorte kirsebær og så mindre heldige noter som grønt blad og grøn peberfrugt. Fadet står desværre meget stærkt i smagsbilledet med røg, tobak og tjære.
Én time senere: Mere fokuseret frugt, stadig sorte noter og lidt mere åben. Smagen er stadig tør og ikke særlig charmerende. Bernard Magrez kører sin vanlige stil med høj ekstraktion og stor andel fadlagring. Det giver en tørhed i vinen, som ikke gør den særlig lækker. I en årgang som 2011, der er meget frugtig og ikke særlig fyldig, bliver træet for dominerende en faktor. Jeg vil foretrække frugt i min vin.
Læs også noter på Chateau Pape Clement der også er ejet af Bernard Magrez.

Talbot Saint Julien

2006 Chateau Talbot, Grand Cru Classé, Saint Julien
Lige åbnet og op i glasset: Mere charmerende duft, hvor solbær og sorte blommer følges af lidt våd læder fra fadet. I munden viser denne vin med det samme større klasse og lad os bare sige det som det er; mere klassiske dyder. Her ligger frugten balanceret på tungen, det er solbær, tobak og chokolade. Tanniner der er så bløde og balancerede at man kunne tro den var domineret af Merlot, men jeg ved det er Cabernet Sauvignon. Det er terroir i Saint Julien kommunen der giver denne voldsomt flotte balance. Smuk vin fra start.
Én time senere: Stadig klassisk Bordeaux og ganske charmerende. Alle de noter jeg husker for år tilbage hvor vi med glæde drak disse glimrende Bordeauxvine. Skal sige jeg har smagt Ch. Talbot i en del årgange, både unge og gamle. Smagen er for mig dejlig balanceret og med den dybe rumlende cremede Saint Julien charme jeg godt kan lide. Flot vin på klassisk højt niveau.

Fruens dom: Puha det er tør vin, begge to. Fruen har smagt med i mange år, og har tidligere værdsat Bordeaux til den store guldmedalje. Jeg havde håbet lidt at vække gamle minder og se hende drikke et par store glas Talbot, det skete ikke. Hun havde smagsnoter af træ, tørstof og gammel tobak i begge vine.

Samlet set: Køb endelig disse vine, hvis du vil have demonstreret 2 stilarter i Bordeaux. Moderne fra Bernard Magrez, som ejer Chateau Fombrauge i dag. Klassisk fra Chateau Talbot.

Læs også min blogger-maid Kasper Bergholts holdning til Chateau Talbot og få god inspiration til mad sammensætning.

7 comments

 1. […] Læs gerne også Frederik Kretuzers “take” på sagerne her. […]

 2. Lars Nybo Jensen siger:

  Du har ret.Bordeaux er kedelig, Bourgogne har mere “du ved nok aromaer””ikke sä nemme at forstä.Min kälder er fuld af Bordeaux.Shit

 3. Lars Mazzarolli siger:

  Hov hov hov. Det er vist en drejning. Jeg læser det ikke som om, at den gode Hr. Kreutzer synes, at Bx er kedelig, måske snarere forudsigelig. Og det behøver bestemt ikke at være negativt ladet.
  Men Lars, jeg hjælper dig da gerne af med noget af din gode Bx fra kælderen….-)
  I forhold til Bx generelt, så synes jeg faktisk, at området på sæt og vis har genopfundet sig selv. Tilbage i 90´erne hvilede man i dén grad på laurbærrene, men eftersom f.eks. Chile og Australien i samme periode kom på landkortet, har Bx endelig taget sig sammen. Faktisk synes jeg, at man kan finde en række fornuftige hverdagsvine til konkurrencedygtige priser, ikke mindst, hvis man er lidt obs. på årgangen og vælger 09 og 10.
  De største bordeaux´er er efter min mening fortsat i ren verdensklasse, desværre ubetalelige.
  Mht. Lidl og deres Bx-satsning: Jeg synes den falder lidt på gulvet. Priserne på deres topprodukter, f.eks. Talbot her og tidl. Giscours, er ikke lavere end andre steder, så what´s the point?. Så vil jeg da langt hellere gå i vinhandleren og få en historie med på vejen til de samme penge….-)

 4. Jens P.N. siger:

  Lige meget hvilke vinsammenhænge man deltager i og læser om, så er Bordeaux så totalt yt. Og dette “fænomen” har vel stået på i 10-15 år nu?
  Jeg venter så stadigvæk på at priserne falder til et mere rimeligt niveau. Der kan jo ikke være ret meget efterspørgsel efter Bx eller hvad?
  Jeg er sidst i 40’erne og føler mig ung så det er vel derfor jeg ikke er i nærheden af og “forstå” Bourgogne? Skuffelserne pris/kvalitet i Bourgogne overstiger efter min mening laaangt Bx.

  Ps. én af de meget få gode flasker jeg har smagt fra Bx 2007 er Frombrauge 😉

 5. Lars Mazzarolli siger:

  Hej Jens,

  Da vi er jævnaldrende kan vi vel godt forstå hinanden….-)
  I mine kredse er Bx ikke yt, vi holder med jævne mellemrum seancer, hvor de sidste flasker fra gode år som 00, 03 og 05 bliver udryddet – vi har ikke råd til at købe flere, desværre, så jeg venter også på, at Bx bliver tilpas ikke-trendy blandt de pengestærke asiater.
  Kan godt blandt såkaldt førende bloggere læse, at Bx er såååå meget last year, at det nu kun er naturvin, Etna Rosso osv, der styrer. Bevares, i hvert fald sidstnævnte smager fremragende, men lur mig, om ikke mange hipsters vender tilbage til vuggen på et tidspunkt; Bordeaux.
  Så må jeg leve med at blive kaldt reaktionær og old school…..
  PS: Bourgogne er også pragtfuldt, og ser man sig for, kan der stadig gøres fornuftige køb. Ikke alt behøver være Grand Cru.

 6. Jens P.N. siger:

  Der er ikke så meget og tilføje Lars 🙂

  I vores lille vinklub (4 pers) har vi et medlem som er “militant Bx 1855 fikseret” Han har ikke andet i kælderen. Det betyder så at vi andre må dække resten af kloden. Dog må vi gang på gang konstatere at de 2 flasker han medbringer klarer sig særdeles godt i feltet.

  • Lars Nybo Jensen siger:

   Helt klart har Bx ogsä gode sider.Anbefaler stärkt fx.Fronsac.Men,hvem behöver Bx fra ärgangene 2006-07-08?absolut ingen.Talbot & co i deres prisklasse er nästen absurd.Bx er verdens störste byggeplads.Cru Classerne ved ikke hvorhen med deres penge.Talbot eller Belgrave,Cantemerle eller Clerc Milon producere mindst 100 000 fl.pr ärgang til en pris der er absolut arrogant.Bx efter 10 är er godt, men det er lang tid at vente.Anbefaler gerne aoc’s med meget mere terroir og kvalitet til pengene, fx Cornas eller Cote-Rotie.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.