Monterosola – en ny stjerne i Toscana

Reklame – tilsendte prøver

En topmoderne og velstyret i vingård i solbeskinnede Toskana, ejet og drevet af to svenskere. Monterosola er en vingård med potentiale. Beliggende i Volterra, den ældste by i Toscana med 3000 års historie.

2021 byder på mange nye oplevelser, for mig er én af dem at jeg er begyndt at modtage flere prøver til omtale på min Instagram. Flaskerne fra Monterosola er kommet til mig gennem et PR bureau, jeg siger pænt tak.

Monterosola mellem Chianti og Bolgheri

Monterosola ligger så vidt jeg kan se lidt i ingenmandsland, mellem de store berømte områder, men tydeligvis stadig et sted hvor man kan lave stor vin. Nogenlunde mellem Chianti og Bolgheri og stadig er det den lokale sangiovese drue der er rygraden i vinene.

Vingården blev i 2013 købt af den svenske Thomaeus familie, med Ewa og Bengt som forældre og deres tre børn involveret i processen også. Deres svenske ophav og familievirksomhed Exoro Capital i Stockholm må gå godt, siden man kan købe og drive en vingård så kompromisløst som der her er tilfældet. Det virker til at der er styr på alle processer, med vinmagere og konsulenter, samt familien til at tage slæbet. Med omtalen på hjemmesiden, så er Monterosola røget direkte ind på min bucketlist over steder jeg meget gerne vil besøge i Toscana, når det bliver muligt igen.

De 25 hektar vinmarker dyrkes økologisk og har en jordbund der minder meget om den sydlige nabo Montalcino. Hele vejen fra vinmark til flaske er der tænkt på at fremstille vin på højt niveau. Druerne sorteres ved ankomsten til vieriet og bevæger sig gennem vineriet med tyngdekraften. Gæringen forgår i tulipanformede cementtanke og der bruges kun den naturlige gær i vinifikationen. Produktionen var i 2019 på 70.000 flasker med et mål om en fordobling på sigt. Der tænkes generelt meget bæredygtigt, med tanke på genbrug af vand, varm og lignende. Målet er at bruge langt mindre energi end tilsvarende vingårde i området.

Smagenoter til Monterosola

Jeg har fået tilsendt fire vine og de er blevet smagt over flere dage, for at få lov til at vise sig frem.

De to hvide vine krævede tid, for at lukke op for godteposen. Generelt synes jeg at Italiens hvide vine er undervurderet. For nemt er det at smage på disse vine og bare synes de er enkle. Med tid, så giver de flere lag fra sig, hvilket også var min klare opfattelse af disse.

2019 Monterosola, Cassero, Blanco, Toscana IGP

100 % vermentino. Vinen lagres med bundfaldet frem til juni året efter høsten. Det giver en vin med fin friskhed, høj syre og god præcision. Her er grønne æbler, lidt mynte og lime. Lagringen giver lidt ekstra brødnoter, som giver kompleksiteten. En vin der er en fornøjelse at drikke, men uden de store kanter. 87 point

2018 Monterosola, Primo Passo, Blanco, Toscana IGP

Grechetto, Manzoni bianco og viognier. Vinen ligger også her frem til juni året efter høsten med sit bundfald. En vin der står mere gylden i glasset og lidt mere tilbagetrukket i næsen. Smagen er til gengæld fremragende og yderst kompleks. Her kommer både de friske grønne noter, lidt blomster og mineralitet. Jo mere luft den får, jo mere åbner den op og giver især i eftersmagen god tæthed og kompleksitet. EN super flot hvidvin, som det kunne være sjovt at smage om tre til fire år. Kunne godt forestille mig at den vil lukke mere op i næsen. 90 point

2018 Monterosola, Mastio, rosso, Toscana IGP

Ren sangiovese og en rigtig lille charmetrold i glasset. Druerne sorteres flere gange inden de kommer i gæringstanken, hvor gæringen foregår over tre uger. Vinen ligger på tanken, indtil aftapning. Saftig og rød i frugten, har rigtig godt af at blive kølet lidt så den står mere frisk med sine lidt voldsomme 14,5 %. Den udvikler sig fint og der kommer en dejlig urtet tone, som tørret basilikum. En virkelig lækker vin. 89 point

2016 Monterosola, Crescendo, rosso, Toscana IGP

Sangiovese der også sorteres flere gange inden gæringen i cementtanke. Flagskibet fra Monterosola der lagres i 15 måneder på franske fade inden aftapning.

Hvilken lækker næse. Brombær, sorte sten, oliven og tobak. En stor vin, med meget på hjerte. Velintegreret tannin og fadet får heller ikke lov til at bestemme. Det er mørk udviklet sangiovese frugt, på fineste vis. Den viser god dybde og typiske fadlagrede noter med tobak og tørret frugt. 93 point

Samlet set

Der er så mange ting i denne historie der kunne gøre at disse vine bare var flotte og strømlinede, men det var de ikke. De havde den kant, det liv og den friskhed der gjorde at jeg vendte tilbage til glasset. Rigtig lækre vine, i den stil hvor det både er godt arbejde og stadig en fornøjelse at drikke. Tak til familien, og PR bureau, for at sende prøver. Det er en fornøjelse at følge med en vingård på vej frem i verden. Jeg er sikker på at de kommende år, vil give god succes til Monterosola.

Så vidt vides, ingen dansk importør – endnu 😉