Temamad over 5 årtier, med gode vine

En lang menu kan være mange ting, men når min fætter ruller sig ud og sætter et tema, så… Temaet i år var at ramme 5 årtiers klassikere, set fra hans sted i livet! Årstal nævnt ved retterne er det år hvor retten kom frem og fætter sætter sammen med denne ret.

Forsamlingen er drenge, der har leget med undervejs i disse år, så vi har også set disse klassikere på forskellige tidspunkter. Hvem af os, kan ærlig talt sige, at vi har glemt hvornår vi første gang spiste kyllingehjerter? Her var lidt for enhver smag, mest vigtigst af alt; en dejlig stemning. Vinene kom flydende ind fra begge ender af bordet, mere eller mindre tilfældigt. Mine noter læner sig voldsomt op af rækkefølgen i billederne, så her kommer billeder og korte noter fra en lang aften.

Top Cremant fra Alsace

NV René Muré, Cremant d’Alsace, Cuvée Prestige – som altid en topdelikat Cremant fra mesterens hånd. Virker ikke helt tør, men rigtig flot balanceret. Måske den bedste Cremant fra Alsace?

Flot fokuseret Champagne

NV Laurent Perrier, Brut, Champagne – lang tid siden jeg har haft denne i glasset. Virkelig en positiv oplevelse med fine bobler, duft af græs og pære. Smagen fokuseret med frisk citrus og god intensitet. Frisk og livlig stil, uden de tunge autolytiske noter.

Fræk Pink Rosé Sparkling

NV Moreson, Pink Sparkling, Franschoek, Sydafrika – frisk med skovjordbær og fin blød mousse. Glimrende balance og en sublim ledsager til fisk og skalddyr. Smager som god vin, med fine lækre bobler.

En flot balanceret blød Pinotage

2010 Moreson, Pinotage, 32 barrells, Franschoek, Sydafrika – blød, cremet og dejlig balanceret. Smagte den kun kort, men en herlig balanceret kop vin.

Et glas til start, lækker og frisk

Så kom første servering: 1987 Gazpacho i et lille glas – kold og lækker start

Kammuslinger

2 servering: 2002 2 slags kammusling, marineret i citrus

Stor fedladen og alligevel balanceret

2004 Gran Clos, Blanco, Priorat – hallo, det er ikke hver dag man ser hvidvin fra Priorat. Lidt samme stil som man får i de røde fra Priorat; mineralitet, stor fedladen frugt med høj koncentration og voldsomhed. Denne var flot balanceret af frisk frugtsyre. Ret imponerende stil og virkelig vellavet. Smagte den røde fra samme producent sidste år, også med stor glæde.

Æg med æg på

3. servering: 1965 Æggesalat i glas med et fint vagtelæg på toppen, smukt og velsmagende

Riesling

2010 Jean Bicher, Riesling Prealatenberg, Grand Cru, Alsace – frisk med tydelig Riesling præg. Ikke en stor Riesling, men ganske fin.

SOS

4. servering: 1997 SOS – sild och snaps. En klassiker fra det svenske ophold. Sjov kombination med kartofler.

Snapsen til silden

Grenaa Snaps, med appelsin, rose og anis. Denne snaps fremstod blød og harmonisk i smagen en oplagt ledsager til silden…

Snegle

5. servering: 1982 Snegle med hvidløg i eget hus.

Landgangsbrød

6. servering: 1976 Landgangsbrød. Russisk salat, hvad skete der lige der? Var vi nogle stykker der spurgte om.

Moderne spansk rødvin

2009 Bodeagas Lavinyeta, Emporda, Puntiapart, Spanien – overvejende Cabernet Sauvignon i meget moderne spansk fortolkning. Intens med solbær og tydeligt fadpræg. Ikke en vin jeg falder på halen for, da jeg manglede karakter i vinen.

Af kylling er du kommet, til kylling skal du blive

7. servering: 1989 kyllingehjerter på pind. Er altid lidt svært for nogle, men jeg kan godt lide dem.

Blomkål underneden

8. servering: 1981 blomkål overhældt med thousind island dressing og drysset med rejer. En meget mærkelig servering jeg aldrig før har set. Smagte faktisk ganske godt sammen, hvor bizart det end lyder.

Så gik vi klassisk i Italien med:

Retrostil

2010 Castellani, Chianti i bastflaske – fin ren frugt, ren men ukompliceret. Tabte lidt kampen op mod en dejlig:

Lasagne

9. servering: 1978 Lasagne i perfekt portionsstørrelse.

Top tysk Spätburgunder

2009 Chat Sauvage, Pinot Noir, Johannisberger Hölle, Erstes Gewächs, Rheingau – smagte lillebroderen for nylig. Denne var i samme stil, bare endnu mere intens og animalsk i stilen. Virkelig seriøs Pinot Noir i flot stil…

Gryderet med mos

10. servering: 1991 Kasserolle med imaginær kiwi og synlig kartoffelmos.

Lørdagskylling

11. servering: 1983 Lørdagskylling i foliebakke. En klassiker vi ikke kan se os fri for, lavet på denne måde smager det jo godt.

Knivskarp og flot fokuseret

2010 Gunderloch, Nierstein, Riesling, Rheinessen – knivskarp og super lækker. Uddybende smagenote her.

Kød med sauce

12. servering: 1989 Culotte med stegt tomat og bearnaise.

desserten

13. servering: 1978 En slags triffli. Kold og frisk til at slutte på.

Min aften sluttede her, men rygtet siger at festen ikke sluttede her. Tak for en fantastisk aften, med god mad og super selskab.