Grange des Peres rouge spiller bred!

Grange des Peres endte med at stjæle hele showet! For vild vin, der viser det store potentiale der er i Languedoc vin med alder. Til smagning under afslappede former hvor musikken og det gode selskab skulle spille en ligeså vigtig rolle som vinene. Vi startede tidligt på eftermiddagen med to halve flasker Mosel Auslese!

2003 Fritz Haag, Brauneberger Juffer, Auslese – flot, med mindelser om en stor smagning for et par år siden hvor jeg besøgte denne kult producent. Selv i denne varme årgang var der flot struktur og intensitet. Ananas og fersken der væltede op af glasset. Lækkert…

2001 Dr. Loosen, Urtziger Würtzgarten, Auslese  – klokkeklart udtryk for hvor stort Riesling kan være i sød udgave. 01 er en pragtfuld årgang der her viste sig fra sin bedste side med vild mineralitet og lang citrus frugt. Balance er årgangens mellemnavn.

2002 Domaine Pinson, Chablis Grand Cru Les Clos – resterne fra i går, nu mere mineralitet. Viste ingen tegn på at fade nogen vegne.

2005 Domaine Leflaive, Bourgogne Blanc  – imponerende skoleeksempel på hvordan chardonnay bør være. Stålsat med ristede nødder og friskkværnet smør. Citrus og salt. GUF.

1999 Domaine Grange des Peres, Vin de Pays de Herault Blanc – fremstillet på 98% Roussane og 2% Chardonnay. Dette er Languedoc producent med historie. Vinen var uden sammenligning én af de største hvide jeg har smagt udenfor Bourgogne. Det er svært at sætte ord på når vinen rammer på denne måde. Eksotisk frugt og stramt styret frugt der gik op i en højere enhed. Intensitet, friskhed, mineraler, smørfedme, grøn og gul frugt. Alt var her. Man fik fornemmelsen af at have fanget denne lige på dagen.

Herefter kom en række gode røde, her med maget korte kommentarer:

2005 Lecheneaut, Bourgogne rouge ”Clos Prieur” – flot ren frugt, nem og lækker stil.

2005 P & V Pillot, Volnay –strammere i betrækket. God underliggende syre der tyder på et god liv.

2004 & 2005 Domaine Juliette Avril, Chateauneuf-du-Pape – 04 var skæv. 05 ganske nydelig med pænt styret frugt, men den ramte ikke undergulvet. Nydelig gammel elegant stil.

1999 Domaine de Beaurenard – moden power og dyb garrigue karakter. Lidt sødlig karkater, men dejlig stil.

1999 Domaine Grange des Peres, Vin de Pays de Herault rouge – stor og vild, kastede rundt med Château-neuf’en. Lilla og sort bær koncentration, utrolig fokus i frugten og balance mellem druerne. Næsten på niveau med den hvide. Aftenens klart bedste røde…

Afsluttede med to Saint Joseph vine fra Domaine Monier:

2006 Cuvee Classique –  hindbærmousse og lidt røget bacon. Nem stil.

2006 Terre Blanche –  mere stenet, peber, viol. Tæt og kraftfuld, vin de garde – helt sikkert.

Herlig aften, hvor min taxa desværre kørte inden de søde vine kom på bordet…

Tak til Karsten for et godt og hyggeligt arrangement.