TN: Fontodi, Vigna del Sorbo, Riserva, Chianti Classico 2007

Fontodi er af mange regnet for én af de bedste producenter i Toscana. Jeg mødte Giovanni Manetti, manden bag navnet, på årets udgave af Prowein og fik en snak om hvorfor hans vine er niveauet over så mange andre. Høflig som en gentleman, ville han da gerne indrømme at hans vine er nogle af de bedre fra Toscana.
Fontodi ejendommen, og markerne, ligger i Panzano i midten af Chianti Classico. Familien har kun ejet vingården siden 1968, hvor Giovanni Manettis far købte den. I dag er alting forandret, så man har muligheden for at producere vine på højt niveau. Vinmarkerne er tilplantet med høj beplantningstæthed, hvilket gør at vinstokkene internt skal kæmpe om næring og vand. Det er med til at rødderne går dybere i jorden og det samlede resultat bliver at druerne kommer til at være mere intense i smagen. Sangiovese er hoveddruen i Chianti og den der absolut fylder mest på Fontodis godt 70 hektar vinmarker. Der er udvalgt de bedste kloner, som så er blevet brugt til at tilplante markerne. Samtlige marker dyrkes økologisk, på grænsen til det biodynamiske, men først og fremmest med stor respekt for naturen. Vineriet er indrettet så mosten flyder naturligt fra gærinstanke til fade og der dermed ikke skal bruges pumper. Alle disse investeringer og tanker, ville dog ikke være noget værd, hvis man ikke havde de evner som Giovanni Manetti har, når vinen skal laves.

På Prowein smagte vi vinene fra den nyeste årgang 2009 og det lover rigtig godt. Både almindelig Chianti Classico, Riserva Vigna del Sorbo, Syrah Case Via og sidst men ikke mindst Flaccianello var alle på højt niveau. Det mest interessante for mig var at forstå hvorfor Fontodis almindelige Chianti Classico er på så højt niveau. Det skyldes ganske enkelt at den fremstilles som en Riserva med to års fadlagring, hvilket er med til at give den en anden struktur end vanligt for en entry level vin. Har du ikke prøvet denne, så kan det stærkt anbefales, da den på glimrende vis viser niveauet på ejendommens vine.

Vel hjemme igen lykkedes det mig at finde en flaske med et par år mere på bagen, men som stadig er meget ung. Et par timer på karaffel og serveret med et herligt stykke oksehøjreb med hvidløg og rosmarin – så er der lykke!

2007 Fontodi, Vigna del Sorbo, Riserva, Chianti Classico

2007 Fontodi, Vigna del Sorbo, Riserva, Chianti Classico – fra en af ejendommens bedste marker med syd-vest vendt eksponering. Sammensat, som den eneste, af 90% Sangiovese og 10% Cabernet Sauvignon. Tæt duft med kirsebær og brombær, samt tydeligt præg fra fadet med lidt toastede noter. Smagen er kompleks og udvikler sig flot hele aftenen. Her starter med røde noter af kirsebær og hindbær, men udvikler stor dybde med mere sorte bær. De sekundære aromaer får vinen til at matche maden super flot. Noter af chokolade, læder og krydderier giver flot kant. Frugtsyren i vinen, sammen med det høje tørstof niveau, gør at vinen alene, inden maden, fremstår meget tør. Men sammen med proteinerne fra oksekødet, så kommer harmonien frem i vinen og frugten får lov til at dominere. En fantastisk vin, som stadig er meget ung. Mit bedste bud er at gemme den næste flaske til 2018 og så se hvor den er i sin udvikling.

Disclaimer: Jeg arbejder for Otto Suenson Vin, der importerer vinene fra denne producent. Dog har jeg selv indkøbt ovenstående flaske.