2004 Ponsot, stor vin i en mindre årgang

Denne flaske bekræftede endnu engang at det er i små årgange at de store vinmagere viser deres sande værdi. 2004 var ikke den største årgang i Bourgogne, regn m.m. gjorde sit til at ikke alle druer modnede perfekt. I disse år kan man virkelig opleve forskel på de producenter der selektere hårdt i deres råvarer, eller bare skal lave vin nok til markedet. Ponsot er ikke en af klassens billige drenge, og den opmærksomhed han har fået de seneste år har ikke været med til at få priserne længere ned.

Bourgogne Ponsot

2004 Domaine Ponsot, Cuvée Vieilles Vignes, Clos de la Roche, Grand Cru Bourgogne – startede ikke særlig lovende ud, for at være ærlig. Farven var ret brun, med en lille rød kerne. Duften startede støvet og lidt kogt på den triste måde. Vi kiggede på hinanden hen over glasset og ingen sagde rigtig noget men skuffelsen kunne anes i øjenkrogen. Efter ganske få minutter i glasset startede den markante udvikling. Frugten kom frem i duften, charme og den balance der kun kommer i stor Bourgogne. Der var tydelige sekundære nuancer i form af læder og tør tobak. Smagen var ok fra start, men blev også kun bedre jo længere jeg kom ned i glasset. Nu var det som at stikke næsen i et helt brombærkrat og smagen var så fortryllende. Frugtsyren lå så fint på tungen og tanninerne var nærmest væk. Fin fin elegance… Det var et smukt eksemplar af en stor vin, som skal drikkes inden for de næste par år.

Ponsot ejer 3,4 hektar på Clos de la Roche marken, hvor vinstokkene er plantet i 1934, hvilken i den grad retfærdiggør brugen af udtrykket “Vieilles Vignes” der betyder gamle vinstokke. Druerne er dyrket uden sprøjtning og andet hekseri i marken. I kælderen arbejdes med et minimum af indflydelse på vinen, så udtrykket fra marken kommer rent igennem til flasken. Lagringen foregår af samme årsag på brugte egetræsfade. Læs resten af detaljerne HER.

Disclaimer: Jeg arbejder for importøren af Domaine Ponsot i Danmark og flasken blev smagt på kontoret uden omkostninger for mig.