Sandeman Portvin et udvalg af Vintage Port

Sponsoreret indlæg

Sandeman Portvin er tilbage i den bedre ende af det danske marked. Vintageportvin.dk har fået importen af de bedre udgaver fra dem og i den sammenhæng havde de inviteret på en middag på Restaurant Gl. Mønt. Samlet set en virkelig god oplevelse, med godt selskab og en masse god Portvin.

Sandeman Portvin serien

Da jeg startede i vinbranchen i midten af 1990erne var jeg elev i kæden Vinstokken. En kæde der var ejet af Vingaarden i Odense som igennem årene igen var ejet af alt fra Carlsberg til en stor Finsk koncern. Hvor om alting var, så var fokus på glimrende vine, men ikke i den allerhøjeste ende af den kvalitative skala. På portvinssiden arbejdede vi med Ferreira og Sandeman, som også dengang havde en anelse forskellige kvaliteter. Som jeg husker Sandeman, så var det primært deres 10 og 20 års Tawny som fik smilet frem, samt deres Vintage Port, når de havde fået lidt alder.

Dagens smagning var med fokus på de bedre kvaliteter, hvor Vintageportvin.dk har fået Sandeman til at åbne godt op for kælderens herligheder. Sandeman er i dag ejet af den store koncern Sogrape og fungerer på verdensplan som deres prestige-brand. Ud over Sandeman ejer Sogrape også brands som Offley og Ferreira. På vinsiden har de alt fra en af verdens mest solgte vine; Mateus Rosé til en af de absolut bedste rødvine fra Portugal; Barca Velha. Altså et firma der har muskler til at spille med på første række. Vi smagte en flot vifte af Vintage Port, 1963 – 2013 og deres serie af gamle tawny 10, 20, 30 og +40 års. Samlet set en virkelig interessant række af vine, som viste husets friske og saftige stil på en rigtig god måde. For ikke at gentage mig selv hele vejen ned, så var de fleste Vintage Ports meget rene og frugtdrevne i stilen, med relativ høj sødme. En nem og populistisk stil, som er virkelig vellavet. Serien af gamle Tawny Portvine var desværre lettere skuffende, da de generelt mindede en del om hinanden og spændet fra den ene til den anden var for lille. Havde man siddet hjemme i sofaen med en hvilken som helst af de flasker vi nød denne aften, så burde man være en glad mand.

1963 Sandeman Vintage Port

Her er mine korte noter, og point, som de blev registreret på aftenen.

1963 Sandeman, Vintage Port, Douro – stor og åben, lige til at nyde. Komplet med udviklede nødde noter og en herlig rød frugt til at balancere. God friskhed, sammen med de tertiære noter. 94 point

1967 Sandeman, Vintage Port, Douro – bred i smagsbilledet med mere chokolade, tobak og tyngde. En god syre til at holde den oppe. En lidt stikkende alkohol og branket stil trak lidt i den anden retning. 90 point

1970 Sandeman, Vintage Port, Douro – ren, sort og tæt. Mere dyb, mere sød og en anelse mindre kompleks og der hvor vi kom fra. Koncentreret frugt, med mange sorte bær, men mindre finesse. Mangler lidt i midten af smagen. 90 point

1980 Vintage Port Sandeman

1975 Sandeman, Vintage Port, Douro – serveret fra magnum. Oxidative noter med lidt gammelt træ. En herlig slank og fin stil. Spiller ikke så meget med musklerne men de fine nødder holder den frisk og slank. 91 point

1980 Sandeman, Vintage Port, Douro – serveret fra magnum. Intens og varm i sin alkohol profil. Lidt for sprittet og skarp bag den varme søde sorte frugtmarmelade. Ender lidt klodset, men med brede skuldre. 89 point

1988 Sandeman, Quinta do VAU, Vintage Port, Douro – serveret fra magnum. En duft af oksefond breder sig fra glasset. En herlig animalsk stil med lidt kant, der bakkes op af masser af mørke brombær og blommer. Sort stil med stram tannin. Bliver lidt for enkel og slank i afslutningen. 86 point

1994 Sandeman, Vintage Port, Douro – bum – her er tryk på stilen. Kogte blommer og stor koncentration i frugten. Fadet giver lidt tjære og nedenunder rumler det med stort potentiale. En vin der slet ikke var klar til at vise sig frem. 93+ point Vil med glæde se hvor denne er om 5 – 30 år.

1997 Sandeman, Vintage Port, Douro – kompleks i sit udtryk hvor mange nuancer spiller sammen. En Portvin der trods sin unge alder er lige til at køre ned, med bløde tanniner og god cremet struktur. 91 point

1999 Sandeman, VAU, Vintage Port, Douro – slank og smukt ren i sit udtryk. En god ren frugtstil, der bare synger gennem lokalet. Saftig og frisk med sorte noter. 90 point

2000 Sandeman, Vintage Port, Douro – indsmigrende med nærmest sort granit agtig karakter som giver friskhed, sammen med tæt sort frugt. Ikke meget lethed, men syre nok til at holde sig rank. 91+ point

2011 Sandeman, Late Bottled Vintage Port, Douro – frækt at smide en LBV ind midt i det hele. Kom desværre til at fremstå lidt for simpel i det mere intense heat. Tør trist afslutning og for kort. 85 point. En hård medfart, som den måske slet ikke fortjener.

2013 Quinta do Seixo

2013 Sandeman, Quinta do Seixo, Vintage Port, Douro – en wow oplevelse. Virkelig flot komponeret som trods sin ungdom, viste virkelig flot sammensat kompleksitet. Her er syltede kirsebær og herligt liv der viser en anden tæthed og anderledes stil end de ældre vine. 93+ point.

De sidste fire Tawny vine var for mig ikke toppen af poppen og beviser nok at Sandeman mest er et Vintage hus, som i den sammenhæng fremstiller mere elegante og slanke vine end de tungere aktører på markedet. Samlet set vil jeg stærkt anbefale enhver af de ovenstående vine. Her korte noter og point til de sidste fire:

20 Tawny Sandeman

Sandeman, 10 Years Tawny, Douro – ren rød hindbærsaft, frisk og enkel I sit udtryk, nærmest uden antydningen af fadlagring. 86 point

Sandeman, 20 Years Tawny, Douro – lidt noter fra fadet. Feminin og slank stil i denne vigtige kategori. Hænger godt sammen og er klart den bedste i sættet. 89 point

Sandeman, 30 Years Tawny, Douro – intens næse, hvor både mandler, hasselnødder og syltet frugt står sammen. Helt kort i afslutningen og ikke meget spil. 88 point

Sandeman, +40 Years Tawny, Douro – overraskende ren rød frugt med kun en anelse fad. Ikke rigtigt nogle af de helt gamle tertiære noter jeg havde forventet. 86 point

Som afslutning fik vi serveret et glas af denne:

1957 Sandeman, Vintage Port, Douro – Her var klart noter der peger i gammel retning med nødder, cigarkasse og chokolade. Frugten hengemt og fin i udtrykket. En spinkel vin, der ovenpå de mange yngre modeller stod rigtig flot og rank i glasset. 94 point En virkelig flot vin og herlig lang eftersmag til turen hjem.

Tusind tak til Vintageportvin.dk for invitationen.

Vi fik undervejs fremragende mad fra Claus i køkkenet. Restaurant Gl. Mønt leverer altid mad i højeste kaliber. Her billeder af først en let forret, derefter en mindre peberbøf, så mangler der tre oste, inden let chokoladekage og vaniljeis. Tak for mad Røde.

Gl Mønt forret

Gl Mønt peberbøf

Læs mere om Portvin her på min lille guide til Portvin

Vintage Port Sandeman i vinglas