Napa Valley udtrykker sig smukt.

Christopher Carpenter er vinmager på nogle af de mest interessante vine i Napa Valley.
Lokoya CardinaleLokoya og Cardinale er 2 af disse, som vi havde fokus på under dagens frokost. Begge vingårde er ejet af Jesse Jackson fra Jackson Family Wines, som ejer en bred vifte af vingårde i Californien. Det store ejerskab er med til at sikre at man kun behøver at bruge de bedste druer til disse 2 vingårdes vine. Alt hvad der bliver ’til overs’ kan uden problemer være med til at styrke andre vine i virksomheden.

Vinmager Chris Carpenter har en lang karriere bag sig, som vinmager i både Toscana og Napa Valley. Napa er dog hvor han har sin baggrund og er den dal han brænder inderligt for. Napa Valley er den bedste dal i Californien, men størrelsesmæssigt ganske lille. Napa Valley blev en appellation, i USA en AVA, i 1981 og sidenhen har man opdelt dalen i flere mindre AVA områder, hver med deres karakter. Det er karaktertrækkene fra disse underområder som er Chris’ instrumenter når han fremstiller vin. Flere gange i løbet af vores samtale vender Chris tilbage til symfoniorkesteret som sammenligning for vinene fra Napa Valley. Hver enkel AVA har sine smagsnoter og dermed indtryk at tilføre den samlede symfoni, vi som vinnydere kan opleve fra hans vine.

Cardinale er vinen der skal opleves som en samlet symfoni. Her nyder Chris godt af at han har adgang til de bedste marker i de forskellige AVAer. Han bruger kun top frugt fra de bedste bjergtoppe i dalen. Som base smager Chris vin fra 30 – 40 forskellige vinmarker hvert år, men kun de komponenter han finder optimale, bruges til den endelige vin. Her taler Chris om det samlede symfoniorkester, og den harmoniske oplevelse. Man kan nemt nyde helheden og balancen i vinen, men kender man komponenterne kan man udlede noter fra hver AVA.
Lokoya er modsat, her kan få det fulde udtryk af de enkelte solister i orkesteret. Der laves fire forskellige vine i serien, der alle produceres efter stort set samme opskrift. Her er tale om et minimum af indflydelse på den oprindelige frugt, kun med fadlagring på franske fade, der udvælges fra de bedste bødkere. Igen nyder Chris godt af at han kun behøver at bruge de bedste druer og kan lade resten gå videre ned i systemet.

2009 Lokoya Howell Mountain2006 Cardinale, Red, Napa Valley – efter to timer på karaffel. Meget åben bouquet hvor den byder sig til med saftig blød frugt. Her er næsten overmodne blommer, kombineret med mørk chokolade. Frugten er indbydende og vil rigtig gerne vise det meste på én gang. Allerede nu med godt 6 år på bagen, så er denne vin meget klar. Der er mange aspekter i duften, men ingen af dem overdøvende på nogen måde. Her fornemems umiddelbar harmoni, der giver en god tryghedsfølelse, men ikke så meget kant. Smagen byder på stor mundfylde, definitionen på modne tanniner der smyger sig om gummerne uden at tørre ud. Frugten breder sig ud som på en stor flad palet. Her er røde kirsebær, sorte blommer og solbær. De sekundære noter byder ind med chokolade og ny ristede kaffebønner. En vin hvor harmonien er slående og den bare byder på en stor smagsoplevelse. Klassisk Napa Valley, hvor frugten har lidt varme uden at kamme over.

2009 Lokoya, Cabernet Sauvignon, Howell Mountain, Napa Valley – efter to timer på karaffel. En anden tæthed og næsten lukkethed over sig. Sort frugt og en underliggende mineralitet i duften, nærmest som våd skiffer. Solbær duften står helt klart i billedet og viser her Cabernet Sauvignon i højt niveau og fremstillet med fokus på høj intensitet. Der er også tydelige noter fra nyristede egetræsfade, i den franske stil. Med så meget frugt og underliggende fad, så kan man kun forvente koncentreret smag. I munden er vinen også yderst koncentreret med store mængder frugt, der holdes i stram snor af mere tørre tanniner og en høj mineralitet. En vin der slet ikke er åben og klar på samme måde, men vil udvikle sig. Efter et par timer på karaffel røg denne tilbage på flasken og nydt i løbet af aftenen. Den blev ved med at vokse og viste stor race og klasse. Frugten stod flot gennem alle 10 timer denne vin blev nydt over.

Dækket bord