Protos, El Grajo Viejo 2009 – Ribera del Duero

I weekenden fandt jeg denne flaske frem fra kælderen, som jeg fik i gave, da jeg besøgte vingården sidst år. Protos er en af områdets helt store producenter og har faktisk givet Ribera del Duero navnet til området, som det nærmest fremgår af den gamle etiket hos Protos.

Old label Protos

Old label Protos

Bodegas Protos‘ vine var for mig yderst interessante af smage på stedet, hvad jeg sidenhen har fået bekræftet ved smagning her i landet. Som jeg ser det, så har de 2 serier af vine, der er vidt forskellige.

Indgang til mere end 2 kilometer kældre hos Protos

Indgang til mere end 2 kilometer kældre hos Protos

Den traditionelle med Crianza, Reserva og Gran Reserva. Disse 3 vine er fremstillet i den virkelig traditionelle stil med lagring på gamle utætte fade, der giver en voldsom oxidering til vinene. Her er mulighed for at smage hvordan lang tids fadlagring kan ødelægge vinen. Jo længere man kommer op i hieraekiet her, jo mindre frugt og liv er der i vinene. Disse vine smagte hverken godt på stedet, eller til smagning herhjemme.

De moderne vine fra Protos

De moderne vine fra Protos

Den moderne serie, byder dog på en helt anden stil. Her har man ændret sin holdning til frugtintensiteten i vinen. Historien, både dernede, og på deres hjemmeside er rørende omkring udvælgelse af de bedste parceller og bla bla bla. Sandheden er nok nærmere at man har smagt på sin vin og indset at man må gøre noget for at ramme samme kvalitetsniveau som alle naboerne, der løber med de gode omtaler. Begge vine i denne serie er kendetegnet ved fokus på frugten og fadbruget som en underliggende faktor. Resultatet er da også flotte medaljer, især til topvinen. Den almindelige Roble er dog også et herligt eksempel på frugtdreven lækker saft, uden for meget fad. Denne aften knækkede jeg halsen på min sidste:

Protos gran viejo2009 Protos, El Grajo Viejo, Ribera del Duero – yderst åben bouquet med alle de mørke frugtnoter som kan forventes i området. Læg dertil et krydret element i baggrunden fra fadet og så taler vi harmonisk og ekspressiv duft. Smagen er fyldig, men først og fremmest balanceret. Her er moden sort frugt, modne tanniner og en fløjlsagtig struktur. En vin med stort overskud og lang intensiv eftersmag.

Min forudsigelse er at vi om +10 år vil se at de klassiske vine fra Protos har ændret stil og kommer til at smage mere i retning af de moderne vine.

Se flere billeder fra min tur til Ribera del Duero HER. Vil du læse mere om Ribera del Duero området, så har Rasmus Palsgård skrevet en god artikel på Feinschmeckeren.dk