Man må fejre at det regner – Bourgogne giver smilet

Er netop kommet hjem fra en stille dag på kontoret – ikke et eneste glas vin, blot gode arbejdsopgaver. Jeg fejrer regnen med en god flaske Bourgogne, ikke noget vildt og voldsomt, men en ganske almindelig Bourgogne AOP Rouge. Og det er det så ikke helt alligevel.

Bourgogne
Bourgogne alene på etiketten kan dække over mange ting. Lovmæssigt set, så kan du være sikker på at få en rødvin (eller hvidvin hvis du ikke ser dig godt for) fremstillet på Pinot Noir druen, høstet indenfor grænserne for Bourgogne distriktet. Det afgørende i dette tilfælde, som så mange gange før i Bourgogne er producenten. En ligegyldig producent vil levere en ligegyldig vin, men hvis du finder en af de gode producenter, så kan du i hans/hendes Bourgogne AOP finde et fremragende køb. Ofte er det her deklassificerede druer fra langt bedre marker. Det kan være unge vinstokke som endnu ikke leverer helt gode nok druer til en Premier Cru. Det kan være et fad der ikke lige passer ind i resten af programmet, men sjældent er det skidt.

At adskille de ordinære og helt slappe kedelige Bourgogne AOP vine fra de gode, kan ofte gøres ved at kigge på prisen. Står der Bourgogne AOP på etiketten og prisen er over kr. 150,- så er det ofte en god producent og vinen vil være prisen værd. Disse vine elsker jeg at drikke hjemme. De viser ofte en del af producentens stil, hvor ekstraheret og koncentreret fremstår deres vin. Bruges der fad, eller er vi mere til den helt elegante stil. De seneste par dage har budt på et par fremragende eksempler som jeg har købt med hjem fra arbejdet hos Otto Suenson.

Bourgogne Rouge Tollot Beaut
2010 Domaine Tollot-Beaut, Bourgogne
 – fantastisk til at fejre regnen. Vi kan nærmest sige at efteråret er startet i dag. Nu må sommeren 2014 være slut efter nogle flotte måneder. Denne vin fremstår som ofte fra Natalies hånd meget koncentreret, hvilket kommer fra lang tid med skallerne. Her bruges ikke nyt fad, kun koncentration af frugten fra tid med skallerne. For mig er det herligt og får smilet frem. Jeg glæder mig allerede til at prøve den til mine just marinerede svinekotteletter.

Forleden prøvede jeg en helt frisk årgang:

Leroux Bourgogne Rouge
2012 Benjamin Leroux, Bourgogne
– en ung komet på stjernehimlen i Bourgogne, der nu trækker sig som vinmager på Domaine Comte Armand. Dette for at give sine egne vine endnu mere opmærksomhed. Denne vin kommer som regel fra Santenay, hvor en Premier Cru leverer rygraden i denne generiske Bourgogne. Flot balance og meget kølig i stilen. Helt ren rød frugt og fuldendt balance. Ikke en vin der prøver at spille med musklerne, blot utrolig frisk og charmerende.

Dagens Bourgogneråd: Jagt de gode Bourgogne AOP vine og nyd at de smager godt, uden at blive komplicerede.

Vinene i dette indlæg er indkøbt for egen regning, til fordelagtig personalepris hos Otto Suenson.