Radici del Sud – fokus på lokale druer i Syditalien

Puglia, Campanien, Sicilien og Calabrien har haft hovedrollen for mig i en yderst interessant uge. Raadici del Sud er en omfattende vinmesse og vinkonkurrence der arrangeres af Nicola Campella og hans hold fra Radici del Sud. Det er absolut på listen over de mest valarrangerede vinture jeg har været med til. Jeg havde glæden af at være inviteret med som indkøber for Otto Suenson, da nogle havde set at vores sortiment ikke var så omfattende i disse områder. Jeg siger tak for invitationen.

Radici del Sud

Programmet de første 3 dage var hård vinmesse, med arrangerede møder med godt 20 producenter både formiddag og eftermiddag. Samt en vertikalsmagning af en af områdets ikoniske vine om aftenen inden en lokal middag. Disse 3 dage gav et fantastisk indblik i de mange lokale druer i områderne, og de fantastiske mennesker der producerer dem. Alle dage smagte vi mere end 100 vine om dagen, så der blev lagt en god grund for stort kendskab til disse druer.

Den ene morgen stod vi tidligt op og gik en mindre tur i den gamle bydel i Bari. Meget smukt og idyllisk.

IMG_7172

IMG_7164

Generelt kan man sige at disse områder er ved at genemgå noget af den samme forandring som er set mange andre steder i Europa. Små vinbønder, der tidligere har solgt deres druer til kooperativet, men nu har skiftet spor. Der er nu fokus fra disse mindre producenter på at fremstille vine med lokal karakter og personlighed. Dette lykkes i rigtig mange tilfælde godt. Desværre er ikke alting fryd og gammen. Der er, også her kunne man fristes til at sige, producenter der manipulere deres vine i overdreven grad. Der bruges i visse tilfælde for meget fad, især på de såkaldt bedste vine. Råmaterialet er yderst interessant i disse områder. Vindruer som Nero di Troja, Primitivo, Aglianico og Sussumaniella kan frembyde virkelig flotte vine. Det varme klima byder at producenten må kæmpe for at få friskhed i sine vine. Enten skal der arbejdes på meget højtbeliggende vinmarker, eller han skal have fuld fokus på at høste inden druerne udvikler sig til rosiner på vinstokkene. I mange tilfælde ser man flotte eksempler på at det lykkes.

Min jury, efter 2 dages hårdt arbejde

Min jury, efter 2 dages hårdt arbejde

De sidste 2 dage bød på koncentreret blindsmagning af områdets vine. Jeg var en del af den internationale jury, der var delt op i to gruppper. Læg dertil 2 juryer med medlemmer fra Italien. disse 4 juryer tildelte i sidste ende medaljer til vine i de enkelte grupper. Alle vinene blev smagt i grupper, hvor vi blev oplyst drue(r), årgang og alkohol. Vi skulle så tildele point på en 100 point skala, som så blev delt op. Begge dage smagte vi godt 100 vine, så det krævede god koncentration og en lille lur midt på dagen.

Det var en meget lærerig oplevelse at sidde i jury med så kompetente folk og diskutere de enkelte vine med dem. Deres viden var på et utrolig højt niveau og det var en glæde at være med her. Deltagerne i den internationale jury var:

Debra Meiburg, Hong Kong, Master of Win
Susan Hulme, England, Master of Wine
Alfonso Cevola, USA, blogger og ekspert på Italien
Matthew Waldin, England/Montalcino, ekspert på økologisk vin m.m.
Steffen Maus, Tyskland, skribent med speciale i Italien
Richard Baudains,
Wojciech Bonkowski, Polen, skribent
Ewa Wielezynska, Polen, skribent
Magnus Reuterdahl, Sverige, blogger
Paul Balke, Hollan/Piemonte, skribent
Luzia Schrampf, Østrig, skribent
Michael Wising, Sverige, konsulent
Paolo Ponghellini, Hong Kong, indkøber
Beata Gawęda, Polen, indkøber
Patrick Lelievre, Belgien, indkøber
Mirek Kudlik, Polen, indkøber
Henk Van de Scheur, indkøber
Paesi Bassi
Hon Wai CHAN, Hong Kong, indkøber
Hiroto Sasaki Giappone, Rom, konsulent

Min opfattelse at disse områder kan nu dannes udfra et dybt og interessant udvalg af vine. Naturligvis deltog ikke alle producenter i Radici, da de skulle betale for at få tilmeldt deres vin. Det er dog min klare opfattelse at størstedelen af de relevante producenter deltog.

Vil sortimentet hos Otto Suenson udvides i disse områder indenfor den nærmeste tid? Det afhænger som altid af flere faktorer. Jeg har foretaget en grovsortering, som så bliver præsenteret for vores smagepanel. Her vil vinen blive vurderet udfra vores normer og så må vi se hvad der sker. Én ting er sikkert; jeg er nu mere opmærksom på diversiteten af vine fra dette dejlige område, og min lyst til at udforske det yderligere er kun blevet større.

IMG_7364