Chateau-uge i Lidl – Wine of the Week

Lidl har endnu engang sendt et par flasker, som de nok gerne vil have at jeg tager stilling til. Sjovt fænomen egentlig; jeg har ikke bedt om disse flasker og de ankommer blot med en standard pressemeddelelse om at der er Chateau-uge i næste uge. I mit liv, så har jeg sjældent tid til at omtale disse vine, inden de kommer til salg. Her er jeg vist også en postgang for sent. Jeg har ikke en kontaktperson hos Lidl, så modtag herfra en tak for skænken.
At få Bordeaux i glasset sætter altid en masse tanker igang hos mig:

  1. Hvorfor drikker jeg så lidt Bordeaux?
  2. Er det godt, er det overvurderet?
  3. Hvorfor skal det være så dyrt?

Disse 2 flasker er begge blevet nydt sammen med fruen, som godt kan lide Bordeaux.
1. Der er forskellige årsager til dette, men 2 ting er nok afgørende; Prisen og så det at jeg ikke rigtig bliver rørt af disse vine. De er forudsigelige og det er lig med kedeligt. For mig. De kommer ikke ind under huden på mig, det er ikke som en levende vin fra Italien, eller en über charmerende Bourgogne. Jeg bliver ikke rørt.

2. Det er rigtig godt, det er muligvis bedre end nogensinde. Bordeaux har lært lektien. De er blevet bedre teknisk og deres vine fra almindelige til topniveau er gode. Dårlige årgange kommer aldrig så langt ned i niveau som i 1980erne. Der bliver ikke en ny omgang 1984/1987. Man skal huske at vurdere disse vine på de nye årgange, og ikke på gamle tider. Overvurderet? De kan sælges på verdensplan til de priser som de forlanger.

3. Det skal være dyrt fordi det er godt. Der er investeret utrolig meget i marker og kældre. Det er dog i mine øjne blevet for dyrt. Jeg kan desværre stadig huske prislejet for 15 – 20 år siden. En god Cru Bourgeois kostede 50 – 100 kr. En lille klassificeret vin kunne fås til under 200 og Premier Grand Cru Classé kunne man anskaffe fra 500, i en god årgang under 1500. Efterspørgsel fra det Kinesiske marked har kørt priserne helt op og de er aldrig rigtig kommet ned på jorden igen. Jeg synes stadig der er så mange gode vine i verden i dag, under 300 der er interessante at jeg ikke leder i Bordeaux.

Til denne uges vine fra Lidl:

Margaux Lascombes

2009 Chateau Lascombes, Grand Cru Classé, Margaux – helt forrygende. Serveret som den bør, til bøf med fritter og bærnæse! En stor vin med dybde og kompleksitet. Mokka. Solbær og læder i balance. Frugten var saftig og der var fine udviklede noter fra de første år på flasken. Fin tannin og god syre til at give bid og love en god udvikling de næste år i flasken. En rigtig flot vin.
Prisen på 799 synes jeg er for høj. Jeg mener at en vin i dette kvalitative niveau bør koste under 300. Dette slot, i en god årgang, kan måske godt retfærdiggøres i dette niveau. Vil man købe den i Lidl? Er det fremtiden? Måske skal de gamle vinhandlere bare vænne sig til fremtiden. Stor vin i discount.

Comtesse Pauillac

2010 Reserve de la Comtesse, Pauillac – også helt snorlige. Fruen blev igen glad og nød at vi fik en god klassisk Bordeauxvin. Den stod perfekt sammen med vores wienerschnitzel. Den flotte balance mellem saftig frugt og gode sekundære noter. Pauillac-blyant som forventet og lidt chokolade til sidst. Eneste anke var at den manglede lidt intensitet på midtpalletten og blev lidt vandig i eftersmagen.
Dette er anden-vinen til Chateau Pichon Comtesse, altså det der bliver sorteret fra og ikke er godt nok til slottets bedste vin. De yngre vinstokke. De yderste parceller. De fade der ikke var helt gode nok. I takt med at priserne, og dermed forventningerne, er steget på slottenes første-vin, så er niveauet på anden-vinene naturligvis også blevet bedre. Denne har altid været god og i en god årgang som 2010 er niveauet også flot. Ikke imponerende, men godt nok.

Lidl slår igen på stortromme og viser at de gerne vil stjæle kunder fra den etablerede pæne vinbrance. 2 gode vine i denne omgang. Jeg ved dog ikke hvad du som kunde siger til det? Vil du gå i Lidl næste gang du skal finde en stor flaske vin?