Hvidvin fra Douro – Wine of the Week

Det har været en vild uge. Sådan en uge hvor ugens vin har kunnet kåres mange gange. Mandag på arbejde uden de store vine i glasset, eller husker jeg galt? Tirsdag havde jeg en stor smagning af Dansk Vin for en vinklub. Det var rigtig interessant og flere af de danske vine fortjener omtale. Der kommer et indlæg med den smagning.

Quinta de la Rosa

Quinta de la Rosa

Onsdag havde jeg afgang til Portugal, for at deltage i Port Wine Day. 3 dage hvor vi skulle holde fest for Douro og Portvin. Dagligt var der vine der kunne kåres som ugens vin. Der var flere fantastiske store vine, og Portvine. Jeg vælger dog at gå lidt ned af kategoriernes hylder, ved at kåre en mere ydmyg vin. Det er ment som en hyldest til en hel kategori. Hvidvin fra Douro. Af alt hvad jeg har smagt i denne uge, har dette nærmest hver gang fået smilet frem på mine læber. Ja, Portvin og Vino Tinto fra Douro er fantastisk, men hvidvinene fra området rykker bare helt vildt. Som altid starter sandheden i vinmarken. Her er det druerne som kan klare det varme klima; Rabigato og Viosinho har spiller en stor rolle hver gang jeg blev glad. En kombination af fedme og moden frugt, lidt tropiske noter uden at kamme over. Og så kommer syren og mineraliteten og spiller ind. Den kombi formår mange af producenterne at styre rigtig flot efterhånden.

DSC_11512014 Quinta de la Rosa, Branco Reserva, Douro – lige som ønsket; god fedme og intensitet. Lidt ristet fad, der ligger i baggrunden. Høj intensitet der renser ganen for tropisk frugt og viser mineralitet og friskhed. Sprød, frisk og lækker vin.

Det her var én af mange vine smagt på Quinta de la Rosa. Et rigtig godt besøg, hvor Sophia Bergquist viste os rundt og fortalte om vingårdens vine og portvine. En flot vingård, hvor der også udlejes værelser. Vinene herfra er alle flotte og rene i frugten, uden at de mange franske egetræsfade får lov til at dominere noget.

DSC_1150

Portvinene laves også i god stil. Fede 50 cl. flasker som nytænkning. Stilen er især på Tawny siden meget udviklet med flotte toner af nødder og mandler.

Vi ankom lige midt i høsten, så der blev arbejdet hårdt. Her ved sorteringsbordet og med at fordele druerne i de 4 lagares. Hos de la Rosa træder man druerne helt traditionelt med fødderne. En langsommelig proces, som man stadig mener giver det bedste resultat.

DSC_1121

DSC_1157Jeg var inviteret til Portugal af IVDP, i forbindelse med den årlige Port Wine Day. Jeg siger pænt tak for invitationen.