Equipo Navazos er det mundrette navn, på den bedste Sherry

Jeg var forleden inviteret til smagning af noget virkelig interessant Sherry. Equipo Navazos har de få gange jeg har smagt det, virkelig stået frem som noget helt exceptionelt. Denne frokost på Restaurant Umage skulle bekræfte min holdning til disse produkter.

IMG_8931

Jeg var inviteret af Vinova, der importere disse til Danmark. Smagningen blev foretaget af Jesus Barquin fra Equipo Navazos der er medejer og grundlægger af firmaet. En interessant mand der havde nogle gode historier med i lommen og som kom med mange gode pointer om Sherry.

Historien om Equipo Navazos er ret enestående og du skylder dig selv at læse den her på deres hjemmeside.

Her kommer mine noter fra de perler vi smagte i løbet af denne frokost. Jeg har indsat link til dybdegående teknisk beskrivelse af hver enkel Sherry. Jeg tildelte vinen point på min 100 point skala undervejs.

Navazos Sherry
41 La Bota de Palo Cortado
, Jerez
– dyb og brun i glasset med en ekstrem duft af puddersukker nødder og karamel. Læg hertil en mineralitet med frisk pulveriseret kalk og orangeskal, så er du cirka halvvejs i at beskrive kompleksiteten i denne. Den blev ved med at udvikle sig i glasset og nye nuancer blev afsløret. Munden fulgte fuldstændig op på det første duftindtryk; ekstremitet på flaske! Sindsyg smagsintensitet med en bunke af de samme noter og samtidig i fuldendt balance. Oxidativ med ren frugt og ristede nødder i eftersmagen. Wow. 96 point.

En tanke: Hvorfor pokker starter man med så ekstrem en vin? Jeg undrede mig endnu mere da næste vin var en hvidvin på 11,5 % fremstillet på Pedro Ximenez. Ok, manden må have en mening med det. Det viste sig undervejs at rækkefølgen var noget nær perfekt, næppe et tilfælde.

Navazos ovni
2012 OVNI, Pedro Ximenez, Montilla Moriles DO
– en duft hvor man straks fornemmer flor i noterne. Kombination af pæreskrog og hvid kalk, samt lidt citrus. I munden er det en frisk vin med sin helt egen personlighed, slank men åbner fint op og beder dig om at være til stede og smage ordentlig efter. 90 point.

Navazos Sherry
57 La Bota de FLORPOWER, Vino Blanco
– fremstillet på Palomino som har ligger på 600 liters fade under flor i 3 år. Vild vin igen. Sprød og intens i udtrykket, meget mere levende end OVNI. Saftige grønne æbler og den hvide kalk og salt-mineralitet. Herlig nem vin at nyde, som alligevel har en god kant. Den her skal bare køles ned og nydes på stranden en varm sommerdag i godt selskab. 92 point.

Equipo Navazos
55 Bota de Manzanilla, Jerez
– gylden i glasset med den herligste friske duft af nyslået hø, saftig orange og gammel citron. Friskhed og dybde, som gik igen i smagen. salt og ren citrus. Spillevende og fokuseret som en violin kan være det. Med sin kombination af friskhed og dybde, kunne dette egentlig være en fantastisk døråbner til Sherryens forunderlige verden. 94 point. En yderst anvendelig vin, der vil passe til en bred vifte af tapas og kun gøre mig og mit selskab glade.

Navazos Cava
2010 Colet Navazos, Extra Brut, Cava, Penedes
– ok det skulle ikke være en nem vin for Hr. Kreutzer. En god mængde oxidative og autolytiske noter lå lidt i vejen for den umiddelbare syre og friskhed i denne gang bobler. Rugbrød og tung moden melon. Stram i smagen, med høj bitterhed. Gamle frugter og en dyb underliggende mineralitet. Den vågnede lidt op i glasset og blev egentlig mere ren og frisk. Jeg startede i midt 80erne på denne og endte på 90 point.

Equipo navazos 52 palo
52 La Bota de Palo Cortado
– en røget kop the i glasset. Klart et niveau op i tyngde, uden helt at nå den ekstreme stil vi startede med. Tæt opbygget med orangeskal og modne blommer. Meget intens og på trods af de lidt flere brune noter, så stadig med en umiskendelig mineralitet nedenunder. 91 point.

Navazos vinova

Se her hvordan Fino skal nydes: afslappet sidder Jesus og Martin og sipper


45 La Bota de Fino, Jerez
– knivskarp som en muslingeskal, sltvand og citron løber ned af hagen i smuk forening. Der dukker så mange fine noter op; melon, ingefær, karamel etc. Lav syre og høj mineralitet kan snyde de fleste, men kompleksiteten her får mundvandet til at stå i kø. Helt frisk og lækker efter 20 år i soleraen. Det er vildt og bør redefinere opfattelsen af Fino hos de fleste. 95 point.

Navazos PX
36 La Bota de Pedro Ximenez, Montilla Moriles
– stor og ekstrem, men ikke lige mig. En fed figensauce der holdes oppe af en ekstrem syre. 450 gram sukker per liter. Høj og intens smag, som slutter lidt hurtigt for mig. 92 point.

Restaurant Umage lagde hus til og serverede denne herlig frokost undervejs. Må samlet sige at niveauet var højt og jeg nød hver en bid.

Umage forret

Forret: sprutter

Umage hovedret

Hovedret: sort svin

Umage dessert

Dessert

Er du interesseret i at købe nogle af disse vine i Danmark, så importeres de og forhandles af Vinova i Horsens. Vinovar havde også været så flinke at invitere undertegnede til denne frokost og smagning. Se link her til deres hjemmeside med det aktuelle udvalg fra Equipo Navazos.
http://www.vinova.dk/equipo-navazos/

Sponsoreret indlæg. Reklame. 

Prop på Cava