Verdens største økologiske vinkonkurrence

1400 flasker økologisk vin, sorteret op på borde med ca. 20 på hver. Ved hver bord sidder der så en smagejury på 3 – 5 medlemmer. I alt mere end 300 jurymedlemmer til at bedømme vin i verdens største konkurrencce for økologisk vin. Challenge Millesime Bio arrangeret af SudVinBio der også har inviteret undertegnede med som smager – tak for invitationen.

Challenge Millesime Bio

Det er andet år jeg deltager som smager ved denne konkurrence og hvert år finer jeg det charmerende på sin egen måde. Sidste år stod den på Minervois, i år var jeg placeret ved bordet med rød Bourgogne og én Alsace Pinot Noir. Den stakkel fra Alsace fik ikke et ben til jorden.

Bourgogne

Jeg var i jury med 3 franskmænd, interessante mennesker. En var opvokset i Bourgogne, men bosat i Montpellier. En var konsulerende vinmager og den sidste ejer og vinmager på et domaine i Roussillon. At smage med disse mennesker og udveksle meninger om hvilke vine der er gode og hvilke der er dårligt fremstillet, det er lærerigt for mig. Absolut den største grund til at deltage i denne smagning. De 18 flasker Bourgogne kunne jeg have smagt på kontoret 😉 Vi fik efter længere tids diskussion tildelt 6 medaljer; 3 guld, 2 sølv og en bronze.

DSC_2144

Desværre fik vi ikke tildelt medaljer til nogle af de generiske Bourgogne vine, selvom et par stykker var lige ved og næsten. De lidt mindre prestigiøse AOPer som fx Maranges og Mercurey fik deres opmærksomhed. Den ene var jeg ikke helt enig med resten af juryen omkring, men det er derfor vi sidder flere ved bordet og jeg måtte give mig. For mig var dagens bedste vin en Charmes Chambertin 2012 som virkelig stod flot i glasset. Helt ren og utrolig smagsintensitet. En vin der holdt sin primære frugt fra start til slut og så ellers bare lagde flere lag på. Den drak jeg gerne derhjemme.
Som ofte ved smagning af Bourgogne så stod skuffelserne i kø; Chambolle der ikke levede op til det forventede – fremstod grøn og umoden i frugten. Aloxe Corton der bare var hård og ucharmerende. Volnay der var pakket ind i hårde tanniner og frisk træ. Det er desværre kun normalen når man smager Bourgogne. Resultatet af smagningen bliver offentliggjort i forbindelse med Millesime Bio messen i Montpellier senere i januar 2016.

Place Comedie Montpellier

Turen til Montpellier bød naturligvis også på gode måltider, dejlige mennesker og et par vinbesøg. Læs her om turen til Domaine Clavel.

Foie Gras

Søndag i denne uge er der igen afgang til Montpellier, så er der vinmesse Millesime Bio.

Disclaimer: jeg var inviteret af organisationen bag Millesime Bio, uden omkostninger for mig.