Domaine Clavel, et herligt besøg ved Pic St Loup

Ved min seneste tur til Montpellier, havde jeg muligheden for at besøge en af de bedste producenter af Pic St Loup. Domaine Clavel har jeg smagt gennem årene og altid været glad for deres meget intense og præcise stil.

Pic St loup ClavelDomaine Clavel er en familieejet producent, der grundlæggende set har vinmarker i 3 forskellige områder i Languedoc. I dag drives ejendommen af Pierre Clavel der er stor fortaler for økologisk og biodynamisk landbrug. Der er 25 hektar med vinmarker, som er beliggende i de tre underområder; Pic St Loup, La Méjanelle og Gres de Montpellier. Der arbejdes helt skånsomt i markerne, ingen sprøjtning og til gengæd lægges der mange timer med manuelt at passe hver enkel vinstok. Der arbejdes med den biodynamiske tilgang til vinbrug om at alting hænger sammen i et større kosmos. Gennem mange år med denne naturlige tilgang til vinbruget har man fået en utrolig god biodiversitet i markerne, hvor man sjældent har problemer med sygdomme. Det tørre og blæsende klima gør samtidig sit til at det ikke er så svært at følge disse tankegange her i området. Eneste undtagelse er Pic St Loup hvor nedbøret er op til dobbelt så meget som i Montpellier. Det er den første bjergkæde når skyerne blæser ind fra Middelhavet, så de stoppes her og smider vandet. I alle tre underområder er der fokus på syrah druen, men der er også plantet Grenache, Mourvedre, Carignan, samt de grønne; Grenache blanc, Roussanne, Carignan blanc og Viognier. Typiske druer i området.

Pierre Clavel

Pierre Clavel foran et æg med hvidvin, derudover er der træ æg med Syrah

Der arbejdes med en del forskellige tanke i kælderen, alt fra klassiske store træfade, cementtanke og til det helt moderne bud på en æggeformet cementbeholder. Vi havde en god snak om disse æg. Det er især Syrah som Clavel lagrer på æg, som i modsætning til lagring på 500 literes egetræsfade får mere florale noter ved lagring på æg. Vinene på æg, fad og tank var desværre i en dårlig fase så vi fik ikke smagt fra tankene. En hyggelig lagringskælder hvor der naturligvis også spilles musik for vinen, da det er med til at skabe et bedre miljø omkring fade og tanke.

Clavel Pic St Loup og Copa Santa

2014 Cascaille, La Mejanelle fra MG – rigelig oxideret til min smag, umiddelbart. Så fik den ellers noget luft i glasset og samlede sine udtryk lidt bedre. En meget intens vin, der vil rigtig meget med dig. Høj syre og en bitterhed som er markant. Udvikler sig til mere mineralitet og kompleksitet. Tydelige noter fra heftig batonnage af gær. Ingen malolaktisk holder denne helt klart i live. Tænker at den vil være fremragende til smørstegt søtunge og fennikelsalat.

2013 Copa Santa, La Mejanelle fra MG – så står der sort frugt å programmet, sammen med alle de herlige sorte noter som Syrah frembringer på disse breddegrader. Det vælter op af koppenn med peber, lakrids og tobak. Her er herlig rød frugt som er den balancerende friske faktor i billedet, sammen med en helt præcis frugtsyre. God dybde og bredde i smagsbilledet. Lækkert glas, som man gerne ville have mere af.

2013 Bonne Pioche, Pic St Loup fra MG- sort som natten i glasset med en præcis duft af blyant og friskrøget bacon. Saftig i smagen hvor frugten driver rundt i mundhulen. Tilbage til duften; der kommer ristede nødder, blommer og sort peber. Den udvikler sig hele tiden, smukt. I smagen kombineres de tunge sorte bær med mere frisk syre og liv i eftersmagen. Tæt tannin der holder vinen lidt tæt.

2000 Copa Santa, La Mejanelle,serveret blindt – så kom der klart udviklet vin i glasset; skovbund og alle de klassiske tertiære aromaer der kommer i stor gammel vin. Man fornemmer her klart at vinen er på niveau med andre store vine, der har fået lov til at udvikle sig langsomt i slottets egen kælder. Blindt kunne man have gættet stor Piemonte eller Chateauneuf-du-Pape uden problemer. Mere sort i frugten og med lidt tørre tanniner. Det var med en vis stolthed at jeg gættede årgangen lige på.

Clavel

En smuk januardag i Languedoc

Samlet set et virkelig interessant besøg hos Domaine Clavel. For mig er deres Pic St Loup med helt fremme i førefeltet over gode producenter.

DSC_2113

Pierre Clavel i vinmarken

Pierre Clavel i vinmarken

Udsigten mod Pic St Loup

Udsigten mod Pic St Loup

Disclaimer: Jeg var inviteret til Montpellier af Millesime Bio organisationen for at være dommer i den store økologisk vinonkurrence. De dækkede alle udgifter og havde arrangeret besøget her på Domaine Clavel.