Hvad er Douro Boys

Douro Boys er grundlæggende 5 af de førende vinfirmaer i Douro dalen. Deres passion og glæde har bragt dem sammen i denne forening hvor de promoverer vellavede vine, i forskellige stilarter fra Dourodalen.

Douro Boys
Først og fremmest er dette 5 dedikerede drenge der nyder deres hjemegn. De vil gerne vise det store potentiale der er for Dourodalen og deres vine. Drengene er vokset op og i dag spiller pigerne bag dem, også en væsntlig rolle i de 5 firmaer. Målet er dog det samme som ved starten i 2003 at bringe fokus på diversiteten i de gode bordvine fra Douro. Forleden havde jeg fornøjelsen af at møde de herrer og en enkelt dame, ved en masterclass i København. Der er en fed stemning de herrer imellem, og uanset hvor enige de er om potentialet i deres lille dal, så er de tydligvis ikke helt enige om hvordan de skal opnå dette mål. Resultatet var tydeligt for os; 20 meget forskellige vine i glassene. Hver vingård har sin stil, som de mener er det rigtige. Som #winelover kan man glæde sig over diversiteten i samtlige vine.

Rødvine fra Douro

De første røde vine fra Douro Boys

Her er de 5 firmaer og de 4 vine vi smagte fra hver. Vinene blev serveret de røde først, derefter de hvide og til sidst Portvin. Her kommer de i den rækkefølge som de fortalte om deres firmaer.

img_20160613_151132_27648108235_o

Først på scenen var Francisca van Zeller fra Quinta Vale d. Maria. Datteren til Christiano van Zeller som er indblandet i mange forskellige projekter. Familien solgte Quinta do Noval i starten af 1990erne og har sidenhen dyrket denne vingård.

2013 RUFO, red Douro – diskret næse med god finesse. Lidt tilbageholdende i stilen på den gode måde. Fadet er med i smagsbilledet, men stadig fin balance og friskhed. Afslutningen er lidt grøn. 83 point.

2013 Quinta Vale d. Maria, Red Douro – varm og bred i sit udtryk, så kommer der lidt tunge noter af yoghurt og blommer. En tung vin hvor fadet spiller en markant rolle. Elementerne er i balance og det er tydeligt at vi her har en yderst seriøs vin, der næsten klarer det hele vejen. 89 point.

2015 VVV (3 valleys) Douro White – en floral stil som starter lidt usammenhængende, men lidt tid i glasset gør underværker. Samler sig rigtig flot med intensitet og frisk syre. Det florale element balanceres af god grøn frugt og jeg ender med at rate 93 point.

2014 Quinta Vale d. Maria, Vintage Port– en svær lige aftappet og meget tæt vintage port. Masser af sort frugt, peber og lakrids. Tannin strukturen er stram, men der kommer lidt floralt frem til sidst. 89 point, med potentiale for meget mere når den samler sig.

Douro Rødvin

Andet sæt af mere fyldige vine fra Douro Boys

Quinta do Vallado er en stor quinta, som i dag producerer mere end 1 million flasker. Vingården var repræsenteret ved João Ferreira Alvares Ribeiro som er den ene af to ejere. Der produceres mest bordvin, men også Portvin.

2014 Quinta do Vallado, Red, Douro – ren rød frugt i en ikke særlig kompliceret rødvin. En stil som jeg rigtig gerne ville nyde afkølet på terrassen. Milde tanniner og en lille krydret kant. 85 point.

2014 Quinta do Vallado, Touriga Nacional, Douro – Frisk stil igen, kølig sort skifferagtig mineralitet. God kombination af sorte modne bær og i eftersmagen røde friske bær. Fint friskhed i en drue der ofte bliver tung når den står alene. 87 point.

2015 Quinta do Vallado, Prima white, Douro – frygtelig parfumeret i en stil jeg slet ikke var klar til, eller havde lyst til. Moscatel druen i et rimelig tørt udtryk. Ucharmerende og vulgært for mig. 78 point.

Quinta do Vallado, 20 years Tawny – smuk flaske, smuk gylden tawny farve og en åben og frisk duft. Her er nødder, som balanceres fint af frisk frugt. Et flot eksemplar af en 20 års. 93 point.

Dirk Niepoort

Dirk Niepoort

Niepoort er jo nærmest symboliseret ved Dirk Niepoort i dag. Manden der har hevet firmaet endnu højere op i kvalitet end det var da han overtog fra sin far i 1980erne. Opkøb af egne quintaer, enorm fokus på gamle vinmarker, bæredygtig produktion og ingen kompromisser. Bare fokus på hvordan Dirk har villet ønske at drive niveauet på vinene højere op. Nøgleordet er som altid fra Dirk “friskhed”. Dirk har om nogen gået foran i hele opbygningen af bordvine i Douro og firmaet producerer i dag 70 % bordvin og 30 % Portvin. At Dirk nu forlader familiefirmaet, det må vi se hvad indflydelse det får på kort og lang sigt.

2013 Fantasi, Douro – et koncept udviklet af Dirk Niepoort. En god tung og tæt duft, hvor der var overraskende meget tung kogt frugt. Lidt peber og sorte bær som balanceres næsten ok af frugten. 83 point.

2013 Niepoort, Batuta red, Douro – dyb og rumlende næse, der slet ikke nåede at åbne ordentlig op. Mest lakrids og brombær, samt lidt lavendel og urter. Først meget tæt i strukturen, men åbner op og så vælter den rene friske frugt frem i billedet. Jeg elsker denne stil og vin, også i dag. For mig står denne med en klarhed og fokus som ingen af de andre røde kommer i nærheden af. 93+ point.

2014 Niepoort, Redoma branco, Douro – åben og yderst kompleks. Høj intens på frugten, som penetreres knivskarpt af kalket mineralitet og lyden af en violin. En del fad, som blot ligger under frugten. Vokser sig kun større i glasset. 93 point.

2013 Niepoort, Bioma, Vintage Port – det går helt amok i glasset. Kombinationen af sort frugt, peber og lakrids er helt perfekt hængt op på en tørresnor som holdes af to stærke venner; syre & tannin. Ren og så fokuseret i hvad den vil og gør. Mig gør den glad. 95 point.

Disclaimer: Har arbejdet med Niepoort gennem 10 år og er nærmest forelsket i mandens produkter. Har i dag intet kommercielt med Niepoort at gøre. 

Quinta do Crasto er en af bannerførerne for den klassiske stil i rødvin fra Douro, og jeg indrømmer fra start at jeg ikke er fan. Jeg ønsker ikke at min rødvin skal smage af tør Portvin. Crasto producerer hvert år 1,3 millioner flasker i flere forskellige kvalitetsniveauer. Vingården blev præsenteret af Tomás Roquette.

2013 Quinta do Crasto, Superior Red, Douro – Bred og åben duft med sorte bærog tydelige træk fra de 12 måneders fadlagring. God tæthed i smagen, hvor fadet er flot balanceret af frisk frugt. En seriøs vin i flot balance. 88 point

2012 Quinta do Crasto, Touriga Nacional, Douro – ja så kammede den over for mig. Kunne se at flere andre smagere fik det store smil på, men for mig var dette en “tør Portvin”. En stil jeg har svært ved at værdsætte. Rustik og intens i sit udtryk med rå tannin og dyb sort frugt. 86 point, alene for det gode arbejde.

2014 Quinta do Crasto, Superior white Douro – en diskret duft med lidt blomster og grøn pære. Smagen er rustik og den høje alkohol balanceres af mineralitet og et grønt element. Frugten står flot i billedet og den høje syre giver flot modspil. Flot længde, hvor renheden kommer mere til udtryk. Jeg kunne godt tænke mig at smage denne unge vin når den har stået 2 timer på en karaffel. 91 point.

2011 Quinta do Crasto, LBV, Port – Virkelig flot balanceret Portvin med sort frugt, peber og lakrids. God friskhed og balance fra syren. Virkelig vellavet. 92 point.

dsc_3514_27648148925_o

Quinta do Vale Meao er som sådan et ungt projekt, med dybe rødder. Som leverandør af druer til Ferreira gennem mange år, er historien lang. Bl.a. leverede man druer til Barca Velha. Nuværende struktur har kun været sådan siden 1998 hvor quintaen blev selvstændig. Vingården blev præsenteret af vinmager Francisco Javier de Olazabal. Man ejer 100 hektar vinmarker, som i de fleste tilfælde er plantet med enkeltdruer.

2013 Quinta do Vale Meao, Meandro Douro – fremstod klodset og tung i sit udtryk med tørre tanniner. Gammeldags i stilen, uden den store finesse. 82 point.

2013 Quinta do Vale Meao, Douro – her er der balance og finesse i glasset. Helt anderledes og nærmest mystisk. En af den slags vine der ikke bare vælter det hele op i skallen på dig. Der rumler lidt rød frugt nede under en krydret profil, med milde tanniner. Feminin i sit udtryk, på en meget positiv måde. En interessant vin man gerne vil undersøge over længere tid. 90+ point endte jeg på, jeg startede på 85 inden den gav lidt ekstra.

2015 Quinta do Vale Meao, Meandro white, Douro – floral og bitter mandel i et miks. Vælter lidt rundt i hvad den vil, men står fokuseret og præcis i glasset. Centreret omkring en god syre og noter af bitre mandler. 86 point.

2013 Quinta do Vale Meao, Vintage Port – herlig sødmefuld og bred i sit udtryk. Frisk syre, men en anelse endimensionel for mig. 90 point.

Portvinene serveret ved denne smagning

Portvinene serveret ved denne smagning

Konklussion: 
Efter denne smagning er jeg igen blevet bekræftet i at niveauet på disse bordvine er utrolig højt. Når jeg googler lidt rundt, så kan jeg også konstatere at vinene sælges til nogle høje priser. I disse prislejer står Douro Boys ikke alene om at fange forbrugerens indkøb. Du skal købe disse vine hvis du søger noget andet end det du kender. Her er fantastiske oplevelser der venter på den tålmodige. Det er klassiske flot strukturerede vine, som alle fortjener længere tid i glasset end de 3 minutter de blev tildelt her.

dsc_3503_27038130783_o