Chile, et land med stor diversitet

Chile i en uge midt i januar, ja tak. Turen var arrangeret af Brandabout, et bureau som arrangerer at skribenter og/eller sommeliere kommer til Chile og kigger nærmere på hvad der sker lige nu. Jeg var afsted som blogger her på adressen, samt som skribent på Din Vinguide, hvor der også kommer et par linjer fra mig.

Helhedsindtrykket er at Chile har en langt større diversitet end vi i Danmark umiddelbart tror. Vi havde fornøjelsen af at se vinområder der strakte sig over 600 km fra nord til syd. En utrolig diversitet og virkelig mange forskellige stilretninger. De ved godt i Chile, at pæne og polerede vine til under kr. 100,- ikke er langtidsholdbart. De skal opfinde noget nyt, der skal nye boller på suppen – so to speak. Jagten er sat ind og man rammer lidt godt og lidt skidt. Lad mig kigge lidt på det med afsæt i et par vindruer:

Chardonnay
Du troede at du vidste hvad det var, nemlig en herlig fed kop med fylde, tropisk frugt og cremet fadpræg. SLUT, her jagter vi nu den helt stramme mineralske stil. Så stramt og tørt at en Chablis i en umoden årgang har større fylde. Det vildeste eksempel på dette var en ny top Chardonnay fra Errazuriz.

Chile Chardonnay
Et helt specifikt underområde helt ude ved kysten og så ellers høstet tidligt, lagring på lidt nye fade, men ikke for meget. En knivskarp mineralitet og meget intens i hele sit udtryk. Høje point og masser af ros. Jeg forstod ikke helt hvorfor. For mig var det for stramt, for lidt charmerende og så tørt at man næsten ikke kunne lege med det. Samlet set hopper Chardonnay lidt rundt imellem disse to yderpunkter lige nu og kan ikke bestemme sig. Hvor skal vi du?

Carmenere
Det var en drue de var glade for at opdage i slutningen af sidste århundrede, nu er interessen ved at dale lidt igen.

Den har ikke potentiale til at blive Chiles ”darling”. Det bliver ikke druen der forandrer hele verdens opfattelse af hvad Chile kan. Der kan laves interessante vine og det kan gå helt galt. Høstes druen for tidligt bliver den for grøn og stilket, høstes for sent bliver den jammy på værste vis.

Bedste Carmenere smagt på turen fra Von Siebenthal

Når den rammer rigtigt, så er den fyldig med herlige krydrede elementer der giver friskhed og kant. Fremtiden blev udtrykt meget godt med citatet:

Diversity of grapes in a diversity of terroirs.

Det bliver nok de klassiske druer som Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay og Sauvignon Blanc der skal trække læsset. De skal finde deres udtryk i de regioner som bliver udforsket i disse år. Der søges både langt mod nord, samt langt mod syd, for at finde det rette klima. Den største klimamæssige forskel finder man dog når man bevæger sig ud mod kysten. Her kommer briserne og spiller markant ind.

Jordbundsundersøgelse i Leyda Valley

Det næste der skal fokuseres på at forskellen i jordbundstyper, hvilket der også er meget fokus på. Vi så hos de fleste kvalitetsbevidste producenter dybe huller, hvor der blev undersøgt jord. Vildeste oplevelse i den henseende var hos Stefano Gandolini i Maipo.

De næste druer bliver dem der skal stå på nicherne, de bliver aldrig main-stream, men de er virkelig interessante hvis du vil have en oplevelse.

Carignan
Her kommer der en længere artikel om hele VIGNO bevægelsen, hvor der er fokus på gamle krogede Carignan stokke.

Vine med et meget højt bundniveau og som kan få smilet frem hos de fleste frankofile fjolser, mig selv inklusive. Syd for Santiago, især i Maule Valley sker revolutionen med denne drue.

Cabernet Sauvignon
En vin med virkelig stort potential og her taler jeg ikke om høje udbytter nede i Central Valley. Her taler jeg om forskellige vine med terroirpræg, som laves af mennesker med stor personlighed. Vine som kan blande sig med de bedste vine i verden.

3 årgange af Gandolini Cabernet Sauvignon

Den største overraskelse her var absolut Stafano Gandolini, der laver en virkelig interessant Cabernet, i stil med Chateau Latour.

Pais
Den originale drue som blev plantet af missionærerne fra Spanien da de kom til Chile for mere end 200 år siden. Altid udskældt og kun drukket lokalt. Det kan være vejen frem. Der er vinstokke med mere end 150 år på bagen og der er en kærlighed til at vise denne lokale unikke drue frem. Selv Miguel Torres er hoppet med på bølgen og leger med gamle vinstokke af Pais. Stilen er lidt som en frisk saftig Beaujolais, med gode tørre tanniner. Lyder det pudsigt? Det er det ikke, det er saftigt og interessant.
Det vildeste eksempel vi så på denne var som ekstrem naturvin.

Pais i buskadset hos Bouchon

Høstet fra planter der gror op af træer i buskadset langs med vinmarkerne. Helt naturlig spontan gæring og kun tilsat et minimum af svovl.

Funky etiket og eksport til Theis Vine – prøv den, den er sjov.

Det var første runde, efter en fed oplevelse i Chile. Se frem til rapporter med smagsnoter fra besøg hos flere forskellige producenter. Tak til Brandabout for at arrangere en så lærerig tur, med en god kombination af små og store producenter.

#winelover meets winemaker

Stafano Gandolini og undertegnede