Monsanto Il Poggio vertikal smagning

Castello di Monsanto er en af de ikoniske ejendomme i Toscana, som primært er kendt for deres unikke Chianti Classico rødvine. Især deres Il Poggio vinmark. Slottet er beliggende i Barberino Val d’Elsa som er i den vestlige del af Chianti Classico zonen. 72 hektar er beplantet med vinstokke, ud af de 206 hektar som ejendommen ejer. Vingården er ejet af familien Bianchi der købte slottet i 1960.

Il Poggio Monsanto

Topvinen på slottet er deres Il Poggio som er en Chianti Classico riserva og har været anerkendt som en af de bedste i området siden 1960erne. Vinmarken er i dag 90 % Sangiovese, 7 % Canaiolo og 3 % Colorino. Sangiovese er alt sammen massal-selektion fra Il Poggio marken. På denne måde kan man rendyrke de bedste egenskaber i netop denne jord. Vinmarken er på 5,5 hektar og er beliggende 310 meter over havet. Vinmarken ligger på toppen af en bakke, hele 360 grader rundt om toppen.

I 1968 hev man på Castello di Monsanto det sidste op af hvide druer fra Il Poggio og smed de sidste træ-gæringsfade ud. Den vandkølede ståltank var muligvis den første af sin art i Chianti regionen. På samme tid valgte man også at begynde med at afstilke alle druer inden vinifikationen. Vinen lagres som altid i ca. 18 måneder på egetræsfade inden aftapning. Forskellen er at op til 1990 var alt i store botti og derfra en blanding af botti og små barrique frem til 1997 hvorfra det gik over til rent barrique. I de senere år er man skiftet væk fra de små fade igen.

Scenen til denne smagning var sat på Søllerød Kro, hvor importøren Bichel Vin havde inviteret til vertikal smagning og frokost. Tak for invitationen siger vi herfra. Maden var som altid helt i top, men især denne servering bliver svær at overgå!

Due på søllerød kro

Indbagt due med en lækker svampesuppe på siden. Vinene blev gennemgået af Laura fra Monsanto.

Bibliotek på stedet hvor der gemmes ca. 10 % af produktionen hvert år. Alle flasker til denne smagning er kommet direkte fra den dybe kælder.

Il Poggio Riserva

2012 Il Poggio, Riserva, Chianti Classico – Helt klar og ren rød i sit udtryk. Her vælter friske røde kirsebær op af glasset og bringer minder om sommer og sol. De helt friske bær der rives direkte fra grenene og giver samme friskhed i smagen. God balanceret tanninbid og en herlig frisk syre der skærer igennem det hele. Ren afslutning og levende. Fadet giver sig til kende, men den røde frugt dominerer. En moderne stil. Hvor frugten kører showet. Tydeligt her at man gerne vil have fadet til at træde mere i baggrunden. 93 point

Håndhøstet, fermenteret i konisk ståltank med temperaturkontrol. 20 dages gæring med delestage. Lagret 18 måneder i 500 liter fransk eg – tonneaux.

2006 Il Poggio, Riserva, Chianti Classico – klart mere sekundære noter, her er lidt tørret frugt og mere klart udtryk fra fadet. Både duften og smagen giver den ekstra dimension god plads. Tanninen er helt tydelig, lidt spids på den gode måde og klart til stede. Frugtsyren er høj og giver friskheden i balancen. Frugten er moden med dybe mørke bær. Duften giver noter af modne blommer og en lidt bred varme. I munden bider tanninen godt fra sig. En vin der lige nu er lidt lukket sammen, men hvor frugten står flot bagved og er klar til at sparke døren ind. 94+ point

Håndhøstet, fermenteret i konisk ståltank med temperaturkontrol. 25 dages gæring med delestage. Lagret 18 måneder i 500 liter fransk eg – tonneaux.

1999 Il Poggio, Riserva, Chianti Classico – meget lækker og nærmest cremet duft. Der er så meget moden frugt, så meget blomme og næsten kogte jordbær. Stor næse, her er, udover den intense frugt, en del lakrids og hård frugt. Der kommer tjære, tobak og dyb sort frugt. I munden er der en stor bredde på frugten, helt klart sorte nuancer. Kirsebær, brombær og så de helt perfekt modne sorte blommer – ikke overmodne, bare rene! Fadet giver lidt vanilje som lægger sig fint under frugten, men så kommer der klare tertiære noter med tobak, peber og kaffe. Intens stil som vil rigtig meget, men hvor den høje tannin og frugtsyre fungere fint sammen med den intense modne frugt. En vin der måske nok er begyndt at åbne op, men stadig har mange år foran sig i kælderen. Jeg ville gerne genbesøge om 10, 20 og 50 år. 95+ point

Håndhøstet, fermenteret i konisk ståltank med temperaturkontrol. 28 dages gæring med delestage. Lagret 18 måneder i barrique 225 liter, både nye (50%) og gamle fade, primært egetræ. 3 måneder på ståltank inden aftapning.

Monsanto Il Poggio

1982 Il Poggio, Riserva, Chianti Classico – moden duft igen med lidt balsamiske noter og syltet frugt. Den primære frugt taler om røde frugter, kirsebær. Meget balanceret, hvor frugten gør plads til den balsamiske tone på en god måde. Fadet ligger langt væk. Starter ud nærmest slank, men så kommer intensiteten. En vin med stor personlighed, hvor den røde frugt spiller førsteviolin. Det er så lækkert den måde frugten er frisk, samtidig med at man har de tertiære noter sammen med. Ren og klar i hele sit udtryk. Frugten følges i smagen mere af urter end noget andet. En stil der er klar til at blive drukket, men som vil leve på sin syre og frugtintensitet. 3 flasker smagt, hvor én var oxideret og de 2 andre ikke helt ens. Det kan ikke undgås når vi har så moden vin. 92 point

Håndhøstet og gæret i ståltank med temperaturstyring. 20 dages maceration med pump-over. Lagret i 3,5 år på 50 hektoliter Slovenske egetræsfade.

1977 Il Poggio, Riserva, Chianti Classico – det er gammel vin, det er mælkechokolade, det er vår tobak og nærmest tørret frugt. Der udvikler sig en del lakrids i duften, som underbygger frugten rigtig flot. Levende og lækker! Slank stil med god frisk syre. Herlig livlig og med god intensitet i smagen. Her er både den friske røde frugt, men også herlig tertiære noter med tobak. En yderst drikkevenlig vin man slet ikke har lyst til at spytte ud. Det smyger sig lækkert rundt i mundhulen og både tannin og syre er afrundet en smule. Saftig og så kommer frugten bare bragende i slank og intens stil! 94 + et par point for at være så lækker at drikke.

Første årgang hvor der blev høstet i hånden i 20 kg. kurve. Fermenteret i ståltanke med externt kølingssystem. Maceration i 15 dage med punp over. Lagret 3,5 år i 50 hektoliter Slovenske egetræsfade.

1968 Il Poggio, Riserva, Chianti Classico – der er kaffe og krydderi, samt det balsamiske element igen. Kaffen er tydelig fra start, men frugten vinder kampen. Stor frugtintensitet, som ikke er helt åben fra start. Flot klar i glasset. Virkelig en lækker vin der bare dufter vidunderligt. Gammel vin i smagen, hvor det brune element fylder en del i billedet. Saftig frugtsyre og en helt vildt lækker gammel frugt der står flot i midten af munden. Det er elegant og havde jeg fået denne blindt var den ikke blevet afsløret af høj syre og tannin, som ellers er typisk for Sangiovese. Frugten holder den levende og det er ren fornøjelse hele vejen gennem byen. Herligt som denne står og åbner op i glasset. En stor vin, der sætter alting på plads! 97 point.

Vinglas Søllerød Kro

Samlet set er det nogle virkelig interessante vine hvor frugten er intens og levende. Vine hvor der er styr på syre og tanninen ikke bider, men er til stede. Vinene bærer positivt præg af at frugten høstes moden, hvilket giver dybde hele vejen igennem. Der blev fra start snakket om konsistens stil, hvilket kun blev bekræftet i glassene. Store vine, der tydeligvis har stort potentiale. Tro ej at Sangiovese ikke er en af denne verdens største druer!

Tusind tak til Bichel vin for invitation til en rigtig interessant smagning på Søllerød Kro.

Søllerød Kro