Dekantering af Champagne

Dekantering af Champagne lyder umiddelbart som den mest tossede idé i dette århundrede. Det er det bare ikke. Lad os for en god skyld starte med, at blive enige om at være uenige, og at dette ikke er et emne med et entydigt svar, men som mere er et oplæg til at lege lidt mere med det store herlige emne som vin er.

Hvorfor begynder jeg nu at sige at vi skal dekantere Champagne? Det har jeg såmænd sagt og gjort i mange år, med god grund. Nu siger jeg det blot igen, stærkt inspireret af en super fed oplevelse jeg havde hos Champagne Gosset i januar måned.

Her havde vi fornøjelsen af at have en smagning med kældermester Odilon de Varine. Her smagte vi en bred vifte af sortimentet fra Gosset, men det berømte stille øjeblik indtraf da han hev sin karaffel frem, for at dekantere top vinen Celebris 2004. For yderligere at fremhæve bredden og intensiteten i vinen valgte Odilon også et større glas til den dekanterede udgave.

Målet er ligetil: at åbne op for flest mulige aromastoffer, så man får mest mulig smag ud af den samme flaske.

Denne målsætning fornemmede jeg denne dag blev understreget med at bruge det større glas, samt dekanteringen. Hvis nogen i vores selskab var i tvivl, så var de overbevist da de smagte forskel på de 2 glas, med samme indhold.

For mig handler det om at forstå, og respektere, at Champagne er stor vin. En vin som stort set er fremstillet på de samme druer som Bourgogne. Normalt vine som vi ville servere i store glas, som kan åbne op og bane vej for alle de små nuancer. Jeg nyder som regel Champagne af store glas, ofte et Bourgogneglas, andre gange ”nøjes” jeg med et hvidvinsglas.

De senere år har jeg med stor fornøjelse brugt Zalto hvidvinsglas (jeg ejer ikke Zalto Champagneglas og har derfor ikke testet det ordentlig). Zaltos hvidvinsglas gør det rigtig godt med Champagne og giver en stor dybde og viser masser af kompleksitet, samtidig med at det understreger syren i den enkelte vin. Er det et Bourgogne glas? Ikke umiddelbart, men hos Paul Pillot er det dette glas der bruges når man smager fra fad.

Denne artikel er afledt af et billede jeg lagde på Instagram i fredags. Her er der en flaske Blanc de Blancs og den omtalte karaffel fra Gosset. Absolut en vin jeg vil anbefale at dekantere.

Dette også baseret på at vi for nylig nød en flaske af denne, som var lagret i godt 4 år. Den lagrede udgave var bare langt bedre, med flere nuancer, mere intensitet, bedre præcision og større drikkeglæde.

Facebook kommentarer og spørgsmål

Jeg vil her til sidst tage fat i nogle af de kommentarer der kom til billedet på Facebook:

Mister den så ikke bobler?  Nej, med en blid dekantering ned langs siden på denne karaffel beholder Champagnen sine bobler, eller mister i givet fald kun et minimum.

Champagne uden kulsyre er nederen  Ja og nej. Hvis det er stor Champagne der mister sine bobler, så har man stadig noget der minder om en stor Bourgogne. Men, det er absolut ikke målet at miste al kulsyre i Champagnen.

Det er fantastisk – noget “man” bør gøre meget mere. I den grad! For at åbne op og nyde flere nuancer fra de flasker Champagne man drikker.

Gør du det med alle? Nej, men det burde man nok. Grundlæggende set så vil jeg gøre det med langt de fleste unge flasker Champagne. Generelt bliver Champagne, som så meget andet vin, presset for hurtigt igennem systemet fra producent til forbruger. Derfor trænger de til at blive åbnet lidt op, eller gemt i 3 – 5 år i kælderen. Champagne der er gemt kan såmænd også dekanteres med stor succes. Derudover vil jeg sige at store Champagner, dvs i de bedre kategorier og vintage, vil give endnu mere ved at blive dekanteret, alene fordi de har flere nuancer at gemme på.

Er faktisk vældig interesseret i processen og virkningen. Processen må være at dekantere langsomt og nænsomt, ikke noget med at plaske. Vi ønsker at beholde kulsyren. Virkningen synes jeg kommer frem i smagen, hvor der ganske enkelt lukkes op for langt flere nuancer.

Dælme en smart karaffel ?? Godt tænkt af Gosset. Ja, det er smart markedsføring og de får så her lidt behørig omtale ? Vil dog sige at mange andre karafler kan bruges til formålet, men undgå dem der beder om at man plasker ned i dem, med stor bred bund.

Ja, enkelte må man nesten om de skal åpne seg. Kommentar fra Norge. Ja, især når vi er i unge udgaver af de helt store cuvéer.

Eneste rigtige?? – specielt hvis det er vintage ?Karaflen kan vi altid diskutere  Yderst relevant kommentar, som giver virkelig god mening når jeg ved at han importerer Riedel. Jeg har aldrig set eller prøvet en Riedel Champagne karaffel, men er næsten sikker på at den findes i deres righoldige og fremragende sortiment.

For nogle Champagner mener jeg, at det giver rigtigt meget at dekantere – for andre ikke… 🙂Absolut ikke uenig. En almindelig NV udgave ville jeg i de fleste tilfælde køre lige i glasset.

Kan man ikke bare lufte den lidt i glasset……hvilke champagner har behov for decantering… Unge… Gamle… Det er jo ikke som med rødvin hvor man også lige fjerner bundfald. Spørgsmål er ikke ment som at jeg ikke synes man skal…. Har bare svært ved at se hvornår og hvorfor Jo for pokker, et ordentlig glas kan gøre meget og det åbner også rigtig meget op. Hvornår og hvorfor, håber jeg at have dækket undervejs i indlægget.

Andre faktorer

En masse andre faktorer spiller naturligvis også ind, som det altid er i vinens univers. Her en sikkert mangelfuld liste:

Glas – det har jeg kort kommenteret på. Et slankt flûte Champagneglas bruger jeg helst ikke.

Et hvidvinsglas er en glimrende erstatning og meget bedre. Dette mener jeg bør være minimum, på både restauranter og på hjemmebane.

Et stort Bourgogneglas til en blanc de blancs/noirs eller vintage giver virkelig meget mening for mig. Alene det større glas vil naturligvis også åbne for mange nuancer i vinen.

Alder – jo ældre din Champagne er, jo mindre har den nok behov for dekantering. Alderen vil også åbne op for nuancerne og give lidt slip på den stramme syre og intensitet. Personligt nyder jeg gerne at gemme en Champagne i 3 – 7 år, de største udgaver som prestige cuvéer i endnu længere tid. Vil jeg dekantere min unikorn Champagne? Nej, den vil jeg nok tage lige fra den klassiske Dom Perignon flaske i årgang 1973. (nu ved du det, så hold den endelige ikke tilbage, hvis du har en flaske af denne)

Udgave – almindelig  NV giver det meste, direkte fra flasken, men selv disse vil vinde lidt ved dekantering. Blanc de blancs, blanc de noirs, rosé og lignende lidt bedre udgaver vil virkelig vinde, både ved lagring og dekantering. Vintage bør dekanteres, hvis den er mindre end 20 år gammel. Disse generelle regler er der 100 undtagelser fra.

Producent – om det er en lille producent, eller et af de store huse, så er det stadig relevant at dekantere.

Sødmegrad – irrelevant, dekanter for pokker.

Opsamling

Budskabet er simpelt fra min side; dekanter din Champagne. Prøv det, det er sjovt og rimelig uforpligtende. Jeg er ret sikker på at du på denne måde vil opleve at Champagne har masser af diversitet og kan bruges til en masse madretter. Start med en Champagne du kender, udvid så horisonten med en bedre udgave, fra en producent du kender. Lige pludselig, så ser du dig selv på jagt efter små sjove producenter hos de små importører, samt interessante cuvéer fra de store fremragende huse. God fornøjelse og lad mig endelig høre om dine oplevelser med dekantering af Champagne.