Nye regler for Cava

Der er nye tider på vej for Cava, og det er måske også tiltrængt. Cava har sejlet lidt rundt de senere år, hvis vi skal være helt ærlige. I mange år har vi i Danmark set at Cava har været det billige alternativ til Champagne. En vin som det er nemt at påstå fremstilles på samme måde, med den samme klassiske andengæring i flasken. Druevalget har været udefineret, med både de 3 lokale druer: Xarel-lo, prellada og macabeo, samt de internationalt anerkendte: Chardonnay, pinot noir og pinot meunier.

Visse producenter har sværget til de lokale druer, andre prøvet at føre sig frem på de internationale og naturligvis har der været dem midt imellem. Personligt er jeg mest til de internationale druer, da jeg ofte finder visse oxidative noter i de lokale druer som jeg ikke er så glad for. Midt i hele denne periode har vi så set producenter der har prøvet at skille sig ud, ved at fremstille Cava af virkelig høj kvalitet, med succes. Men, størstedelen af Cava på markedet har stadig ført sig frem som billig. I Cava konsortiet har man så indset at det ikke er en sund langsigtet strategi at tro på billig vin. Derfor prøver man nu på at finde en god sund måde at kunne markedsføre de bedste udgaver af Cava. Det havde jeg fornøjelsen af at være inviteret til en middag, for at høre nærmere om.

Vi fik smagt en bred vifte af Cava, som jeg desværre ikke fik taget specifikke noter til. Her ses undertegnede med et glas i hånden og klar til en god aften. 

Cava del Paraje

For at skille sig ud fra markedet har man valgt at stramme op på reglerne, og generelt følge den nye trend i Spanien. Over hele landet er blevet opmærksom på hvor vigtigt det er at fokusere på oprindelse og jo mere specifikt det kan blive, jo bedre. Cava er i forvejen presset, da det er en oprindelsesgaranti som dækker mange forskellige regioner i Spanien. Størstedelen produceres dog i Catalonien, hvor de mest berømte producenter også har hjemme.

Cava med den nye calificado

Cava del Paraje er navnet på den nye regelændring, den nye appellation, eller på spansk; den nye Calificado. Der ligger en masse underliggende regler, men det væsentligste er at vinen skal komme fra vingårdens egne marker, være produceret for sig og have en højere kvalitet end normal Cava.

En liste over regler der gør sig gældende:

 • Godkendt mindre område, alt fra mark til større område
 • Max høst på 8 ton per hektar
 • Manuel høst
 • Vinstokke mere end 10 år gamle
 • Vinificeret på ejendommen
 • Smagsgodkendelse af basisvin og færdig vin
 • Minimum lagring i kælderen er 36 måneder
 • Enkelt årgang
 • Brut, eller mere tør (0 – 12 gram sukker per liter)
 • Fuld sporbarhed fra vinstok til salgspunkt
 • Kan kun fremstilles af producenter der vinificerer min. 85% af deres most og dermed ikke køber for meget færdig most
 • Ingen syrejustering, naturlig syre skal være minimum 5, 5 gram per liter
 • Både lokale og internationale druer tilladt

Grundlæggende set en lang række forholdsregler for at producere et produkt med mere specifik karakter, der vil ende med at blive mere typisk, jo længere tid producenten arbejder med sin vinmark.

Det er min klare holdning at dette vil være med til at skabe større fokus på stilen, fra specifikke områder. Bliver din Cava bedre af dette? Det vil tiden vise, men den bør få mere karakter.

Et andet område der også har fået nye regler og hvor jeg tror vi vil se meget af den samme forandring, er Rioja. Læs min artikel om deres ændring her