10 Years Old Tawny, Kopke

10 Years Old Tawny er en kategori hvor der er utrolig stor konkurrence i disse år. Desværre har det i mange tilfælde gjort at flere producenter virker til at slække på kvaliteten, for at kunne presse prisen. En trist udvikling, som drives af forbrugerens ønske om billigere vin. Uagtet Corona, eller andre kriser, så vil dette fænomen nok blive ved med at presse priserne ned. For mig gør det at jeg ofte deler 10 Years Old Tawny kategorien op i tre grupper:

  1. De meget oxiderede. Vine der virker til at være oxideret så meget som muligt, med tab af frugt og elegance som resultat. Ofte fremstår disse med en masse nødenoter og pudersukker, men slutter kort.
  2. De røde. Dem som er lagret med minimal oxidering og næsten fremstår med ruby-agtige noter. Dette kan gøres med eller uden finesse. I de værste tilfælde er disse søde og syrlige, uden særlig lagret karakter som man bør forvente i denne kategori.
  3. De balancerede, hvor der en kombinationen af oxidative noter og frisk frugt. De oxidative noter med ristede mandler og nødder, lidt tobak samt chokolade. Frugten med sorte kirsebær, blommer og brombær. Kunsten i en 10 års tawny er at finde denne balance, hvor frugt og lagring spiller sammen, uden at gå på kompromis med hverken eller.

Prisen afspejler i langt de fleste tilfælde om vi er i en af de to første grupper, eller om vi er i den kvalitativt bedre gruppe 3.

Kopke 10 Years Old Tawny, Porto

En af de flasker jeg altid føler mig tryg ved at vende tilbage til, da jeg føler at balancen er til stede. Generelt synes jeg at Kopke er en solid producent på de fadlagrede portvine. Her er først en note fra sidst jeg smagte denne blindt, til en smagning i Din Vinguide:
“Lys og klar i glasset med en fin og elegant stil i næsen. Ristede valnødder og lys chokolade, sammen med sort frugt. Mild i intensiteten i både duft og smag, hvor der er friske sorte bær fra skoven. Fin sødme/syre balance.”
Forleden fandt jeg en ½ flaske i min lokale Rema 1000 til kun 69,- hvilket jeg synes var yderst rimeligt. Endnu engang levede den op til både fruens og mine forventninger. Her er en frisk kirsebærfrugt som holder den levende, samt lige netop de ristede nødder som jeg godt kan lide. Lidt rosinpræg, men ikke for meget. Pæn renhed i afslutningen.

Min anbefaling må være at passe på og være selektiv med din 10 Years Old Tawny, Med ca. 10 års fadlagring så synes jeg egentlig at det er sjovere at gå på jagt i Colheita kategorien, hvor du også får årgangens karakter med i glasset. Næste skridt op af stigen er 20 Years Old Tawny, hvor der virkelig kommer noget mere dybde i smagen. Generelt er der heller ikke den samme jagt på at presse prisen i 20 års, så der kan kommer bedre balance og mere kærlighed i flasken.

Her kan du læse min guide til mange af de forskellige udtryk som godt kan forvire lidt på etiketterne på Portvin.