Vinkøleskab eller ej? Opbevaring af vin

Forleden fik jeg et spørgsmål på mail fra en ivrig læser:
“Jeg ville blot høre din mening om vinkøleskabe – et emne jeg har svært ved at blive klog på… Kan man sige noget generelt om hvor meget vine “tager skade” af at stå mørkt (i kasser) ved stuetemperatur?”

Som udgangspunkt, så lad mig sætte scenen hjemme hos mig. Jeg bor i et rækkehus med to etager og ejer ikke et vinkøleskab, eller en kælder. Mine flasker ligger i et rum under trappen op til 1. sal. Det er her der er mest stabil temperatur, mørkt og ingen rystelser. Det er så optimalt som det nu kan være. “Skal du ikke have et vinkøleskab?” er jeg blevet spurgt om mere end én gang. Svaret er altid at jeg hellere vil bruge pengene på vin, ganske simpelt.

2 flasker = pris på et køleskab 😉

Realistisk set, så skulle jeg købe minimum 4 af de store skabe, for at have plads til de flasker som har et reelt behov for opbevaring i længere tid. Planen, altså min plan, er måske at købe ét stort skab, til de dyreste flasker. Så kan jeg lægge de bedste Bourgognevine hen, de mest skrøbelige af de andre og så fremdeles indtil det er fyldt. Så kan jeg sidde og græde lidt over de resterende flasker, der må blive i “skammekrogen” under trappen. Det kunne godt ske i nær fremtid, hvis jeg skal være helt ærlig. 

Min kælder, og nej der er ikke for meget riesling

Når vin opbevares på den måde, eller på andre måder hvor det er for varmt, så vil vinen uden tvivl udvikle sig hurtigere, end under optimale betingelser. Det vil være afhængigt af druen, området, producenten, årgangen og så videre. Det betyder helt sikkert også noget hvorvidt vinen er pakket helt sammen i sulfitter, har høj alkohol, har restsødme eller andre tekniske krumspring der har en indflydelse. Jo mere naturlig en vin er, jo mere skrøbelig vil den alt andet lige være. 

Mit svar om vinkøleskabe

Det er ikke så simpelt, der er mange faktorer at tage i betragtning. Som udgangspunkt, er det slet ikke sikkert at du behøver et vinkøleskab. Måske du kan vælge en anden og mere fornuftig løsning. Lad os se lidt nærmere på det. Skal man overhovedet gemme vin, og skal man gøre det derhjemme?

For nogle år siden var der en anerkendt engelsk vinjournalist som kom med en ret god påstand.

“Af alle verdens vine, er det kun 1-2% der reelt vinder ved lagring i mere end 10 år fra høståret”

Pointen med denne udtalelse er nok at fastslå hvordan størstedelen af vinen på markedet er i dag. Det meste vin er konsumvin, altså vin der er fremstillet for at drikke inden for kort tid. Så når vi snakker om at gemme vin, så taler vi om en brøkdel af markedet. Men, den del af markedet som du og jeg finder interessant, ellers havde du ikke læst med så langt 😉

Optimale betingelser

Kælderen på Chateau Mouton-Rothschild

Da vi desværre ikke allesammen bor på et slot med en perfekt kælder, så lad os konkludere det mest optimale først:

  • Stabil temperatur (er der udsving skal det gå over sæsoner, ikke timer)
  • Køligt (11 – 14 grader celsius)
  • Mørkt (sluk lyset mor)
  • Roligt, uden rystelser (så ikke under sengen)
  • Fugtigt (til diskussion, men 70 % gør ikke skade)
  • Sikkert

Hjemme hos dig

Da det ikke kan lade sig gøre, så tænkt på hvordan du kan gøre det så godt som muligt. Find det sted i dit hjem hvor temperaturen er mest stabil, pak det i kasser så der er mørkt. Sørg for at vinen står et sted hvor der er sikkert. Med det henviser jeg til skure eller kælderrum, hvor din forsikring ikke dækker. Har du en kælder, eller et køligt lokale, så kan det naturligvis indrettes til opbevaring. Det kan gøres på mange smukke måder.

Jernbøjler på væggen, til at hæge flaskerne i

Alternativt, så kan du også få opbevaret din vin “ude i byen”.

  • Urban Wine Box er et godt sted. Sikkerhed og stor viden om vin
  • Bunker af Vin har jeg ikke set, men kunne også bruges
  • Shurgard eller andre opbevaringsteder
  • Hos familie, som har en god kælder.
2 billeder fra Urban Wine Box

Den vigtigste regel, eller to

Gem det vin som du har lyst til at drikke. Det lyder simpelt, men er det ikke. Vi tænker at det kan være sjovt at gemme de ting der bliver hypet af vinjournalister, i FB grupper etc. Glem det, mærk efter hvad du kan lide. Køb det, gem det og drik det inden det bliver for gammelt. Og husk, uanset om du gemmer under trappen, i vinkøleskab eller andet: Jo bedre vin du gemmer, jo bedre vin ender du med at drikke.

Det sorte hjørne i min kælder, det indeholder Shiraz fra Barossa Valley, Chateauneuf-du-Pape med høje point og andre alt for voldsomme rødvine. Det jeg mangler er lette rødvine, vine det er en fornøjelse at drikke. Vine man bare har lyst til at flå hatten af. Hvidvin, mangler der også.

Er det simpelt, nej vel? Men det er jo ofte sådan det er med vin. Der er ikke noget klart svar på om du skal købe et vinkøleskab, det bliver dit valg. Den ene kan lide Beaujolais, den anden foretrækker en Napa Valley Cabernet 🙂