Spätburgunder fra tre områder

Reklame, tilsendte prøver

Spätburgunder, eller pinot noir blandt frankofile venner. En drue der har et fantastisk potentiale i Tyskland og hvor de seneste 20 års klimaforandringer har gjort den godt. Derudover skal vi også tage hatten af for de tyske producenter, som har ændret en stor del af deres tilgang til druen og dens potentiale. Det vil være mit umiddelbare postulat at spätburgunder aldrig har været bedre, end det er i dag.

I dag tror man på spätburgunder og fokuserer på at fremstille vine på højeste niveau. Troen bringer os i marken først hvor der skal udvælges de rigtige kloner, rodstokke og beskæringer i løbet af sæsonen. Når vejret så er på vinbondens side, så er der mulighed for at høste gode sunde modne druer, på det rigtige tidspunkt. Nemt lyder det, når man komprimere det til et afsnit på en blog, men nemt er det ikke i vinmarken. Fuld respekt til de bønder der tager kampen op med denne notorisk vanskelige vindrue.

Til at kigge nærmere på spätburgunder har jeg modtaget tre prøver fra en importør der er specialiseret i vine fra Tyskland. Vinvärket ligger i Skanderborg, men sender naturligvis over hele landet. Jeg har modtaget en kasse med lidt blandet. Én spätburgunder blev smagt for sig, fra producenten Ziereisen, en virkelig flot og velbalanceret sag. I dag har jeg valgt at åbne tre forskellige vine på spätburgunder og smage dem sammen, over et par dage. Alle tre producenter er medlemmer af VDP, hvilket bør borge for at kvaliteten er i top.

2018 Adenauer, Alte Lay, GG, spätburgunder, Ahr

Ahr er distriktet der virkelig plejer at tale til mig, med super elegante vine. Vine der kan være helt flyvske, på den gode måde. Her er vi en topvin fra en af områdets bedste producenter. Alte Lay er en vin der er høstet ved uhyggeligt lave 22 hl/ha og til min frygt ser jeg at 15% af vinen har lagret 22 måneder på nye barriques. Det bliver interessant at se i smagen hvordan det kommer til udtryk. Resten er lagret på gamle fade. 13 % ABV.

Første indtryk: Lys som bare pokker med en helt saftig hindbærmost i næsen. Fad der klart fornemmes med lidt røg. Slank og præcis rød frugt i munden. Der ligger ekstra lag klar nedenunder og fadet runder lidt kraftigt af. God længde, hvor frugten tager over igen. Helt saftigt.

Dag 3: Har samlet sig og smidt fadet væk. Mere sødmefuld i sit udtryk. Helt flyvende og saftig, så man slet ikke kan holde sig fra glasset. Super renhed og længde er bare arbejder. Det her er saft på den gode måde, med de kanter der gør det interessant at drikke. 94 point

2018 Rings, Kallstadter, Steinacker, GG, Spätburgunder, Pfalz

Pfalz kan være lidt varmere og producere vine med mere intensitet. En vingård med fokus på høj kvalitet og en sund bæredygtig tilgang til vindyrkning. Her er franske kloner, som er dyrket meget højt på et kalkbrud. Spontangæring med 30 % hele klaser. 18 måneder på barrique, heraf 30 % nye. og et lavt udbytte under 30 hl/ha. 12,5 % ABV.

Første indtryk: Smuk klar rød farve. Ikke særlig givende næse med lidt søde røde bolcher og lidt yoghurt. Mere mundfylde, smæk på syren. Moden rød frugt og god luftighed. Utrolig charmerende i smagen, hvor fadsødme og moden frugt balancerer helt fint og holdes i skak af syren. Denne vil nok vinde med en masse luft, giver ikke så meget.

Dag 3: Stram i betrækket, på sådan en lidt hård måde. det er nu egentlig meget rart. Man bliver taget fast i armen og ført til truget. Det er mere mørk frugt, lidt mere jordet, ikke så luftig. God balance hvor fadet får lov til at lege lidt med, men ender lidt kortere. 92 point

2018 Schlör, Oberer First, GG, Spätburgunder, Baden

Baden er varmt og kan byde på nogle af de kraftigste vine fra Tyskland. Et område der kalder på vores næste ferie til Tyskland og hvor jeg de senere år har smagt mange fantastiske vine fra. Kalkholdig jord og et relativt ungt vinhus, etableret i 1984. Flere gange kåret til årets rødvinsproducent i Tyskland. Dyrket på limsten og lagret 18 måneder på en kombination af nye og gamle fade.

Første indtryk: Mørk med en hel anden tæthed end de to første. Smæk på næsen med lidt røg og rød blomme. Masser af dybde i både duft og smag. Jordbærmarken træder frem og der er nogle stilke måske der giver noget tannin. Godt bid, hvor en grøn kant følges til dørs af både syre og tannin. Enorm eftersmag der virkelig arbejder, skubber tanninen væk og den modne frugt viser muskler. Flot intens pinot!

Dag 3: En anden stil hvor tanninen får lov til at lege med. Her er masser af frisk rød frugt, men også noget kompleksitet og struktur der ikke er i de andre. En meget mere seriøs vin, som virkelig giver noget modspil.
Jo mere man sidder med denne i glasset, jo bedre venner bliver man. Det er en stor vin, med masser af struktur, men alligevel frisk rød frugt. Intet over gjort, bare virkelig vellavet af god moden frugt. 94 point, som måske burde være et eller to højere.

Samlet set

Det har været virkelig interessant at smage disse tre forskellige udtryk af spätburgunder, fra tre forskellige områder, men fra én importør. Det ville have været trist at bedømme disse alene på første tår, da de absolut har vist at have så meget mere i sig. Tak for prøverne til Vinvärket, det har været en fornøjelse.