Pago – ny klassificering i Spanien.

Denominaciones de Origen de Pago er den øverste klassificering i Spanien. Det er på nuværende tidspunkt kun 10 forskellige Pagoer i Spanien. En Pago er en ejendom der skiller sig markant ud fra mængden, ved et exceptionelt mikroklima og nogle gode vine. Pago betyder ejendom og derfor er det ejendommen der har klassificeringen. Som jeg tolker de oplysninger jeg har kunnet finde, så er dette en klassificering der tildeles ejendomme der falder udenfor de normale områder der er tildelt DO eller DOCa status. Altså er klassificeringen egentlig ikke højere, blot anderledes.

Jeg må desværre indrømme at det er relativt få vine jeg har smagt med denne klassificering, men i går stod der én på mit bord. I øjeblikket synes jeg at Spanien generelt trækker stor opmærksomhed i verdenspressen, det kære advokat fra US har sat Jay M til at uddele de store point og de bruges så med bred pensel til at sælge nogle varer. Fint nok, men for mig at se er en stor del af typiciteten i de spanske vine gået lidt fløjten. Nu ser man ofte de allestedsværende internationale druer plantet og brugt i stor stil. Jeg ville hellere se dem bruge løs af deres mere lokale sager. Nå, men til flasken:

2007 Bodegas Martúe, Pago Campo de la Guarda – flasken var indkøbt hos min gamle læremester; Jørgensen i Vinspecialisten i Hørsholm. En mand der altid har et bredt udvalg på sine hylder, med en lind strøm af nyheder. Det er sjældent at han direkte giver mig en flaske i hånden og siger: ”Den her skal du bare smage”, så da det skete slog jeg til. Jeg kølede flasken og dekanterede en god time i forvejen. Flot sort farve med rød kant. Herlig hørm op af koppen, her er masser af karakter! Modne bær a la brombær og næsten syltede kirsebær. Fadet ligger pænt fremme i den sødlige side. Her fornemmes pænt med solbær og en anelse peber. Ud fra duften havde jeg aldrig gættet denne vin til spansk (heller ikke fra smagen skulle det vise sig…) Virkelig en flot duft, der fik lov at udfolde sig i mit store Riedel glas (Syrah Sommelier – mit favorit glas). Smagen var super flot, tæt styret intens frugt med god kølighed og balance. Igen er masse moden frugt og til sidst bider tanninen igennem og lukker flot af.

En meget moderne vin og nok det vi skal vænne os til at forvente fra Spanien. Vinen fandt jeg bagefter ud af, er fremstillet på Tempranillo 47%, Cabernet Sauvignon 37% Merlot 15% og Syrah 1%. Tempranillo er en fremragende drue, men bliver i den grad løbet over ende rent smagsmæssigt her.

Jeg glæder mig til den sidste ½ flaske i aften.