Navazos, Niepoort – ikke Sherry.

En exceptionel hvidvin og en meget anderledes oplevelse. Jeg vidste at dette ville være noget unikt, alene ud fra de oplysninger jeg havde fra nettet. Hele historien bag denne vin er unik, for som ofte med Dirk Niepoort involveret, så drejer det sig om at producere noget naturligt, som er på vej i glemmebogen. Hvad der egentlig er i glasset, er en Manzanilla Sherry, uden forstærkning. Vinen er fremstillet i samarbejde med Equipo Navazos, der normalt producerer Sherry i forskellige afskygninger.

Her er et par fakta omkring vinen, med en anelse forklaring:
Vinen er fremstillet på Palomino druen, den samme man bruger til det meste Sherry. En drue der i sig selv er nærmest neutral i smagen, men meget elegant i stilen.
Druerne er høstet i Jerez regionen, fra en enkelt top-mark på Albariza kalk jord. Albariza er en jordbundstype der er i Sherry regionen, anerkendt som den bedste grobund for Palomino druen og også kun herfra får man de bedste druer til de bedste Sherry typer.
Gæringen var foretaget i et ikke-oxidativt miljø med flor ovenpå mosten, samme fremstilling som man ser til Fino Sherry. Den store forskel på denne og Sherry, er at denne ikke er forstærket med alkohol. Flor er en gærsvamp der udvikler sig i fadet, ovenpå vinen, straks den alkoholiske gæring er slut. Floren lægger sig som en hinde og forhindrer oxidering, men tilfører sin egen unikke karakter til vinen. Meget mineralsk og lidt støvet – når man kender den går man sjældent galt i byen.
Her er producentens forklaring, med den historiske baggrund, på engelsk.
Jeg mindes ikke før at have set denne type vin, så forventninger var store, uden at jeg præcis vidste hvad der var på vej i mit glas.

Nice label

2009 Navazos Niepoort, Vino Blanco, Espana – stråfarvet i glasset, intet grønt, intet frisk i farven. Duften skriger tør Sherry med flor noter af strå, våd kalk, hvid peber og så bakkes det flot op af frugten. Frugtnoterne i næsen er mest på umodne æbler og pærer, samt lidt grønne vindruer. Super frugteksplotion i smagen, der gennemskæres af en fokuseret syre. Her er så meget mineralitet at man kan genopbygge en hel skrænt på møn. Frugten dominerer dog billedet, her er igen æbler og så kommer der melon og mango indover. Har samtidig fornemmelsen af lidt friske krydderurter nedenunder den bløde frugt, lidt karse. Frugtsyren og mineraliteten spiller virkelig op til dans og det var godt at bordet bød på kraftfuldt modspil. På bordet var kogte hvide asparges med vinagraitte-dressing, revet chokolade og friskskåret Iberica skinke.

Skinke, hjemkøbt fra Spanien

Den tørre skinke dæmpede lidt af mineraliteten og fik frugten til at fremstå endnu mere fokuseret. Utrolig lang og velbalanceret eftersmag. Slægtsskabet med Fino Sherry kan ikke benægtes, her er meget af samme smag, blot uden alkoholen. Et fantastisk glas vin, jeg glæder mig til at smage igen. Som så mange gange før, så giver Dirk Niepoort os en oplevelse uden umiddelbar sammenligning.
PS: Denne vin er ikke på det danske marked.

Jeg havde ikke regnet med at pigerne ville have denne Sherry-type, så fra start glædede jeg dem med en tysk Riesling, så ved jeg de er glade.

Moden tysk Riesling

2001 Heinz Schmitt, Riesling Trocken, Alte Reben, Mosel – flot dyb gylden i glasset med typisk Riesling duft. Petroleum, gamle citroner og gule blommer. Bred smag med tør skiffer og gul frugt, gammel ananas og melon. Lidt lime og igen gamle citroner. Flot frugtsyre til at hænge elementerne på og medium længde. En vin der absolut er modnet i flasken, men stadig kan gemmes. En fornøjelse og pigerne kunne lide det.