Pic Saint Loup – et område der skal ind på din radar!

Pic Saint Loup er et fantastisk område og et område der byder på nogle helt unikke vine. Hele Languedoc-Roussillon regionen bobler med små super spændende appellationer. Kig efter områder som dette, men snyd ikke dig selv for Montperoux, for at nævne et andet interessant område. Pic Saint Loup er beliggende i Coteaux du Roussillon 30 km nord for Montpellier, her kommer vi lidt op i højden og har en jordbund med en masse kalksten i forskellige varianter, mergel og store sten. Klimaet er naturligvis kraftigt påvirket af Middelhavet og byder på våde vintre, tørre somre og varme det meste af sommeren. En kombination der minder om meget af regionen, alligevel skiller vinene i dette område sig ud fra mængden. Druerne i området er de klassiske med Syrah, Grenache og Mouvedre i front, samt Carignan og Cinsault i baggrunden.

Dette område er dukket op på min smagepalet med jævne mellemrum i de seneste 10 år og hver gang har jeg været lykkelig overrasket over hvor lækkert og saftigt det smager. Jeg mødte første gang området da Morten I. inviterede til en voldsomt dækkende smagning med +20 vine. Noterne fra den ligger nok stadig et sted og roder, men indtrykket står printet klart bagerst på tungen. Senere husker jeg en smagning i en hedengangen smageklub, der blev døbt Våd Oregano. Jeg mindes svagt at den blev døbt sådan, efter en smagenote på Mas de Mortiers, Jamais Content – en herlig vin. Forleden dukkede PicSaint Loup så op i glasset på Franske Vindage, hvor Rungsted Vinhandel havde et par gode eksempler med. I aften stod den på en flaske, indkøbt i Lars Bjørn Vinhandel forleden.

In the morning light

2008 Chateau de Lancyre, Vielles Vignes, Pic Saint Loup, Coteaux du Languedoc, Frankrig fra domainets hjemmeside; fremstillet på 65 % Syrah og 35 % Grenache. Nordøstvendte parceller og en udbytte på 40 hl/ha.
Mit glas sagde: Funklende rød med god dybde. Sort skiffer, rød hindbær, brombær fra skoven. Tæt og lidt peber og tørret krydderurt. På en eller anden måde, så er kombinationen af skifferen og den røde frugt med lidt fersk animalsk kød i baggrunden bare så typisk Pic St. Loup at jeg ofte genkender dem. For mig dufter det mega nice! Let afkølet til 14 grader kommer vinen dansende ind gennem mundhulen. Her er de samme bær, sort skiffer og lakridspulver. Intens og med en herlig luftighed i midten af smagen der løfter den flot op. Den dybde og mørke frugt giver så dejlig finesse og længde i smagen at man bare vil drikke mere.

Sun is shining the morning after

Her i Pic St. Loup smager vinene af rigtig meget, men har så meget luftighed at de er nemmere at gå til.

Blev serveret til en grillet oksehøjrebskotelet med frisk sommersalat og Verdens Bedste Brød.

Noter fra Franske Vindage på vinene fra Rungsted Vin:

2007 Domaine Daumary, Troisieme mi-temps, Pic St Loup – stor næse med skiffer og bred rød frugtpalet. Syrah karakter med bacon og peber. Smagen kraftig, men fin luftighed og balance. Typisk for mig og en sikker anbefaling. 92 point på dagen.

2007 Domaine Daumary, Asphodele, Pic St Loup – kører meget på de samme parametre som ovenfor, men bare mere intens og fyldig. Utrolig flot lang eftersmag der holder frugten længe. Kan kun drømme om denne til en provence marineret lammekølle fra grillen. 94 point.