Om Let, Douro af Niepoort & Telmo Rodriguez

Niepoort er en fantastisk producent af Portvin, det tror jeg at jeg har nævnt et par gange. Noget meget bemærkelsesværdigt er at han også producerer en række af bordvin, som er fremragende. Her er rødvin, hvidvin og rosevin af meget høj kaliber. Han laver en stor serie af vine under eget navn, i meget små mængder, som kun sjældent importeres til Danmark. Derudover laver han en del vine i samarbejde med andre dygtige vinmagere rundt omkring. Jeg har tidligere nydt en absurd hvidvin fra det sydlige Spanien Dirk Niepoort er en mand der ikke hviler på laurbærrene, og derfor bringer han også gerne kompetenter producenter med hjem til hans baghave (læs: Douro dalen). Telmo Rodriguez er en af disse vinmagere på besøg.

Serveret med dejlige saftige bøffer

Serveret med dejlige saftige bøffer

Telmo Rodriguez slår normalt sine folder på den anden side af grænsen og laver fremragende vine i flere forskellige områder i Spanien. Generelt er det vine jeg husker som værende meget intense, præget af fad og dybt koncentrerede. Ikke normalt en formel der falder i Dirk Niepoorts smag. Her foretrækkes elegance og friskhed i vinen. Så aftenens flaske kunne byde på mange forskellige aspekter…

2005 OmLet, Niepoort, Telmo Rodriguez, Douro, Portugal – imponerende flot ruby farve med 7 års alder, heraf 5 i flasken. Duften er behagelig dæmpet og byder på røde blommer, kirsebær og en frisk mineralitet. Måske lidt skiffer og umiddelbart ingen tegn fra 2 år på fad inden aftapning? Smagen er ren Dirk Niepoort med super smuk finesse og elegance. Aftappet på en Bourgogneflaske, og det skulle måske sige mere om stilen i vinen, end Telmo Rodriguez på etiketten. Spiller på en bred frugtpalet af primært røde bær og en fin rugtsyre der giver en fantastisk friskhed. Intensitet spiller godt op og vinen smager igennem, men uden at blive tung eller kluntet. Her er ikke stor frugtfedme og tung sødme. Her er kun noter af modne bær, perfekt udviklet i kælderen til en harmonisk vin. Fadet har helt sikkert spillet en større rolle i vinens unge stadie, men nu er det fuldt integreret og har en mere afdæmpet rolle. Hvis du på nogen måde er i tvivl om du kan lide rødvin fra Portugal, så kan du nemt blive overbevist med denne flaske.

Serveret sammen med et par oksehøjrebskoteletter fra Irma til en god pris, små kartofler, bønner og Bearnaise… (ja, jeg ved godt at denne syrlige sauce ikke er optimal til rødvin, men det gik fint til kødet med lidt peber og salt.)

Godt kød fra Irma

Godt kød fra Irma