Konfirmation for Philip Kreutzer, min ældste søn

Vi har lige afholdt konfirmation for vores ældste søn. En fantastisk pragtfuld dag, som byder på så mange gode minder.

Philip Kreutzer med far
Selskabet viste sig at være det helt perfekte, bordplanen gik op i en højere enhed, hvilket jeg ikke kan tage kredit for. Mad og vin sad lige i skabet, her modtager jeg gerne ros. Jeg har gennem årene anbefalet vin til mange konfirmationer, og lignende sammenkomster. Typisk for mig, så valgte jeg dog at gøre noget helt andet da jeg selv var vært. Mine anbefalinger har gennem årene gået på at servere det vin som flest mennesker i selskabet kunne lide. Umiddelbart en god idé, men for mig skal det være noget jeg kan lide. Det viste sig at mine gæster også kunne lide det – heldigvis.

Philip Kreutzer

Philip Kreutzer – da han var blevet konfirmeret i Hørsholm Kirke

Vi havde leget selskabslokaler ude i byen, for vores familiestørrelse gør at vi blev på den anden side af 50, hvis vi skulle holde os til de nærmeste.

lakseanretningMaden blev kreeret af en god ven, gennem mange år; Martin. Menuen var Italiensk buffet, og vi havde aftalt retterne i forvejen. Jeg må sige til Martins store ros at alle serveringer sad lige i skabet. Havde jeg været nervøs, så blev jeg beroliget da jeg så de hjemmelavede tortellinier. En så saftig og velsmagende kylling på en buffet, kan jeg heller ikke huske at have fået før. Laksen serveret med tomater og basilikum var saftig og velsmagende. Hele vejen igennem lækkert.

Kage til Philip Kreutzer s konfirmationKagen blev leveret af vores huskonditor Michael, der havde tryllet en drøm frem: bisquet bund, mørk chokolademousse, hvid chokolade mousse og så sprøjtemalet med chokolade og pyntet med chokoflager og hindbær. Perfekt balance og smag.

Det var heldigvis min helt klare fornemmelse at Philip havde en gennemført god dag. Jeg ønsker tillykke endnu engang min store dreng.

Vinene var valgt ud fra forskellige kriterier:

Vanzini2010 Vanzini, Sangue di Giuda, dolce Frizzante, Oltrepo Pavese – en rød, sødlig mousserende vin. Tanken her er at når folk ankommer, så må vinen gerne have en lille sødme og god frugt. Det opvejer at folk som regel har spist forskelligt, alt fra æbler til mintpastiller. Det virker altid positivt og de fleste bliver lidt overraskede når de ser en rød mousserende i glasset. Fremstillet i Oltrepo Pavese på 60% Croatina, 25% Barbera, 15% Uva Rara. En vin der virkede efter hensigten…

2009 Eser,Riesling, Spätlese, Oestricher Doosberg, Rheingau2009 Eser,Riesling, Spätlese, Oestricher Doosberg, Rheingau – en producent vi besøgte for et par år siden og en vin Philip selv kan lide. Da både hans mor og jeg også elsker Riesling Spätlese, så var denne en oplagt vin på dagen. Fremstod som altid flot rank i stilen med en balancerende sødme bagerst på paletten. Heldigvis blev alle flasker ikke drukket, så der er mulighed for at gemme lidt ekstra.

2011 Roger Neveu, Clos des Bouffants, Sancerre2011 Roger Neveu, Clos des Bouffants, Sancerre – der skal naturligvis også være en tør hvidvin. Denne smager fremragende med fin syre, blød stil i glasset og balance i eftersmagen. Ramte lige i plet. Én gæst blev glad, da hun elsker Sancerre, en anden blev skuffet, da han forventede Chardonnay.

2012 ”P” Pinot Nero, Feudo Montoni, Sicilia2012 ”P” Pinot Nero, Feudo Montoni, Sicilia – med et så tydligt P på etiketten måtte dette være oplagt til Philips konfirmation. En herlig frisk rødvin med god smagsintensitet og balancerende frugtsyre. Passede perfekt til denne buffet, og en hvilken som helst anden er jeg sikker på. Serveret kold, så frugten fremstod bedst.

2011 Dom de la Mordoree, La Dame Rousse, Cotes du Rhone2011 Dom de la Mordoree, La Dame Rousse, Cotes du Rhone – den røde dame fik lov at lege med, ganske enkelt fordi jeg værdsætter en kraftigere vin også. For mig er sådan en Cotes du Rhone oplagt til denne form for samling, uformelt, men fantastisk flot lavet.

Fantasi by niepoort2006 Niepoort, Fantasi, Douro – serveret fra en 3 liters flaske og en 0,75 for at smage forskellen. Philip har gennem årene set meget Niepoort på bordet og i dette betragtelige selskab, så jeg muligheden for at flå proppen af denne vin. Yderst interessant at smage forskellen på de to flaskeformater. Den almindelige flaske så yngst ud med rød kant og god koncentration i farven. Duften lovede også mest frisk rød frugt, men smagen var enkel og kort. Den store flaske fremstod mere brun i glasset og trasnparent, klart mere udviklet. Duften havde sekundære læder noter, men smagen min ven!! Smagen var dyb og kompleks; her var mørk frugt, tannin og frugtsyre til at holde den oppe. Pæn længde på eftersmagen viste ingen tegn på træthed. Fantastisk flot glas vin, som jeg var glad for at servere for mine gæster.

2011 Batasiolo, Bosc dla Rei, Moscato d’Asti, Piemonte 2011 Batasiolo, Bosc dla Rei, Moscato d’Asti, Piemonte – vi nød en pragtfuld ferie hos Batasiolo i deres gæstehus for nogle år siden. En meget stor oplevelse, som sidder dybt i Philip også. Dette er klart hans foretrukne vin i deres sortiment. Jeg tænker: gad vide hvornår han bliver gammel nok til Barolo? En dejlig vin som passede fint til chokoladen der kom på bordet sammen med kaffen. For mig, klart en af de bedste Moscatoer på markedet.

1998 Niepoort, Colheita, Port, Douro1998 Niepoort, Colheita, Port, Douro – i drengens fødeår! Nogle vælger at gemme store mængder vin i deres børns fødeår, det har jeg også prøvet, men meget er drukket undervejs med fornøjelse. Denne Colheita, aftappet i 2011 var en værdig repræsentant for årgangen. Stor kompleksitet med røde bær og nødder i skøn harmoni.

Vinmæssigt set, så kom vi godt omkring i det Europæiske univers, som jeg foretrækker og derfor helst vil servere. Jeg håber at gæsterne nød det, de spiste og drak i hvert fald til den lille guldmedalje.

Stort tak til alle der gjorde denne dag så pragtfuld og især tak til dagens to bedste talere: Philip & Lucas!

Lucas Kreutzer & Ann-Toni Kreutzer

Lucas & Ann-Toni
Lillebror og mor til konifrmanden

IMG_6105

Hørsholm Kirke

IMG_6273Familien Kreutzer i det stive puds…