2 x rosé Champagne. Friskhed vs. kompleksitet, hvad vil du have?

En eftermiddag i provinsen, hvor vi var inviteret til kaffe bag hækken, hos gode venner. Da vi ankommer spørger manden i huset: ”Vil I have kaffe, eller Champagne?” Hvortil hans vidunderlige kone svarer: ”Stil ikke så dumme spørgsmål, og hent så den Champagne!”. Herfra udviklede tingene sig og efter ikke særlig lang tid, var det klart at vi måtte lade bilen stå og gå hjem. En hyggelig eftermiddag trak ud og blev til en hyggelig aften også. Gad vide om vi 4 en dag kan nøjes med at drikke den kaffe vi har planlagt?
Her er vinene vi fik nydt i det gode selskab.

Champagne Veuve clicquot roseVeuve Clicquot Rosé Champagne – så ren og sprød i stilen. Citrus og kun ganske lidt rød karakter. En Champagne i den lette, nemt tilgængelige genre. Noterne gik på hvide blomster, citrus og grønne æbler. Ikke noget autolytisk element eller tyngde. En anelse endimensionel måske, men absolut lækker at drikke med flot fokus i sit udtryk.

Champagne rose perrier jouet2002 Perrier-Jouet, Belle Epoque, Rosé, Champagne – fantastisk lys farve, minder mere om en perfekt Provence rosé med sin laksefarvedenuance. Duften er straks mere kompleks og langt større ud af glasset; noter af små fine hindbær, jordbær og et mineralsk frisk element. Efter lidt tid i glasset, kommer de sekundære aromaer mere frem med ristet brød og lidt honning. Smagen har to sider; først den meget elegante mousse med de fineste små bobler, der giver en nærmest silkeagtig struktur i munden. Det næste er kraften, der overrasker ud fra farven, men matcher duften fint. Stor kompleksitet hvor de røde bær nu suppleres med pære og melon. Med tid kommer dybden endnu mere på banen og viser hvor stor en vin dette reelt er. Smager egentlig mere som god Bourgogne, end Champagne.

Hvad kan man så bedst lide når man kigger på disse 2 Champagner? Vores vært var klart mest til den første, hvilket ikke kom bag på mig. Jeg var lidt splittet, fordi jeg foretrækker friskheden i den første og ikke er stor fan af så meget tyngde og kompleksitet som man fik i en anden. Her blev de også bare nydt som et dejligt eftermiddags glas vin, hvis de var kommet til en servering med hummerbisque så er jeg ikke i tvivl om hvad jeg ville vælge. Belle Epoque var uden diskussion den største af disse 2 flotte vine.
___________________________________________________________________

Efter dette kom der et par andre vine på bordet, nu når tonen var slået an. De to første er fra værtens eget sortiment af fremragende vine fra Sydafrika – SA Wineimport.

Crystallum walker bay2011 Crystallum, Clay Shales Chardonnay, Walker Bay – vi smagte for nylig første årgang af denne, 2008. Den var ubalanceret med tungt klodset fad. Nu har vinmageren tydeligvis skudt sig ind på sit råmateriale, som er rigtig godt. Stor bouquet med tropisk moden frugt og et krydret fadelement. Fed og cremet med stor voldsom frugt og igen et fadpræg der gav lidt sødme til vinen, uden at overdøve. Helt afkølet, fremstod den mere mineralsk, men havde stadig stor modenhed og fylde.

2011 Crystallum, Cuvée Cinema, Pinot Noir, Walker Bay – vinen der ikke fik den store opmærksomhed, da der skulle tændes op i grill og bestilles sushi. Pæn mørk i frugten med noter af Pinot. Udvikledes fint i glasset, men blev aldrig rigtig elegant. Holdt mere den oversøiske intense stil, og gjorde det på flot maner.

hacienda monastrio tollot beaut2009 Hacienda Monasterio, Ribera del Duero – en altid sikker vin og på sin egen måde den mest imponerende vin fra Peter Sisseck. Det skal naturligvis holdes i forhold til den producerede mængde, hvor der laves godt 100.000 flasker af denne, kontra 5.000 flasker Pingus. Stor fylde, tæt fed og voldsom frugt, der måske virkede vildere, fordi den kom efter Pinot Noir vinen. ’09 udgaven af denne vin er kraftfuld, med høj alkohol (15 %) og stor intensitet. Den vil helt sikkert udvikle sig flot med lidt tid.

2011 Tollot-Beaut, Blanc, Bourgogne – medbragt af mig og indkøbt i Suenson Vin, da jeg havde smagt en enkelt mundfuld. Det her er lækker hvid Bourgogne i min bog, som smager af langt mindre end sin lille appellation. Høj frugtintensitet, lille mineralsk bid og medium plus på fylden. Det der charmerede mig mest, var dog den renhed som dominerede eftersmagen. En glimrende ledsager til det store udvalg af Sushi fra Sticks n Sushi i Rungsted.

Vi sluttede af med det vi kom for: en god kop kaffe i en lille kop. Var det en ristretto eller en espresso fra Nespresso? Godt smagte den under alle omstændigheder.