Vinmenu til Cecilie og Madklubben – Bente Grysbæk

Bente Grysbæk har virkelig imponeret mig igennem de første programmer af Cecilie og Madklubben meget ærlige og charmerende gang i køkkenet, falder lige i min smag. Dette program viste kokkene fra en afslappet side, måske som følge af en lang aften dagen i forvejen? Det er ikke til t vide, men en mulighed. Som vanligt blev holdene sat knivskarpt og Søren Gericke kom på en drømmehold med Pasfall. Den måde de to dansede rundt om hinanden var ganske festligt; svaner og Thousand Island skal snart på bordet her. Hovedretten gav den nemme forklaring på hvordan jeg skal prøve at rimme en laks, herligt. Desserten var på et højt niveau og kombinationen af citron og bær er lige efter mit hoved. Forståeligt at den ret vandt.

Forret: Æg – rejer – frittering
De meget elegante elementer i denne ret, peger i stil af en vin uden for stor fylde. Æg og frittering gør dog at der skal stor smagsintensitet i vinen også. Det ville være oplagt at gå efter en Riesling, eller en Sauvignon Blanc. Sjovt kunne det dog være at gå til det nordlige Italien, hvor hvidvine kommer med stor personlighed. I Alto Adige arbejder de med stor held med Pinot Grigio der giver intensitet, frisk lime og ren stil i de rette hænder.

2011 Elena Walch, Castel Ringberg, Pinot Grigio, Alto Adige – en vin fra en af områdets mest karismatiske personligheder. Sikker på at Bente vil værdsætte frugtsyren og mineraliteten i denne perle. Kombinationen her med den kraftfulde smag fra rejerne i de fritterede æg, vil give flot modspil til vinen. Elementet af frisk lime vil også fungere flot sammen med retten.

Hovedret: Laks – agurkesalat – blinis
En rimmet laks med fennikel er fed og kræver modspil. Agurkesalaten lavet på denne måde med mælkeprodukter tilfører retten yderligere fedme og de smørstegte blinis giver lidt mere intensitet til retten. Her skal en hvidvin med personlighed på bordet, og hvad vil passe bedre end stor hvid Bourgogne?

2010 Benjamin Leroux, Puligny Montrachet – en Bourgogne der har været lagret på nye egetræsfade og fremstår med stor kompleksitet og nerve. Frugten i vinen er intens og bliver bakket op af en relativt høj frugtsyre, som kan give modspillet til de smørstegte blinis. Vinens fylde og modenhed i denne store årgang giver modspil til den fede laks. Dette match bør sidde lige i skabet.

Dessert: Citronfromage –blåbær – honning – esdragon
Det meget søde element spiller her ind i fromagen, og de kandiserede elementer. Det balanceres helt flot af esdragon modspillet og syren fra blåbærene. Denne dessert kræver sødme i vinen, uden at den mister friskheden. Når nu Bente har valgt at bosætte sig i Australien, så synes jeg vi skal kigge til Australien for et match til denne.

2009 Peter Lehmann, Botrytis Semillon, Barossa Valley, Australien – fra Bentes nye hjemland kommer denne perle fra Barossa. Fremstillet med Sauternes som ledestjerne, men vinmager Andrew Wigan opnår her et unikt resultat fra en lille vinmark, hvor han fremelsker Botrytis på hver en drue. Vinen besidder stor sødme, men friskhed til at matche blånær og esdragon i denne servering. Sidst men ikke mindst så har den det lidt krydrede element, som vil spille sammen med karamel og lakrids.

Skål og velbekomme.