Hvorfor er tysk vin så nemt og lækkert?

Tysk vin er så nemt at værdsætte, primært fordi det meste smager godt – ganske enkelt. Det kan også være relativt nemt at finde rundt i tysk vin, når du som forbruger står og skal købe det. Jeg vil her give dig 5 gode punkter, hvis du er interesseret i at nyde tysk vin hjemme hos dig selv!

Det vigtigste råd er:

”Lad dig ikke forvirre af massiv information på etiketten”

Spätlese Riesling

Ser forvirrende ud, men der står: Riesling, Spätlese Halbtrocken = masser af frugt og halvtør i smagen.

Skær det nødvendige fra og nyd glæderne ved tysk vin, der er få begreber du behøver at forholde dig til. Fokuser på druen og sødmegraden i vinen og nyd så oplevelsen derfra.

–          Druen er i langt de fleste tilfælde Riesling. Kan teoretisk set være alt fra tør til sød, men har altid meget frugtsmag og friskhed.

–          Trocken eller ej? Frygt ikke sødmen, for langt de fleste tyske vine i dag er relativt tørre. Se på alkoholen; høj alkohol = tør vin, lav alkohol = sødere vin. De søde er udstyret med et prädikat på en enkelt skala, der fortæller dig hvor sød vinen er. Ønsker du sød vin så forhold dig til følgende stigende skala: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese og Eiswein.

–          Pris og kvalitet hænger ufattelig godt sammen. Køb en vin til mellem 80,- og 200,- kr. så er du næsten sikret en god og autentisk vinoplevelse.

–          Fantastisk madvin. For at passe til mad er syre i vinen positivt og det er der ofte i stor stil i tyske vine, da de er dyrket i et køligt klima.

–          Området kan være alt fra Mosel til noget med Rhein, Pfalz eller andet. Glem det til du vil dybere ned i tysk vin eller ned og besøge, det er jo lige rundt om hjørnet.

Det var alt du får for den 25 øre. Glem forvirringen, glem frygten gå i gang med at nyde vinen. Der er så mange dejlige forhandlere af god tysk vin herhjemme og med sommeren for døren er det bare at komme i gang.

For nørder: Ja, det kan gøres super kompliceret, ja man kan læse meget mere på etiketten, ja det er sjovt at smage forskel på den ene mark i Brauneberg og den anden, AP nummer har jeg også hørt om, men lad os nu bare køle vinen ned, skænke den i et ordentligt glas og nyde sommeren 2014!

For nørden kan det være sjovt at sammenligne samme vin i flere årgange, eller flere forskellige vine fra den samme vinbonde.

For nørden kan det være sjovt at sammenligne samme vin i flere årgange, eller flere forskellige vine fra den samme vinbonde.

Hvis du vil læse om Fritz Haag vertikal smagning, så kan det gøres her. (anbefales til nørder)

Tak til Tysk Vinkontor for at invitere til et flot arrangement i dag, der gav inspiration til dette indlæg.

Kære vinhandler, hvis du læser med!! 

Hvilke 2 vine i dit sortiment passer til denne beskrivelse, hvilken vin kan forbrugeren gå ind og købe og nyde i dag? Link og reklame er tilladt i dit svar!!

Fra Otto Suenson Vin (hvor jeg er ansat) kan jeg selv stærkt anbefale:

2012 Markus Molitor, Tør Riesling, Haus Klosterberg Trocken, 1 ltr til 119,00
Tør vin med fremragende balance, én liter som er lige til at drikke og nyde på terrassen. Til let mad, eller bare alene.

2011 Markus Molitor, Sød Riesling, Haus Klosterberg Fruchtsuss, 115,00
Almindelig flaske, samme koncept som ovenstående med Riesling fra forskellige marker, men her med en anelse restsødme.