Grüner Veltliner til op over begge ører

Som vinekspert har det været en grøn periode på arbejdet, hvilket har givet lidt mindre aktivitet her på bloggen. Grøn i overført betydning, da vi har søgt med lys og lygte efter nye vine fra Østrig, mest på Grüner Veltliner. Vi har smagt vin fra en hulens masse producenter, både fra det danske marked og fra producenter der ikke er på markedet. Vinmarkedet i Østrig er yderst interessant og meget forskelligt. Denne søndag eftermiddag har jeg nydt bunden af en glimrende Grüner Veltliner, fra Lamm marken, producenten kan jeg ikke nævne. Jeg glæder mig til at afsløre nærmere hvem vi starter op med.

Grüner i mit glas

Grüner i mit glas

Det er i den grad en del af mit job som jeg virkelig nyder; at søge med lys og lygte efter den helt rigtige producent indenfor et givent område, som passer ind i vores sortiment hos Otto Suenson. Denne gang har ikke været mindre sjov end andre.

Jeg har altid haft en lidt lunken holdning til vindruen Grüner Veltliner, som nu i den grad er kommet mere ind under huden på mig. Ofte har jeg tænkt på om det ikke bare var en mere afrundet og blid udgave af Riesling? Siddet lidt med følelsen af at det da var en glimrende vin i glasset, men hvis nu det havde været Riesling, så havde det været så meget bedre. Jamen Grüner Veltliner minder da også en del om Riesling i stilen.

Ligheder:
– høj syre
– mineralsk
– friske noter af citrus, lime og grønne æbler. Ofte hvid fersken, en floral karakter og afsluttende med et godt bid af frugtsyren.
– meget bredt anvendelig til forskellige typer mad
– stort uventet lagringspotentiale

Forskelle:
– Riesling er mere intens
– Grüner mere afdæmpet
– Grüner egentlig mere kompleks, med fine noter af frisk hvid peber og asparges
– Riesling mere fokuseret i stilen og langt strammere end jeg opfatter Grüner

I fremtiden lover jeg aldrig at tale grimt om Grüner Veltliner igen. Ofte skal der mange forskellige smagsprøver til af en given vintype, før man bliver rigtig overtalt.